Papiga nimfa
Pozdravljeni !
En dan je od tega kar je preminula naša nimfa.Vedno je bila igriva, veliko zunaj kletke in naši trije otroci so jo občudovali.Pela, oponašala, plesala.
Stara komaj 2.5 leti pa je odšla.Velik šok za otroke moram priznati.
Kupili smo jo sicer v trgovini in je kar sijala v bistvu.Dva večera nazaj je postala malo omotična, in mirna.Bila je na mestu in le tu in tam je splezala po kletki.Zjutraj smo jo mislili peljati k veterinarju, a je bilo prepozno.Z ženo sva ob 6 stopila v sobo in je zadnjič zafrotala na tleh kletke, okoli katere je bilo polno perja in peska.Očitno se je revež (mislimo da je na igrivost bil fantek) precej matral.
Zanjo smo relativno normalno skrbeli brez posebnosti.Poslali smo jo na obdukcijo na Veterinarsko fakulteto in čakamo izvid.Zdaj si očitamo kaj bi če bi, zakaj nismo v nedeljo takoj našli dežurnega, zakja nismo bolj opazovali skritih sprememb, zakaj…
Mesto kjer je bila je prazno in fantje so izdelali “spominsko ploščo” in je res grozno kako jočejo.Razmišljam, da bi takoj kupili drugo, da bi čim prej pozabili “Puhico”.Do tega trenutka nisem imel izkušenj s hišnimi ljubljenčki na katere bi se vezal in tole kako so se otroci pa tudi midva me je res ganilo.Ja, vsak dan pozdrav s čivkanjem, pa pred spanjem cartanje, ko so se otroci kaj skregali, ali jim je bilo dolgčas je bil vedno on tisti ki jih je razveselil.
Želijo prav enako po videzu vendar jih ni prav lahko takoj dobiti in razmišljam o doma rejeni, zelo mladi.Ta je po besedah veterinarke danes bila Češka, kar ni nujno da je slabo, a bojda tudi ne kaj prida in baje smo imeli celo srečo v nesreči, ker lahko bi živela še manj glede na njihove podatke živali ki pridejo od tam, lahko pa mnogo dlje glede na siceršnjo življensko dobo nimf.Res smo imeli peh, morda pa smo tudi ob vsej tem veselju kaj spergledali, kar ne bi smeli, ali naredili kaj narobe.
Malo me zanimajo izkušnje drugih ki so imeli takšen primer in kako so prebrodili vse skupaj.
Hvala in lep pozdrav,
Pri živalih, kot so ptiči in kakšni glodavci, plazilci npr. je pač tako, da ko enkrat vidiš, da je nekaj narobe, je že (skoraj ali ziher) prepozno. Pes ali maček npr. ima lahko 3 dni drisko ali bruha in se slabše počuti, pri ptiču je tako, da je čez pol ure že prepozno. To tako pač je. Žal.
To, da je bila iz Češke ne bi bilo v osnovi nič slabega, če bi bila tam pri rejcu in bi si jo vi lepo pripeljali sem. Pripomba veterinarke je verjetno pomenila znano dejstvo, da je bil ptič iz množične reje, ko jih potem vtaknejo npr. v rolice sekret papirja in med ostalo robo pretihotapijo sem. Je imel ptič vsaj začetno srečo, preživi jih transport manj kot 10%.
Kaj zdaj naredit? Svetujem, da poiščete rejca, ki goji nimfe in vzamete primerno starega mladiča, po možnosti ročno hranjenega, da bo bolj vajen ljudi.
Ali pa kakšnega posvojite 🙂
Prek Zavetišča Gmajnice se trenutno oddaja tale:
http://zavetisce-ljubljana.si/nimfa15072016/default.aspx
pozdravljeni vsi na tem forumu. Včeraj sem posvojil ninfo od starejših ljudi ki niso več morali skrbet zanjo. Namreč je samček star 5 let in bil sem ga zelo vesel saj živim sam. Tako sem dobil prijetno družbo. Lahko rečem je zelo scartljan in ljubeč parv prirasto mi v kratkem časo k srco. Ampak ugotovil sem da ima eno krilo krajše od drugega kar me je pa najbol šokiralo je pa to da ne more letet da si pretegne krila. Zato smatram da so mu odrezali perje na krilo da ne more letat na okoli. Zanima me če gdo ve ali mu bodo zrasla perja in če bo sploh še gdaj letel ta revež???? Jaz ga imam kljub temo zelo rad je ljubek in igriv ampak željo imam da mu nudim vse kar potrebuje ima pa zelo kvalitetno hrano in vitamine rad je in rad se igra jaz ga dajem iz kletke ven na tla in na rame da se razgiba ampak hudo mi je ko vidim kaj se dogaja z temi čudovitimi pticami in ni mi prva ninfa pa tudi zadnja ne. Plus tega sem opazo da mu na vrho glave za čopom odpada perje ????? če gdo ve kaj mi je storit naj mi to javi. HVALA!!!!!
Pozdravljeni! Imam parcek, ki ima po 2 letih mladicke. Nimata jih prvic.vedno je bilo po cca 6 jajc, izvili so se vedno vsi, ampak sta vedno naredila selekcijo in na koncu sta ostala vedno 2, enkrat 3je mladicki. Sedaj sta imela ponovno 6 jajck, vsi se izvalili in vseh 6 ostalo. Sedaj so stari od cca 1 tedna do 10 dni. Naj povem, da od njiju ni noben rocno hranjen, niti navajen roke in se po 5ih letih se vedno nista navadila. Sta oba precej bojeca in vedno je slo vse “po luftu” ko sem se priblizala z roko. Zdaj prot veceru pa je on neverjetno miren, ob opazovanju cist zmozgan. Se bozaga sem ga lahko, pa tud trznil ni. Je to dejansko izmozganost ali kaj drugega? . Imata pa vsega dovolj, hrane, vode, vitaminov, jajca…hvala!!