Papiga nimfa
Papige izgubljajo perje skozi celo leto, mogoče je sedaj izpadanje samo malo intenzivnejše. Verjetno gre pri tebi za alergijo na pršico. Glede sprejev se pozanimaj v kaki specializirani trgovini ali lekerni, vendar pazi, da sprej ne bo škodoval papigi. Mogoče bi ti svetovala da imaša papigo čez dan zunaj, ponoči pa jo daš v kak manjši prostor, kjer lahko hhitro posesaš in pobrišeš prah.
Živjo.
Doma imam leto dni staro nimfo – samca.
Potrebno je bilo ogromno vztrajnosti, potrpežljivosti, volje, ure in ure učenja… skoraj sem že obupala, da z njim ne bo nič. Nakar se je slika obrnila. Zna reči Koko, oponaša žvižganje, sedi na rami, imam ga večinoma zunaj, raztrga vsak kos papirja do konca.
Kopam ga v kopalnici pod tušem, pri tem uživa tak, da razpre krila.
Vsem ” novim ” ptica na začetku potrebuje čas, in v vednost trajalo bo mesece!
Vsak začetek je težak!
Srečno!
Tinkara
Vem,da nisem na pravi strani pa vseeno
IŠČEM nekoga,ki bi mi prodal Kanarčke ali kaj podobnega ekostičnim pticam,naprimer Cebrice…
Kupim jo nekje do 40 eur s kletko.Vem,da naj grem v trgovino in kupim ptičko,ampak vseeno raje vidim,da jo kje dobim za malo nižjo ceno
Če prebiraš ta oglas ali poznaš koga te prosim,javi mi!
hvala!
LANA kolikor toliko spodobna kletka stane okrog 40 evrov. Če te pa prav razumem sploh ne veš kakšno ptico si želiš. Glede nimf pa tako, pri nas so trenutno štiri in ko pridemo domov spustijo par krikov.Nas njihovo oglašanje ne moti, saj imamo poleg nimf še 4 skobčevke cebrici, kanarčke in penanto. Penanta je od vseg najbolj glasna.
Za lejdy – ker imaš izkušnje, mi boš mogoče lahko pomagala. Doma imamo malega aleksandra. Naučili smo ga že spregovoriti nekaj besed, sinu se pusti božati, spuščamo ga iz kletke, nazaj v kletko ga privabimo s kakšno novo igračo ali hrano, vendar se nikakor ne pusti prijeti. In ker ima močan kljun, je njegovo kljuvanje precej boleče. Kako ga lahko pripravimo do tega, da se ne bo bal roke?
pa še nekaj – kako prenašate jutranje oglašanje papig? Naš se kar pošteno dere in to že ob 5-ih zjutraj.
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Papiga rabi čas, da se nauči, da mu roka nič noče. Ko je v kletki odprite vrata, dajte roko notri in jo držite čisto mirno. Mogoče mu ponudite v roki njegovo priljubljeno hrano. Sicer pa, če se pusti pobožati je to že nekaj. Pri nas je najglasnejša penanta. Ponavadi pa zjutraj nima nekih izpadov. Najglasneša je, ko sliši koga ki ga ne pozna ali ko se mi kam odpravljamo. Ostale so trenutno v voljeri na verandi in jih v spalnico ne slišimo. Sicer pa jaz vsataj kar zgodaj, mož pa spi kot top in ne sliši nič. Je pa res, da se naučiš na “Moteče” zvoke iz okolice.
14 dni. S tem da moraš vedeti, da papiga znese vsak dan ali vsak drugi dan jajčko in se tudi mladiči potem tako izvalijo. Jajc ni potrebno zamenjevati tako kot pri kanarčku. Več o tem si preberi v knjigi o skobčevkah. Po 10 dneh, pa se vidi. če je jajček oploje. Jajce previdno vzameš iz gnezda in ga obrneš proti močni svetlobi. Če je temno je oplojeno.
Hej!
@lejdy: Vidim, da imaš veliko izkušenj…. a bi mi mogoče lahko svetovala?
Odločam se za nimfo, ki bi jo dobila pri naših prijateljih, ki vzrejajo nimfe in skobčevke. Sem se že odločila, da bom vzela samčka, zaradi njegovega karakterja, učljivosti….. Brala sem o negi oz. oskrbi nimf tudi na drugih forumih in klepetalnicah in vedno pravijo drugače. Nekateri pravijo, da nimfi lahko nudiš zelenjavo le enkrat na teden, drugi vsak dan, nekateri trdijo da nikoli… in še kaj nimfa pod nobenim pogojem ne sme jesti ali pa kaj ni priporočljivo.
Z očijem sva se odločila, da bi izdelala kletko doma, saj hočemo večjo kletko, večje kletke pa so v trgovinah zelo drage, in se nama ne zdi smiselno da bi zapravili toliko denarja, če jo lahko narediva doma. Ali je kaj, na kar bi morala biti pozorna? npr. ne uporabljaj tega in tega materiala……
Kakšne so približne mere za večjo kletko za nimfo?
Doma sem imela dve skobčevki in pred kratkim je ena umrla. Sprašujem se zakaj… Vedno je imela lepo pirje, ni bila izpostavljena vročini, vedno je imela enako hrano, do zadnjega dne je bila zelo razigrana….. sicer pa je bila že stara 9 let, pa me zanima če je to za skobčevko veliko…. Koliko let življenske dobe pa imajo nimfe?
No in zdaj imam le še samčka – skopčevko z imenom Božo 🙂 ki je osamljen… zato sem se odločila, da mu priskrbim družbo… pa sta lahko skobčevka in nimfa v isti kletki? Pa še obadva bi bila samčka… itak na začetku mislim nimfo imeti v drugi kletki, ker vseeno nočem tvegati, da se nebi razumela ali pa da je imale moja preminula skobčevka bolezen, ki bi okužila tudi Božota, potem bi pa Božo okužil tudi nimfo…
hvala za odgovor že v naprej!
L.P.!
P.S.: točno ta vprašanja sem napisala tudi na eni drugi temi… da ne bo izpadlo čudno..:)
Živjo.
Za kletko ni treba posebej komplicirati, čim večja bo, bolj se bo papiga počutila dobro.
Paziti je treba, da se z lesom iz katere je kletka, papiga ne more zaskaliti, ali da se ne bi piknila z kakim delčkom žeblja ….
Papiga mora čimveč jesti sadje, zelenjavo. Pri solati pazi le, da jo najprej umiješ, potem pa dobro obrišeš, drugače dobi drisko. Ponudi ji regrat, deteljo, jabolko, moj Koko je te stvari kot nor. Ni ji dobro dajati kruha, ker napenja, prav tako ne vseh stvari ki jih jemo mi – fižol, zelje, lahko ji daš testenine, moj to obozuje. Lahko poizkušaš marsikaj, ampak v mejah normale.
Papiga, ki je poginila je bila morda kaj bolna, morda je pa umrla brez posebnega vzroka. Težko je točno reči v čem je bil problem. Nimfe živijo dolgo časa. Poznam gospoda, ki ima nimfo, stara pa je blizu 20. let.
Papigi naj bosta nekaj časa narazen, da se nova navadi okolja. Potem pa mislim, da bosta postala prijatelja. Z novo papigo ravnaj previdno nekaj časa. Približuj se počasi, čimveč ji govori, blizu nje delaj mirne kretnje, ko se bo navadila, pa jo le veselo uči, da ti kaj pove.
Tinkara