Papiga sivi žako
Tudi jaz sem se pred let zanimala za nakup papige, vendar sem si, ko sem zbrala čisto vse informacije premislila in si kupila psa.
ni dovolj samo papiga in 800 – 1000 €. Kletka, ki po velikosti ustreza velikim papigam stane ravno toliko kot papiga, v njej je papiga, ko nas ni in ko spi. Če želiš papigi nuditi vse pogoje, da bo njeno življenje srečno in uravnoteženo, je zelo dobrodošel zamrežen balkon- če si v bloku, velika vrtna preletalnica – če si v hiši. Poleg tega velikim papigam ni dovolj pest mešanice za ptice, njihova prehrana mora biti pestra, raznolika in uravnotežena. In odrasla papiga sploh ne poje malo sadja, oreščkov in tako naprej. Poleg tega moramo biti izredno natančni, da ne pride do zastrupitve. Ukiniti je treba vso teflonsko kuhinjsko posodo, vse ozonerje, osvežilce zraka, bygone in take stvari. poleg tega pa veliko, veliko ukvarjanja in vse to furat 30, 40 let!
Torej bi jo imela, če bi ji res lahko nudila vse kar potrebuje. Pa sem se zamislila in ugotovila, da je izredno zahtevna in draga zadeva, če nočem nekaj na pol.
Tako sem se na koncu raje odločila za psa.
@Sabla
LOL… kaj naj vam odpišem na vse to nakladanje? Ok. za žakoja resda odštejete med 800 in 1000 evri..ni pa nobene potrebe da daste enako vsoto za kletko, če bi se res pozanimali bi ugotovili da dobite gromozansko, dobro osnovano kletko od 100-200 € dalje, v pravi trgovini…
in ne v komercialnem larifariju.
Osnovna hrana za take papige ki so vzrejene pri nas so sončnice,… ki niso drage in jih sploh ni problem dobiti.. Briketi in oreščki pa ne dosegajo kakih vrtoglavih cen. Glede sadja in zelenjave.. vi ga ne jeste??
Previdnost seveda ni odveč.. glede teflonske posode.. tisto malo kar se kuha za ptico.. kot so recimo jajčka.. če boste imeli eno posodo brez teflona v kateri boste kuhali za ptico.. nebo nobenih težav..
Da bo ptica v varnem okolju je seveda potrebno poskrbeti.. pretiravati pa vam ni treba.
Pes ni zahteven in ne rabi nege? Kopica stvari je ki lahko škodijo psičkom..če dobro skrbiš za papigo splošno ne rabi nobenega veterinarskega posega itd.. če se vam zdi papiga strošek.. preverite cene cepljenj.. sterilizacij itd… so go and buy a dog…
floorball29 @ ja poznamo rejce v okolici kranja..
I <3 SIVI ŽAKO @ ni nujno da imajo take ptice vrtoglave cene… pozanimaj se okrog pri rejcih.. vzami si čas in ugotovi katera vrsta ti bo bol blizu 🙂
http://www.eklektus.com/vstop.html / http://www.eklektus.com/ek/leksikon.html
Rejca iz okolice Ljubljane in Ptuja
http://www.zoo-muser.at/unternehmen.html vsa potrebna oprema, hrana, kletke..
Pozdravljeni!
Tudi sama imam nekaj vprašanj.Doma imamo nimfo-samičko,ki pa je zelo prestrašena,,piha,ko se ji približaš,noče iz kletke.Praktično jo moraš nagnati ven,da naredi dva preleta čez dnevno sobo in se vrne nazaj. Nekaj časa smo razmišljali,da bi ji kupili družbo,še enosamičko,ampak jaz imam potihem željo po kakšnem govorcu.Kot sem uspela prebrati ,s sivim ŽAkojem ne gresta skupaj.Kaj mi priporočate?Katerega papagaja? Morda kak Aleksander? Hvala vam za odgovore.
p.s. Seveda nimfice ne bomo izključili iz družbe.Si želimo,da se še bolj udomači. 🙂
Draga Nataša73
Kako dolgo je nimfica pri vas?
Mogoče enostavno rabi več časa, poskusite jo privabiti z hrano, recimo z solato, ali pa kakšno sadje.. v zoo trgovinah se dobijo razni prigrizki. Lahko ji poskusite dati z roko da se navadi.
Z sivim žakojem res ne gresta skupaj 🙂 doma imam nimfe in žakoja.. ko je bil žako še mladiček je bilo vredu zdaj pa si nagajajo in jih ne upam imeti istočasno zunaj.
Mislim da bi bilo vredno poskusiti z Aleksandrom.
Lp.!
Nimfa je pri nas od konca junija,torej slabih 5 mesecev.Vem,da je to kratka doba. 🙂 Nimfa sploh ne prenese,če se ji približaš z roko ali prstom.Na glasove se odziva,tudi pride k tebi ( v kletki seveda ),ko pa iztegneš roko,se kr odmakne in začne pihat.To,da bi vzela hrano iz roke ta trenutek ni šans.Mi pa zadnje dni ne da miru ta “novi govorec”,pa nekako pogledujem k Kapa papigi.Glede na to,da živimo v bloku,je tiha in ni grozno zahtevna.Saj pravim,naj mi kdo svetuje,kaj bi lahko živelo v sožitju z nimfo. 🙂
Hvala
čisto na dnu so kontakti… http://www.eklektus.com/ek/leksikon.html
lp,vsem skupaj.Prvo ko prebiram vaše forume mi gre malo na jok,ko vidim da nekateri,hvalite nekatere rejce glede na njihove internetne povezave.Ne bom jih poimenoval amak dejal da nekareri rejci ko so ali ste jih omenjali veli švercanja z jajci samimi ali mladimi mladiči in potem jih sami vzgojijo in govorijo da so njihovi mladiči i njihova lasta vzreja.Zato sem tudi pri prjatlici opazil da kupila je žakoja pri rejcu ampak nima obročkov-ZAKAJ,zato ker ni njegovo leglo in če bi bil bolan bi se po obročku videlo da je bolan in bi moral vse svoje mladička dati na pregled pri različnih strankah,zato jim ne dajo gor obročkov.Da počasi končam če kupujete papagaja ni pomembno vrste ali spola bodite pozorni ali je obročkan če ni obročkan potem ni njegovo leglo ampak PREPRODAJALEC pa veliko sreče.
Imamo dve leti sivega žakoja, ki veliko govori. Pred enim tednom je postal miren in tih. Maksimalno skrbimo zanj, da ne bo na prepihu, na toplem, vedno v čisti kletki s svežo vodo. Ali mogoče kaj trmari ali kdo ve, če se iznenada umirijo, ne govorijo in se ne igrajo!
Kupili smo ga pred letom in pol pri rejcu.
V naprej hvala za nasvet!
Imamo dve leti sivega žakoja, ki veliko govori. Pred enim tednom je postal miren in tih. Maksimalno skrbimo zanj, da ne bo na prepihu, na toplem, vedno v čisti kletki s svežo vodo. Ali mogoče kaj trmari ali kdo ve, če se iznenada umirijo, ne govorijo in se ne igrajo!
Kupili smo ga pred letom in pol pri rejcu.
V naprej hvala za nasvet!
http://sivi-zako.si/obvestila/
vprašaj, nekaj bo že našel ali bo kdo vedel