Papiga nimfa in skobčevka
Pozdrav!
1 mesec nazaj sem kupila mlado skobčevko-samec. Boji se, ne gre na roko, hitro se ustraši…rad je izven kletke…če kdo pride ali odide postane zelo glasen…
Včeraj sem dobila tudi nimfo, staro 2 leti, zelo piha in se boji…
Kako začnem počasno uvajanje na novo okolje?
Zaenkrat sta še posebej v kletki, kdaj ju lahko dam skupaj v en kletko?
Hvala za odgovor
Kristina
Povedala bom, kako je bilo pred mnogimi leti, ko sem kupila skobčevko, samčka, kar se je izkazalo kasneje, ko je govoril kot strgan dohtar.
Sprva je bil precej plašen, zadrževal se je v kletki, ja precej občutljivi so in boječi pred ljudmi. Vsak dan proti večeru, sem se približala z obrazom kletki, kakšnih 15 cm proč, rok nisem kazala, nikoli nisem segala v kletko z rokami, in mu z nežnim glasom veliko govorila. Klicala sem ga po imenu in mu govorila in govorila. Da je priden, da je lep, da ga imam rada, naj pride kaj ven iz kletke in take reči pač, ki so mi prišle na misel.
Po nekaj takih klepetih se je naš papagajček pričel odzivati z glasom, potem je prišel ven, pa meni na ramo, kmalu je postal pravi mali divjakec in naenkrat je pričel govorit. Zelo veliko je govoril in bil vedno dobre volje. Proti večeru, ko se je spravil k počitku in sem imela v prostoru še luč, sem kletko zaprla in jo prekrila s prtičkom, da je lahko počival. Tako se je tudi navadil, zjutraj pa kletko spet odprla. Toliko o skobčevkah, o nimfah pa ne vem nič, sploh pa ne ali sta s skobčevko lahko skupaj v kletki. Če se bosta zunaj klet dobro razumeli in spoprijateljili, bosta tako verjetno sami izbrali kletko in se skupaj preselili vanjo. Če si ne bosta všeč, pa tako ne moreta biti skupaj v eni kletki.
Hvala dolgo nazaj…
toda pri nas smo preskočili en korak…in to je, da je skobčevka že zunaj od samega začetka in ponoči spi zunaj kletke (včasih jo dam zvečer v kletko) in to na kletki od nimfe…Ne pokrivam ju, saj nisem opazila spremembe, če sem jih…
Skobčevka se mi zdi, da bi rada zlezla kar notri k nimfi, ves čas je na njeni kletki in se ne premakne od njene kletke…Kaj počakam, da se nimfa navadi iti na prst ali jo lahko že prej spustim ven?
Tudi sama se z obema zvečer pogovarjam…
V kletko občasno moram poseči, kadar dodam kakšno hrano (priboljške, ki jih zmeraj pojesta). Tudi blizu kletke sem dostikrat, saj menjam vodo, brusilni papir,radič,jabolko,itd… (zmeraj se ustrašita).
Hvala za odgovore
Jaz mislim, da sta tvoji papigi na dobri poti, da se spoprijateljita. Če se skobčevka veliko zadržuje na kletki nimfe, pomeni, da se je ne boji in verjamem, da se je je na ta način tudi nimfa že kar navadila.
Če imaš nimfo zaprto, bi ji jaz kletko odprla. Naj pride ven in naj se giblje po svoji volji. Tako se bosta tudi lažje spoznavali in se počasi približevali.
Me je všeč, ker ju nimaš namena zapirat in držat v kletkah, tako bosta postali zelo družabni in se bosta dobro počutili.
Poskusi, zna trajat nekaj dni, ampak sem prepričana, da bosta postali prijateljici in se bosta dobro počutili tudi, ko bosta sami doma. Jima ne bo dolgčas.
Pa poročaj, ker me zanima. Bi bilo pa lepo, če bi uporabljali eno kletko, ker potem ti je lahko popolnoma jasno, da se razumeta in se radi družita.
Saj sploh ni potrebno, da ti skoči papigica na prst, ko bo spuščena, bo mogoče prišla kar na ramo, saj to je ravno tako fino.
Pozdravljena dolgo nazaj….
Ja upam, da bo res tako in da bosta prijatelja, ker sta oba samca 🙂
Ja z namenom, sta na začetku ločena v kletkah, da se počasi spoznata…jutri odprem še nimfi kletko, pa naj letita skupaj…kasneje pa tudi eno kletko umaknem in bosta samo v eni, če bosta seveda prijatelja….upajmo na najboljše…
Ma bi mi bilo prav grozno, da bi bile ves čas zaprte, že tako so v ujetništvu, pa še to potem zdraven…
Res sesam vsak dan, ampak se navadiš, kaj češ…tako je pri živalcah, nekaj je treba riskirat 🙂
Povem, kaj se bo dogajalo v naslednjih dneh…
Do takrat pa hvala in lep pozdrav
POZDRAV!
evo odprla sem kletko,…. nista ravno prijatelja, toda sovražnika tudi ne…ko je šla skobčevka k nimfi v kletko, jo je ta hitro spodila stran…enkrat jo je prav močno z kljunom in skobčevka se je odstranila…. tako,da ven je nimfa šla in kamor prileti se nimfa sploh ne premakne….zdi se mi taka huda…tudi po karakterju..vidi se, da je starejši in da je skobčevka mlada ter željna raziskovanja ter odprta do njega…toda zaenkrat ga Riki (nimfa) še noče sprejet…mogoče ga bo kasneje….
Ko bo kaj novosti sporočim….
aja drugače pa je med letom nimfa priletela na mojo ramo, ker verjetno ni vedela, kje bi pristala…malo smo se spogledale in kmalu je odletel v posodo…
Živjo!
Naša ninfa (samček) je pa k nam lani priletela kar sama.
Ker nismo našli lastnika smo jo kar obdržali.
Zdaj jo imamo doma eno leto, ko je prišla pa je bila
po mojem stara dobro leto. Odkar jo imamo ji vsak
dan počasi ponavljam njeno ime (Poli) pa še vedno
ne spregovori. Apak vedno odpira kljun ko ji kaj rečem.
Imate kakšen predlog kaj naj storim da spregovori?
Žiujo
Imam papagaja nimfo. Imam ga ze kako leto. Ampak sem dobil ze dve leti starega. Kupil sem ga pri rejcu. A mi je rekel da ga ne bo problem udomačiti. Nikakor ga pa ne morem udomačiti. ( noce se božati, ko se mu približaš z roko te kluva in piha, niti iz kletke ne pride). Zdaj sem ze čisto obupal. Zanima pa me kaj naj naredim?
Hvala za odgovore
Rok