Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? pap II

pap II

PAP TEST
Spoštovani,
žena je dobila izvide Pap testa. Ugotovljeno je bilo PAP II,
vaginalna flora, mešana, L
Bris negativen:
2 abnormne žlezne celice – metapl. (verjetno metaplazma?)
3 blago diskariotične ploščate celice- vsi sloji

Priporočila:
2 bris ponoviti čez 4 mesece.

Pri svoji ginekologinji je dobila pred tednom dni hormonsko inekcijo DP150mg
in še eno bo čez 4 tedne.
Po injekciji se ji je zdravstveno stanje močno poslabšalo, boli jo cel trebuh, občasno jo špika v spodnjem delu pljuč, ne čuti odvajanja, nima apetita, boli jo spodnji del hrbtenice.
Zaradi bolečin sem jo odpeljal na urgenco, kjer so ugotovili po odvzemu krvi in urina: sečnina L 2,5 mmol/l, RDW H 15,8 % in U Metilketoni H 2 poE, ostalo v mejah napisanih vrednosti. Komentar sedimentu-malo bakterij. Predpisali so ji zdravila Spasmex 3 x dnevno. Bolečine ne popuščajo, tako, da ne veva več kaj storiti. Menim,da bi bilo potrebno opraviti ultrazvok abdomna oz. ultrazvočno preiskavo notranjih organov, trebuha in medeničnega področja, vključno s pregledom rodil.
Po urgenci sem jo ponovno odpeljal k ginekologinji, ki pravi, da je ginekološko vse vredu. Na urgenci ultrazvoka niso naredili, v zdravstvenem domu pa je naročena šele konec februarja. Samoplačniške ambulante pa ne vem, če letos še delajo.
Žena je stara 36 let.
Prosim za pojasnilo, saj je ženo zelo strah, da ima raka.
Pa tudi bolečine ne pojenjajo, kaj nama je storiti. Čakati z bolečinami do drugega leta ali kaj?
Če je možen čim hitrejši odgovor.
Hvala.

Dragi Anton,

z odgovorom sem verjetno že zelo pozna. Zdi se, da je vaša žena – zaradi izvidov? – v hudem stresu. Celice so bile metaplastične, kar pomeni nekoliko spremenjene. Takšno stanje lahko povzroči tudi vnetje. Vsekakor je ustrezno ravnanje ponovitev brisa. Vzrok bolečin je lahko hrbtenica, na to lahko posumimo tudi, ker navajate, da “ne čuti odvajanja”. Žal ne poznam zdravstvene zgodbe vaše žene, tako da težko rečem karkoli več, tudi ne vem, zakaj je prejela hormonsko injekcijo… Upam, da se je njen strah nekoliko že polegel in se je umirila. Mislim, da pri vaši ženi ne gre za raka. Rak redko povzroča hude bolečine (razen v skrajnih fazah, ko pa je slika drugačna kot pri vaši ženi). Priporočam, da vaša žena obišče svojega osebnega zdravnika in mu tudi zaupa svoje skrbi. Osebni zdravnik ji bo najboljše pojasnil njene težave in skupaj bosta tudi naredila diagnostični načrt ter se odločila, katere preiskave bi bile ustrezne.

Lep pozdrav!

Irena

V forumu ginekologija si o pap II izvidu lahko preberete več. Npr. ena izmed povezav, kjer dr. Pušenjak razlaga ta izvid:

