PAP test
kadar pride do tako močne razlike med ugotovitvami PAP in kolposkopije, je potrebno postati malce sumničav in bodisi spremembo predvideti izolirano v notranjosti materničnega vratu, kjer se je s kolposkopijo ne da videti (to je redko,vendar obstaja) ali pa je morebiti prišlo do zamenjave vzorcev in so vam pripisali izvid PAP nekoga drugega. Tudi to se naj ne bi dogajalo,vendar popolne varnosti očitno ni. Dovolj je,da zdravnik na domumentacijo ne zapiše prave številke objektnega stekelca ali to namesto njega stori med. sestra ??? Če do zamenjave ni prišlo in gre le za zamenjavo izvidov, stekelce pa je pravilno označeno, ter dokumentirano pa bi se vaš izvid PAP lahko še enkrat odčital z istega stekelca. Vsekakor naj vaš ginekolog najprej preveri te možnosti, nato pa, če ne bo najti napake v sistemu takoj opravi ponovni bris PAP. Za 3-mesečno čakanje namreč ne vidim nobenega razumnega razloga. saj želimo le razčistiti nejasno situacijo.
Pozdravljeni,
V mojem primeru je bil PAP test C, atipične celice. Pri naslednjem pregledu mi je ginekologinja povedala, da bom morala na odščip, če bo izvid še enkrat C. Vendar je bil izvid (čez dobre štiri mesece) popolnoma negativen. Ginkologinja mi je povedala, da bom zaradi moje predhodne diagnoze CIN III in poseg Leetz, dobila še en rezultat PAP testa. Tudi ta izvid je bil negativen. Kako naredijo ponoven test ali je to samo mnenje?Ali je mogoče, da se stanje tako izboljša. Ali mislite, da gre tudi v mojem primeru lahko za pomoto oz. zamenjavo? Ali bi bilo pametno narediti koloskopijo? Ali naj počakam na kontrolo oktobra?lp Marta
izvid PAP C ima precej podkategorij in blage spremembe so vse reverzibilne, torej se lahko same od sebe pozdravijo, zelo redko pa se to zgodi pri hudih diskariozah. Vsi izvidi PAP C torej niso ena in ista reč!
Spoštovani,
odščip sam je pravzaprav prepuščen odločivi zdravnika, ki opravlja kolposkopijo, le-to pa se predlaga pri vseh višjih stopnjah sprememb znotraj skupine C. Ker je teh podskupin znotraj PAP C 11 in ne gredo “po vrsti od 1 do 11”, vam kot laiku težko komentiram, kaj in kako. Predlagam, da v tem pogledu zaupate v primerne odločitve vašega osebnega ginekologa.Če namreč nimate predznanja iz splošne citologije in histologije vam preprosto ne morem pojasniti, “kako hudo” je to. Za pojasnitev razlike med npr. basnijo in pripovedko je traba najprej poznati abecedo, znati brati in pisati in nato še imeti nekaj znanja o predmetu, o katerem razpravljamo.Tako je tudi z brisi in še čem tu na forumu.