Najdi forum

Zaradi rahle krvavitve po spolnih odnosih sem sla aprila lani prvic na ginekoloski pregled.Izvid je pokazal, da imam spremenjene celice- pab II. Z mojim prvim fantom nisva uporabljala kondomov. Zanima me, ce me je on okuzil s kaksnim virusom in ce so sploh virusi vzrok za spremenjene celice. Ali se ti virusi prenasajo, ker zdaj imam drugega fanta in on pravi, da ga vcasih pri uriniranju pece. Ali je mozno da sem ga jaz okuzila in kako naj ravnama v prihodnje, da ga na bi več peklo. Se lahko to pozdravi?
Najlepse se vam zahvaljujem za odgovor.

Draga Katjuška,

Malo razlage res ne bo škodilo. PAP II pomeni, da imate prisotne celice, ki so znak pospešenega obnavljanja ploščatega vrhnjega sloja celic, ki pokrivajo maternični vrat. To še ne pomeni, da so celice rakave in celo ne, da so predrakave. So enostavno izpostavljene večjemu obnavljanju. Temu je najpogosteje vzrok vnetje, lahko bakterijsko, lahko glivično lahko virusno in tudi parazitno.
Običajno takega izvida nimajo dekleta in ženske, ki še niso imele spolnih odnosov. Logično se torej sklepa, da je vzrok v spolnih odnosih, toda ne neposredno temveč s posledično prisotnostjo spolno prenosnih infekcij. Kje ste se in pri kom dobili katerega od prenašalcev vnetja, ki lahko vpliva na spremembe materničnega vratu je težko vedeti. Lahko ste se res okužili tudi pri prejšnjem fantu?
Druga stvar je “uretritis”, vnetje sečnice s pekočim uriniranjem. Najpogostejši povzročitelj uretritisa pri moškem in tihih vnetij “jajčnikov” pri ženski je klamidija, ki pa jo ima več kot 30% ljudi, je torej precej pogosta infekcija. Veliki večini prenašalcem ne dela nikakršnih težav. Ta virusom podobna bakterija je precej “svojevrstna” in jo je težko dokazati in prav tako težko ozdraviti.
Svetujem, da fant obišče osebnega zdravnika in mu pove za težave. Morda mu bo zdravnik predpisal antibiotik. Sicer priporočam obilno pitje tekočine, 3 litre in več na dan (obema) in če se zdravi eden, bi bilo smiselno zdraviti oba. Sam PAP II se samo opazuje, torej je potreben bris na 4 – 6 mesecev, odvisno od vrste celic, ki so bile vidne na brisu. Ampak to je že predaleč od laične ravni. Zaupajte svojemu ginekologu, da bo ravnal prav.

New Report

Close