Hvala za odgovore.
Po zastavitvi vprašanja sva bila ponovno na urgenci, kjer so naju napotili v bolnico DR.Petra Držaja, k abdominalnem kirurgu, ki pa z pregledom ni ugotovil nič posebnega, izrazil pa je sum kamnov v sečovodu in naju z Ciprobay 1000 tabletami poslal naslednji dan k urologu poliklinike.
Urolog je vbrizgal barvilo in naredil preiskavo. Kamnov ni našel. Predlagal je spremljanje urina in Sanford test.
Vrnila sva se k abdominalnem kirurgu, kot je bilo naročeno. Dejal je, da naj nadaljujemo z terapijo.
Moram reči, da je žena izredno slabo prenašala Ciprobay in ni imela nobenega apetita oz. hrana se ji je dvigovala na bruhanje. Vročine ni imela.Poleg Ultopa za želodec drugih zdravil ni jemala.Pričelo jo je tudi občasno peči v bezgavkah pod pazduho in peči okoli prsi. Nekako smo preživeli leto 2001 in takoj odšli k svoji zdravnici.
Moram priznati, da sva od Božiča dalje prebrala celo knjigo MSD Veliki zdravstveni priročnik z vsemi simptomi, diagnozami in poteki zdravljenja raka, prebavil ipd.
Je možno, da se je žena v svojem strahu poistovetila z simptomi v knjigi?
Ženo je začelo tudi špikati v pljučih a zdravnica za pljuča ni odkrila kakih posebnosti. Ne kadi. Predpisala ji je Amoksiklav na 12 ur, a je še vedno boli. Zaradi stresa se ji je podrlo tudi spanje, tako, da je prebedela par noči, kar je verjetno še slabše vplivalo na počutje. Zdravnica ji je predpisala Sanval 5mg, tako, da spi vsaj 2-3 ure na noč. Poizkušal sem z mlekom z medom, hladno spalnico, kopeljo, pogovori, pa nič. Čez dan zeha, a ko se vleže pa nič.
Da bi premagala strah/dvom pred rakom sva odšla še na Onkološki inštitut, kjer je prijazna zdravnica odvzela 2 brisa za PAP ter obljubila izvide čez par dni.
Moram pa reči, da čakava PAP test od njene ginekologinje že cel mesec, pa še nič. Jasno mi je, da če bi bil 1, da ga ne pošiljajo, a po telefonskem pogovoru danes, ga sploh še nimajo. Sva oba zelo nestrpna in upava. Zanima me pa, če bo PAP II, kakšne ostale preiskave še lahko narediva, ker jo je zopet začelo boleti na levi in desni strani telesa. Je možno, da bi bil kakšen pesek v žolču. Danes sva zajtrkovala jajca in moram reči, da jih ni mogla pojesti, imela je odpor do njih. Ostalo hrano lahko je.
Malo me je tudi strah teh vnosov zdravil v telo, da se ne bi podrlo ravnovesje in nastala navada na uspavalne tablete. (v 14 dneh/ Ciprobay,Ultop,Amoksilan,Sanval,Dalben)
Kaj menite.So lahko določene bolečine tudi psihološkega izvora ali vstrajati na preiskavah dokler se ne ugotovi, kaj bi lahko bilo. Oprostite zmedenosti mojega posta, se trudim biti racionalen, a včasih pomaga tudi to, da svojo bol/strah izliješ na papir, ker sem tudi sam bil v zelo močnem stresu, a se počasi pobiram.
hvala in srečno 2002
Anton

Spoštovani Anton,

diagnostični postopki so pri vaši ženi potekali zelo dobro in menim, da ni ničesar takega, kar bi izpustili. Tudi vi sami se mi zdite precej zaskrbljeni, saj se strah žene prenaša tudi na vas. Kamni v urinarni poti so izključeni, nanje sem tudi sama pomislila, vendar kakšnih podatkov o svežih eritrocitih v krvi niste navajali. Še vedno mi niste sicer povedali, zakaj je dobila hormonsko injekcijo (IVF?), a določena občutljivost v okolici prsi se lahko pojavi tudi zaradi tega.

Ne vem, kako je potekal vaš razgovor pri zdravnici glede ženine zaskrbljenosti, kot sem vam svetovala. Morda ste se temu vprašanju izogibali. Naj vam še enkrat povem, da PAP II ni rak! PAP II izvid pomeni nekoliko spremenjene celice, kar se lahko pojavi tudi pri vnetju (in se ga tudi ne pošilja “naprej”). Ta izvid NI nekaj redkega! Pojavi se skoraj pri vsaki ženski kdaj v življenju (če obiskuje ginekologa, seveda). Pomeni pa to, da je treba dogajanju slediti – v primeru, da bi se kaj spremenilo. Zato ponoven odvzem PAP II čez 4 mesece. Ponavljanje odvzema brisa za PAP prepogosto ni priporočljivo in tudi ne bo prineslo diagnostično niti boljših rešitev ali kakšnih sprememb. Ker pa je bila žena tudi ultrazvočno pregledana, je resnično skrajni čas, da se pomirite!

Kaj pravzaprav lahko storite? Povem vam, česa ne počnite – prebiranje Velikega zdravstvenega priročnika z vsemi simptomi itd. v tem položaju zanesljivo situacijo poslabša. Gotovo vas kdaj boli glava, pa to še ne pomeni, da imate raka! Veliki zdravstveni priročnik pa bo pod tem znakom (glavobol) gotovo ponudil kar nekaj strašnih diagnoz, da se boste prestrašili. Tako ravnanje nima nobenega smisla, saj je žena v zelo dobrih rokah in deležna ustrezne zdravstvene pozornosti. Svetujem vam, da jo skušajte pomiriti in opazujte njene reakcije. Če vztraja v svojem strahu kljub REALNIM dokazom, da je neutemeljen (kljub negativnim izvidom itd.), če se stanje ne izboljšuje in se vam zdi, da ostaja zaverovana v bolezen, bolečino itd., bi bilo morda dobro, da bi se naročila za pogovor tudi pri psihiatru. Zlasti, ker jo muči tudi nespečnost. Datum pri psihiatru bo verjetno dobila kasneje, zato bi bilo dobro, da se naroči čimprej.

