Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija papulosis

papulosis

Lepo pozdravljeni,

po večmesečnem neuspelem zdravljenju so mi postavili diagnozo: papulosis limfomatosa tip A.

Prosila bi vas, če mi obrazložite, za kakšno bolezen gre, kako se zdravi in predvsem, če je znano, zakaj nastane.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovana Gaja,

Limfomatoidna papuloza (LyP) je limfoproliferativna bolezen kože , ki jo je prvič opisal Macaulay leta 1989. To je ponavljajoča , kronična bolezen , ki jo označujeta klinična benignost, vendar pa histološko po izgledu ne povsem nedolžna slika.
Če napišem nekaj o klinični sliki: v zagonih se pojavljajo številne srbeče , tudi boleče bunčice t.i. papule in vozliči ali nodusi, ki so večkrat krvavi na pogled s centralnim odmrtjem ali nekrozo. Do nekaj mesecev traja , da se spremembe zacelijo in zapustijo svetlejšo ali temnejšo atrofično ovalno brazgotino. Najpogosteje je prizadeta koža okončin in trupa, lahko tudi sluznica spolovila in ustne votline. Zelo redko prizadene otroke.

Histološko opisujemo 3 variante A, B, C odvisno od tega , katere celice prevladujejo, vendar je skupno vsem , da so prisotni CD 30 + atipični limfociti. Najpogostejša je varianta A.

Nekateri avtorji to bolezen uvrščajo med nizko maligne T celične kožne limfome, vendar , da se ne ustrašite, še vedno se zelo razpravlja o dejanskem malignem potencialu , saj je ponavadi ta bolezen benignega poteka , vendar je pa znano , da 10-20 % bolnikov razvije maligno obliko limfoma, ki se lahko pojavi pred ali po začetku bolezni. Prav zaradi tega so zdravniki pozorni in bolnike redno kontrolirajo 1-2 krat letno.
Bolezen se ne prenaša na ostale ljudi.
Zakaj bolezen nastane , ni znano. Kot rečeno ne ve se natančno ali gre le za kronično aktivirane T limfocite na zunanje ali notranje dejavnike ali za preveč razraščene in spremenjene omenjene celice v koži.
Terapija ni uspešna, blažje oblike le opazujemo. Če je prizadeta večja površina kože se pa bolnika zdravi z obsevanjem pod posebnimi lučmi (podobno kot solarij) oz. sistemsko s tabletami.
Je pa bil objavljen članek o uspešnem primeru zdravljenja bolnika s topikalnim metotreksatom (se ga maže na spremembe), ki sicer v nizkih dozah 1 krat tedensko pomaga, vendar le za tisti čas, ko se ga uživa.

Upam , da niste prestrašeni , ker ni razloga za to.

Ali ste se pogovorili z dermatologom , ko so vam postavili diagnozo?

Lep pozdrav

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close