Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija par vprasanj

par vprasanj

pozdravljeni, zopet bi imela par vprasanj.
kako je s tem sirokim povijanjem? je to res se potrebno? Sem iz kranja in mislim,da tu naredijo uz kolkov pred odpustom iz porodnisnice. ce je vse ok, ali potem to ni potrebno? ali jim ni malce vroce z vsem tem plenicam {za enkratno, tetra, previjalne}? mu lahko skodujem, ce ne povijam tako – mi bodo se tam dodatno razlozili?

kako pa je s krci? menda jih vsi dojencki nimajo-od cesa sploh pridejo {zaradi prebave}? nekateri omenjajo kapljice, te pa menda vsebujejo alkohol. ne gre brez njih?

hvala in brcike

Dobro jutro, maksa,
tukaj zaenkrat še niso enotna navodila. V Mariboru npr., kjer tudi opravijo UZ kolkov pred odpustom iz porodnišnice, ne svetujejo širokega povijanja do konrtolnega UZ, pač pa (če je UZ v redu) le plenico za enkartno uporabo.
V Lj UZ screeninga še ne delajo, zato je nujno do prvega UZ široko povijanje.
Dejansko lahko rečemo, da široko povijanje ni potrebno, če je UZ v porodnišnici po rojstvu v redu (torej kolki Ia, morda bi kolke Ib-fiziološko nezreli kolki široko povijali). Ampak uradnih smernic ortopedov in pediatrov zaenkrat še ni.
Krči so več ali manj stalni spremljevalci novorojenčkov in dojenčkov, minejo okoli 3-4 meseca. Nastanejo zaradi hlastnega požiranja mleka in zraka ob sesanju, ki kljub podiranju kupčka pride v črevo. Ko potuje proti naravnemu izhodu se tak mehur zraka sprehaja po črevesju, črevo ga iztiska proti ritki. To so krči. Ko se otrok pokaka ali izpusti par vetrov, običajno krči minejo. Obstaja en kup raznih kapljic, naših, avstrijskih … Zelo redko kaj res dobro pomaga, če pomaga pa ima tudi stranske učinke, npr. mehkejše blato ali celo drisko, kakanje večkrat dnevno in podobno.
Sab simpleks sigurno ne vsebujejo alkohola in ni mi znano, da bi katere, za dojenčke registrirane tekočine, vsebovale alkohol.

K sreči krči minejo.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close