par vprašanj
Spoštovani,
danes sem dopolnila 28T nosečnosti. Zadnje tedne mi trebuh večkrat dnevno otrdi. To otrdevanje ni zelo boleče, je pa neprijetno. Zanima me ali šumeče tablete Magnesol (150 mg, Krka) pomagajo proti takšnem otrdevanju trebuha in koliko teh tablet bi bilo treba popiti dnevno? Dosti sem prebrala na temo otrdevanja trebuha (knjige, revije, forumi, izkušnje nosečnic, vaši odgovori…) pa me zanima ali je otrdevanje trebuha problem in znanilec prezgodnjega poroda, saj nekatrim nosečnicam njihovi ginekologi razlagajo to, kot začetek popadkov in, da je treba dosti bolj počivati. Jaz sem imela pregled prejšnji teden in je MV zaprt, kri in urin pa sta tudi vredu (odgovor, ki sem ga dobila po telefonu od sestre, ko sem poklicala za izvide). Zanima me ali je potrebno, da jemljem dodatke železa in kalcija, glede na tedne nosečnosti in glede na to, da je kri vredu? Urin se mi zdi rahlo moten – ali imaste kakšno razlago zakaj?
Drugače se počutim zelo dobro, le po službi sem malce utrujena in si privoščim krajši počitek. Edina zadeva, ki me res moti je to, da mi otekajo predvsem gležnji, pa tudi prsti na rokah. Zanima me kakšna je prepoznavna meja, ki jo lahko opazi nosečnica sama (glede zatekanja) in je še v mejah normale in se razlikuje od začetka preeklampsije (verjetno je to slabo počutje, visok pritisk, …?).
Drugače sem pa prepričana, da bom nosila tega otročka še vse do druge polovice februarja.
Hvala za vaše cenjene odgovore,
Ana
Spoštovani,
zakaj imate moten urin ne vem in to lahko pojasni le preiakava. Krčenje maternice pa nikakor ni vzrok za splav oziroma prezgodnji prood temveč je to kvečjemu posledica spalva oziroma prezgodnjega poroda. Žal nosečnica ne more sama ugotavljati, kaj se dogaja in to lahko stori le ginekolog. Če se ob krčih maternice le-ta ne odpira, potem gre za normalne krče, ki niso nevarni, vkolikor se obtem MV krajšpa in odpira, pa obstaja možnost, da gre za grozeč splav oziroma prezgodnji porod. Proti krčenju maternice magnezij vsekakor pomaga, ne more pa preprečiti spalva oziroma prezgodnjega poroda.
Glede otekanja lahko povem le to, da samo po sbi ni nevarno, če pa je združeno z visokim krvnim tlakom in z izločanjem beljakovin v seču, pa gre zelo verjetno za preeklampsijo, nosečnostno bolezen, ki zahteva ukrepanje v bolnišnii.