Papiga nimfa
Živjo no jaz sem dones dobil to drugo na prst že parkrat danes. Ne vem pa kako naj jo vzamem iz kletke, ta je res pridna saj se že zdaj pusti in gre na roko. Tudi je že pa je prvi dan ni oglaša se . Ne me met za norca ker vem veliko o živalih, saj imam veliko kanarčkov in jih uzgajam .ter majo mlade. Pa uzgajam tudi golobe, tudi ti imajo mlade , vsak dan jih spuščam na prostost vendar se ko jih kličem se vrnejo in so tik ob meni. Uspelo mi je da mi en parček pride na roko . S temi živalcami se že dolgo ukvarjam tako ,da imam nekaj izkušen. Paiga pa mi je res prva . nevem kako naj vzamem iz kletke na prstu, pa slišal sem da ji je treba dati neko vejo da jo grize. Ni mi jasno zakoj ima na obročku CZ a to pomeni da je uvožena. Lep pozdrav vsem skupaj!.
Ne vem za oznake zato lejdy ker jaz ne obročkam svojih ptic imam ih bolj zaradi užitka.Nisem se še nikoli srečal z tem okoli obročkanja.A to da sem z prvo papigo tako hitro obupal pa zato ker sem si jo predstavljal tako kot je ta druga. Do sedaj se še ni nič spremenila še vedno je agresivna. Ta druga pa je res pridna , danes mi je vzela solato z roke pa tudi na roko je šla vendar iz palčice v kletki.Danes se že veliko oglaša, ampak tudi spi cez dan , ker je še tako mlada.Razlika je med golobi in papigo saj od golobov in kanarčkov ne pričakujem da se cerkljajo . Zato me je to malo razburilo, no s to nimfo mi bo sigurno uspelo L. P.
Željko- Kje pa kupuješ kanarčke pa golobe. Glej čudi me, da nisi še slišal za obročke in obročkanje, ker se obročkajo tudi kanarčki in golobi. Izgleda da si predstavljaš, da se bo nimfa umirila čez noč. In zakaj si sploh jezen? Zaradi tvoje zmotne predstave o tem kakšna naj bi nimfa bila. Na žalost si dobil manj socializirano. Želel si jo crkljati, pa ni takoj tega dovolila. Žalostno
Mene pa skrbi zdravje tele “tapridne” papige – mogoče je bolna in ji zaradi tega manjka energije, ter pusti da jo mrcvariš že prvi dan, ko si jo prinesel domov.
To da ptica potrebuje ogromno časa, da se nekako “udomači” je normalno – in znaki agresije so tudi normalni v samem začetku. Ptico bi moral pustiti v mirnem, tihem okolju in jo ne drezati vsaj 1 teden ko si jo prinesel domov – da se aklimatizira in navadi na okolico. To, da greš uboge ptice takoj šlatat in se jezit ker se ne pustijo prijeti je pa skoraj že mučenje živali.
lejdy, ne kupujem kanarčkov in golobov, ker ih imam zadosti. Za obročkanje sem že miljonkrat slišal in vem da je gor : država , letnica in številka rejca vse vem . A mi poveš zakaj se ne moremo normalno dopisovat, sej nisem jezen. NAJ POVEM ozaveščenemu, da je nimfa v odličnem zdravstvenem stanju , ker skoz pleza in tudi kar je. Danes se cel dan zelo oglaša.Ampak ta je pač taka , danes sem ji ponudil malo solate in je takoj začela jesti čeprav sem ga imel v roki. Drugače jo pa pustim pri miru in jo ne šlatam tako kot pravi g ozaveščen. l.p.
Tudi jaz sem bolj novinka v ‘nimfovskem’ svetu.Imam jo že nekaj tednov in lepo se je privadila na okolje.
Tudi spustila sem jo že ven in je lepo letala in se oglašala.Le na koncu imam nekaj težav s tem, kako jo naj primem in posadim v kletko, saj se kar nekako boji iti sama vanjo (že po 2 urah letenja).Sama si je ne upam prijeti sam se bojim da jo bom napačno zagrabila in jo tako poškodovala. Kako je ptico najbolj priporočljivo prijeti?
