Najdi forum

Pozdravljeni!

Pred dnevi sem slučajno zasledila nekaj o parabenih in njihovi morebitni škodljivosti. Nisem pa našla podatka, v kolikšnem času se absorbirajo skozi kožo?

Glede na to, da imam doma novorojenčka in da je tudi otroška kozmetika polna parabenov in drugih umetnih snovi, sem se začela malo bolj zanimati za te zadeve.

Lep dan vam želim!

Spoštovana gospa!
Na Vaše vprašanje v kolikšnem času se parabeni absorbirajo skozi kožo, Vam ne morem natančno odgovoriti, ker je absorpcija odvisna od več faktorjev. Z ozirom na to, da je koža dojenčkov mehka, vlažna in topla, je možno sklepati, da je prehod skozi kožo hitrejši.
Parabeni so konservansi, ki zavirajo razvoj mikroorganizmov. Kemijsko so to estri paraaminobenzojeve kisline. Uporabljajo se različni estri: metilni, etilni, propilni, izopropilni, butilni, izobutilni in fenilni ester paraaminobenzojeve kisline. Naša zakonodaja jih dovoljuje. V Pravilniku o sestavi kozmetičnih proizvodov (Ur. l. RS št.20/01)je navedena benzojeva kislina, njene soli in estri v koncentraciji največ 0,5%.
Zasledila pa sem kar nekaj poročil o potencialni strupenosti parabenov. Toksične učinke pripisujejo parabenom na osnovi njihovega delovanja, ki je podobno delovanju estrogenov. To povezujejo z rakom dojke, ki naj bi ga povzročali med drugim tudi deodoranti,ki vsebujejo parabene. Ti naj bi prodirali skozi kožo. Opisane so tudi alergične reakcije.
Te informacije so bile podane brez navedbe avtorjev raziskovalcev, tako, da za temi trditvami ne stojim.
Poleg konservansov, ki sem jih navedla, obstaja še vrsta drugih. Med naravne in neškodljive štejejo vitamini E, A in C.
Vsekakor ni odveč premislek pri uporabi kozmetičnih sredstev.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close