Če so bolečine psihičnega izvora, to ne pomeni, da vaše žene NE boli. Nikakor. Razvidno je, da je vaša žena v hudem stresu in da trpi. Bodite torej uvidevni, skušajte jo pomirjati, vendar ne razglabljajta več ur na dan o številnih boleznih, ki bi jih lahko imela. Poleg tega je žena še mlada in s tem je možnost za resne zaplete manjša.

Ob predpisanem Dalbenu sklepam, da je imela črevesno infekcijo. Jemlje se ga krajši čas, zato ga je treba jemati po navodilih. Amoksilan je morda Amoksiklav? Poleg tega antibiotika pa jemlje še Ciprobay (zaradi suma na vnetje urinarnega trakta.), Ultop zaradi težav z želodcem. Sanval je utemeljeno predpisan zaradi nespečnosti in stresnega stanja, v kakršnem je vaša žena trenutno. Daljše jemanje ni priporočljivo, vendar bi ga žena morala zdaj jemati, saj je zelo pomembno, da si odpočije, se vsaj malo naspi in s tem tudi umiri. Predpisane terapije se le držite, nesmiselno bi bilo, da bi po svoji presoji in brez posveta z zdravnikom opuščali določena zdravila!

Lep pozdrav in vse dobro vam želim,

Irena

Hvala za izčrpna pojasnila.
Tudi meni se dozdeva, ima žena somatoformne motnje. Zato se bova naročila tudi pri psihiatru, da poizkušava omiliti njen strah/depresijo.
Začelo se je v septembru 2001, ko sva zaradi bolečin odšla k ginekologu na urgenco. Z UZ so odkrili “izven maternično nosečnost” , ki se je pa potem izkazala za neko tvorbo na zunanji steni maternice (miom??) in decembra so ji poslali pap II. Njena ginekologinja ji je že preje dejala, da bi bilo dobro, da bi ponovno rodila. Za to se nisva odločila. Glede na slike z urgence pa se je odločila za terapijo injekcij / na kartončku piše samo DP 150mg, z mesečnim zamikom. V razgovoru z njo nisem dobil odgovora za kaj ji je to predpisala, priznati moram, da so me bolj okupirala vprašanja okoli raka. Dejala je, da naj bi se maternica na ta način očistila ( 20mm debeline) in da če ne bo potem vredu se bomo morali pa vsesti in pogovoriti okoli operacije (???). Tako sva odšla domov. Po prvi injekciji so se pa začele že preje opisane težave potencirane na kvadrat. Ginekologinja UZ ni naredila, je pa ženo prstno pregledala. Pred parimi dnevi sva odšla po drugo injekcijo in sedaj čakava kaj bo ( ali bo bolelo ali ne- kar se mi ne zdi pametno, da o tem razmišljava). Pričakujeva izvid pap iz OI. Včeraj in danes je ženi uspelo zaspati brez tablete in se je prvič zbudila okoli 2 ure ponoči, ko jo je ponovno morala vzeti, dogovorila pa se bova, da jih preneha jemati, saj lahko preidejo v navado, bile pa so samo za vsaj nekaj urno spanje.
Res se mi zdi, da se stanje izboljšuje.
Menim, da hrana, spanje in gibanje obnavljata telo, da se lahko bori z boleznimi kakršne že so.
Pred novim letom je opazila v blatu črva ( mrtvega, a celega ) velikosti 1 cm x 0,5 cm, zato ji je osebna zdravnica predpisala Dalben 10 ml in še čez 14 dni enako.
O tem mi je nerodno pisati, saj sem prebral, da so takšne okužbe posledica nehigiene. Pri nas niti pod razno ni tako, tako, da mislim, da ga je žena lahko zaužila z kakšno hrano ali z suhim mesom. Ne vem. Tudi diagnoza ni jasna. Za vsak slučaj pa zdravilo in čez 14 dni blato na preizkavo.
Ženi sem predlagal koncept pregledov, ki bodo izločali določene bolezni in tak način z psihiatrično pomočjo bo pripeljal do spoznanja, da ni smrtno bolana.
Mi, vsa družina pa zopet zaživeli v polnem in ljubečem življenju.
Hvala lepa še enkrat in lep pozdrav.
Če se bodo pa pojavili novi dvomi, se vam pa zopet javim.
Vaše odgovore tudi skupaj prebereva in jo odobrovoljijo.
Anton

New Report

Close