Zdaj imam še eno težavo.Že nekaj časa opažam da mojega JoJo-ta nekaj srbi okoli kljunčka.Potem pa ko se popraska z nogico pa se hudo rani in nastala mu je kar velika rana v bližini oči.
Zopet sem ga spustila ven, nekako ujela in mu z vato in fiziološko rastopino očistila rano.
Zelo je bil priden in pustil se e tudi da sem ga malo pobožala po glavici.
Zanima me, če kdo ve, če je potreben še kakšen ukrep?
Zanima me, je kdo že kdaj slišal nimfo ponavljati (besede) ali pa ima lastne izkušnje?To me res zanima saj sem slišala, da če hočeš nimfo naučiti govoriti moraš začeti zgodaj.Oma kdo kakšen nasvet??
In še zadnje vprašanje :)…Ali ima dvigovanje in spuščanje čopka na glavi kaj veze z razpoloženjem ptice??
Hvala!
Oprosti lejdy ampak jaz sem bil res obupal no zdaj je veliko boljše. Obrnil sem se samo nate da mi pomagaš, vendar če malo pogledaš nazaj je prvi začel mene zmerjati LEGENDA saj mi je rekel da sem bedak malo bolje poglej. Opticah morda vem več kot nekateri od vas (NEKATERIH PRAVIM) . Jaz o kanarčkih vem vse sj ih parim in vzgajam vrhunske pevce.Imam pa kolega ki hodi na tekmovanja in dobiva vrhunske rezultate pa mi je JO rekel zakaj vzgajam živali če ne vem nič , kje je dobil to idejo da mi to pravi. Z golobi pa je enako imam 6 parov vsi so OK in imajo mladiče . Tako da imam o pticah veliko znanje. Meni kanarčki samčki odhranijo mladičke ker jih samičke vržejo iz gnezda in začnejo nesti druga jajčka. Tako da samček v svoji kletki brez samičke hrani mlade. Vsak dan pa ga dam k samici da jo oplodi in nato nazaj k mladičem. PA MI PRAVITE DA VZGAJAM BREZ ZNANJA. Z papigami mi je problem samo naučiti ih da se cerkljajo ter da ih imam na roki , drugo vse vem tudi kremplje (nohte) porezati ni problema , zato prosim vse vas da svoje komentarje zadržijo zase , jaz za nobenega nisem rekel da nima pojma . Lejdy ti pa si meni rekoa da sem ……. jaz tebi ne ampak legendi . Pač sem bil obupal ni zato sem bedak res hvala lepo od njega , zato lejdy malo poglej da jas ne zmerjam. Zdaj je 1 teden po se prva nimfa še zmeram isto obnaša nič napredka ( lejdy brez zamere in LEP POZDRAV tebi) .
Željko, jaz sem ti lepo svetovala, da daj papigi čas. Ti si pač imel predstavo, kako jo boš crkljal in to tisti trenutek, ko je prišla k tebi. Na žalost ne gre vedno tako. Ko sem ti napisala, da imej papigi skupaj pa si se razburil, mene osebno pa je razburilo to, da si napisal da se boš papige rešil po hitrem postopku. Glede na to, da imaš ptice bi pričakovala malo več potrpljenja . Vsaka ptica je zgodba zase in vsaka ti da svojevrsten užitek, pa četudi jo samo opazuješ v kletki. O vrhunskih pevcih lahko govoriš, ko ti to potrdijo na tekmovanju. Vse ostalo je ljubiteljsko ukvarjanje. In še nekaj, enostavno ti ne verjamem, da nisi še nikoli kupil nobenega kanarčka ali goloba. Nekje pač treba začeti.Pa samo še to, ni ti treba imeti niti enega mladiča da veš marsikaj o vzgoji in negi katerekoli živali. Reja se začne z učenjem, tudi ljubiteljska.