Najdi forum

Stara sem 42 let. Zadnji bris je bil PAP III, vsi dosedanji, tudi lanski pa negativni. Naredili so mi ekscizijo. Ginekolog mi priporoča operacijo. Želim si vaše odgovore na vprašanja: Kaj točno mi bodo z operacijo naredili? Kako operacija poteka, koliko časa traja, koliko časa je potrebno bit v bolnici, koliko še potem doma na bolniški? Je operacija najboljša varianta ali obstaja še kakšno drugo zdravljenje? Je operacija priporočljiva takoj ali lahko počakam do jeseni? Je možno, da se stanje brez zdravljenja oz. operacije popravi npr. na PAP II ali PAP I? Kakšne je nevarnost za PAP IV in PAP V?

Draga neja,

Ne vem, kakšno operacijo so vam predlagali. Pri 42 letih različni ginekologi predlagajo različno radikalno poseganje v področje rodil, saj nekateri menijo, da rodila niso več potrebna, če ne mislite več roditi. Zato neakteri predlagajo tudi odstarnitev maternice oziroma nekateri celo materice + jajčnikov.
Osebno menim, da je na mestu konizacija, to je relativno malo invaziven poseg, ki ohrani maternico vendar pomeni redno kontrolo pri ginekologu vsaj 1x na 6 mesecev v naslednjih letih. Pri hitrih spremembah kot kaže, da je vaša, torej iz PAP I na PAP III bi priporočil poseg čimprej oziroma še pred poletjem. Odvisno od kolposkopskega izvida in od histološkega izvida odščipa ni izključeno, da bi se stanje lahko popravilo tudi samo, vendar očitno ni vseh potrebnih podatkov za takšno mnenje, če so vam predlagali operacijo?! Če nimam podatkov, ki bi mi dovoljevali predvidevati možnost samoozdravljenja tudi nimam možnosti ugibati, kakšna je verjetnost napredovanja v raka na materničnem vratu.

New Report

Close