Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Parabeni v (naravni?) kozmetiki

Parabeni v (naravni?) kozmetiki

Pozdravljeni

V enem od priznanih naravnih kozmetičnih proizvodov, ki imajo certifikat BHID (certificated natural cosmetics) sem med sestavinami zasledila paraben in sicer methyl- in propyl- paraben, z oznako, da so to naravne sestavine eteričnih olj.
Kako je to mogoče, če dobro vemo, da so parabeni strupene snovi? Nekje sem prebrala, da sta ta dva parabena najcenejša konzervansa, ki ne dražita kože, ne povzročata občutljivosti in nista strupena. Zakaj torej oznaka “paraben”?

Kako je s tem?

Sicer nisem strokovnjak za kozmetiko, a se strinjam da omenjeni konzervansi ne sodijo v “bio” kozmetiko. Menim namreč, da lahko na kožo damo le tisto, kar načeloma lahko tudi zaužijemo, saj snovi v naše telo prehajajo tudi skozi kožo.
Tudi sama sem že kupila kozmetiko, ki je bila deklarirana kot naravna pa sem kasneje ugotovila, da so v njej konzervansi in sem jo prenehala uporabljati.
Kaj več o tem lahko izveste na portalih, ki obravnavajo te teme.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Hvala za odgovor.

Ne izzide se mi, kako lahko proizvod dobi certifikat naravne kozmetike (torej na izdelku ni samo napisano bio, eko, naravno.. (kar ima skoraj že vsak proizvod), ampak je certificirano naravno, kar ni kar tako..), v sestavinah pa zasledim paraben, pa naj gre za bolj ali manj strupen- je paraben!

Kaj pa kot sama sestavina- paraben- nekje sem zasledila, da sta ta dva (methyl in propyl) neškodljiva oz. sta “le” prosta radikala (torej povzročata staranje celike)- je lahko kaj na tem?

Strinjam se z vami, da takšna kozmetika ne more biti označena za naravno, Omenjena snov se uporablja kot konzervans.
Prav tako je res, da prosti radikali povzročajo staranje, zato se pogosto dodaja naprimer e vitamin kot antioksidant.
Obstaja tudi več vrst teh certifikatov, vendar vam bolj natančnega odgovora žal ne morem dati..
Kot sem že omenila, je vprašanje bolj primerno za forum kozmetike, zagotovo vam bodo podati bolj podroben odgovor na vaše vprašanje. .

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close