Papiga nimfa
Odvisno od živali do živali. Poznam kar nekaj ljudi, ki jim je uspelo v enem tednu, pa tudi take, ki jim ni nikoli. Potrpežljivost je tu ključnega pomena, bolj se boš s papigo ukvarjal, ji prigovarjal, bil v njeni bližini, dajal roko v kletko, hitreje bo šlo. Na žalost pa ti ne morem povedati, koliko časa boš potreboval, ker niti ne vem kje si papigo kupil. Najbolje je dobiti ročno hranjenega mladiča, ki je že navajen človeške družbe in tam odnos samo nadgajuješ
jst mam pa en problem upam da mi lahko kdo pomaga v trgovini so mi prodali samca in samičko papige nimfa čez čas ga je začela ona kluvat tudi do krvi oba sta zelo plašna jih imam že eno leto lepo skrbim za njiju vendar se nikakor nočeta navezat, pred kratkim sem jih ločil ker ga je ona klunla na hrbtu do krvi in čez par dni je v kletki od samca bila jajca, kar mi daje samo eno spoznanje do samec sploh ni samec in da je samica, je mogoče možno da ker sta dve samici da se nočeta navezat in da skoz pihata in da se razumeta med seboj
Prosim za čim hitrejši odgovor
res malo noro vprašanje bom zastavila,pa vseeno.
Jaki je ninfa samec rumene barve z oranžnimi lički.Ker pa ni ročno hranjen bi ga rada zamenjala za ročno hranjenega.To pa zato,da če bi sin šel z roko not v kletko,da ga ne klune.
Če je kdo tukaj pripravljen sprejet papigo Jakija naj javi.
Pa ne me zdaj kregat ker je vprašanje “neumno”!
lp
Vprašanje sploh ni neumno. Glej z veliko ljubezni in potrpežljivosti boš nimfico naučila, da ji roka ne želi hudega in ne bo več kljuvala. Večkrat na dan odpreš kletko daš roko norti in jo držiš čisto pri miru. V dlan lahko daš najljubšo jrano in prico vabiš da pride in vzame hrano. Res pa rabiš čas in potrpljenje. Z ročno vzgojo je veliko dela in so zato tudi ptice precej dražje.
To počnem z Jakijem vsak dan ampak neumnež začne letat po kletki,da me je že strah da se ne polomi celi. Malo višek je vse to! Strah me je da se ne polomi.Moje roke se boji kot hudič križa partnerjeve nekoliko manj. Ko ga vzame v roko je kričanje da sosed najbrž misli,da ga …..davim.
Pa je že mesec pri nas.
Dvomim,da so vse ninfe tak hudo plašne!
Učim ga besed DOBER DAN JAKI! ko grem od doma ADIJO JAKI Je to preveč besed zanj.? Star je cirka 5 mesecev.
Ko ima kletko zaprto tudi čisto približam se mu lahko no malo piha ampak vedno manj. Do tu je vse ok, samo ne dat roke not,ker se mu bo zmešalo.
Ta se ne bo nikol odvadil bit boječ.
Prosim za nasvete!
hvala
Glej, nimfek je pri tebi šele en mesec. Zamenjal je prostor, verjetno tudi kletko dobiol je nove ljudi okoli sebe. Jaz sem kupila nimfico in ko sem jo kupila je pri rejcu jedla iz roke, pa pri nas nekajmesecev ni jedla iz roke. Penanto sem posvojila in se je kar sama postavila v tak položaj, da smo ji ponudili hrano. Ne smeš takoj obupat in vse počni mirno. Mogoče ptiček čuti tvoj strah in napetost.V knjižnici imajo nekajn dobrih knjig in mislim da je v knjigi o skobčevkah opisano kakoga naučiti govora
Pozdravljeni!
Imam nimfo, staro 18 let (je samček). Z njim nikoli nismo imeli posebnih težav, njegovo počutje pa je dostikrat odvisno od vremena – kadar je zunaj sončno in toplo, je živahen, ko pa je oblačno ali deževno, se mu nič ne da ali pa celo popoldne prespi. Opažam pa, da zadnje čase spi veliko več kot običajno (vmes se zbudi toliko, da gre jest, potem pa nazaj gor spat). Dopoldne ga ponavadi dam ven iz kletke, se sprehodi po mizi, odščipne drobtinico mojega zajtrka in gre sam nazaj v kletko in spat. Njegov “sprehod” traja vsega skupaj 10 minut. Vrata kletke ima ves čas odprta, tako da bi lahko šel ven kadarkoli bi mu to zapasalo, ampak ga to ne gane kaj preveč. Silim, da bi šel ven, ga pa tudi ne.
Skrbi me, ker ne vem, ali ves čas spi ker je star ali pa zato, ker je zima in misli, da je medved ali pa je v ozadju kaj drugega. Njegova prehrana je takšna, kot jo nimfa potrebuje, dajemo mu tudi svežo zelenjavo in sadje in še kakšen priboljšek za papige. Ali je imel kdo že podobne izkušnje? Kaj naj storim?
Živjo!
Svojo ninfo imam že 4 leta. Je bele barve s sivimi pegicami po perutih in je zelo razvajena. Že vsa ta 4 leta se res veliko ukvarjam z njo in pusti da jo božam,hranim,… Kadar sem v sobi je vedno spuščena in se ne premakne iz moje rame. Začenja tudi govoriti. Rada je vse,najraje ima testenine a pri tem malo bol skoparim ker vem da testenine niso najbolj zdrave zanjo. Z mano gre povsod po hiši. Normalno lahko tudi stopim ven ali nesem smeti za hišo,saj ne pobegne. Če pa se česa zunaj ustraši,kot se je že to zgodilo dvakrat pa takoj ko jo pokličem pride nazaj (odleti le na bližnje drevo) Tudi ko se grem tuširat gre z mano. Še predno grem v bano me čaka na umivalniku in čivka češ,da naj ji že končno dam čep v odtok in odprem pipo da lahko gre čofotat. Imava se res lepo in druga brez druge več ne moreva. Zadnji teden pa je začela z drugačnimi navadami. V odprtem predalniku,kjer imam knjige si je za njimi začela delati gnezdo. Začela je cefrati knjige in si iz teh scefranih delov gradi gnezdo. Drugače pa se obnaša normalno. Danes pa ko sem se zbudila je na oblazinjenem podestu,ki ga ima v kletki na katerem spi našla jajce. Nima samčka zato ni oplojeno in nevem kaj naj naredim. Zelo mi je hudo saj se bojim da bo žalostna če ga kar naenkrat več ne bo. Ali je bolje da ga odstranim in prav tako gnezdo ali naj vse skupaj pustim saj jo bo minilo? Bo vsako leto tako?
Lp; Pika