Najdi forum

PAP C20 – mnenje

Pozdravljeni,

prosim za mnenje.

Že pred leti sem imela težave z brisi, ki so se po krioterapiji normalizirale, tako da je bil bris pol leta po porodu A (2021).

Januarja 2023 je bil HPV pozitiven (naredila sem ga, ker je g. mikroskopsko videla neke bele pikice). G. me je poslala na kolposkopijo, ki je bila marca 2023 – izvid je pokazal na enem delu površine enega drobca večplastni ploščatocelični epitelj s koilocitnimi spremembami – ploščatocelična intraepitelijska lezija nizke stopnje (PIL-NS). Svetovan je bil ponovitev PAP brisa čez 6 mesecev. Septembra 2023 je bil bris PAP C20, čakamo še izvid ponovljenega HPV. Moja vprašanja: Kaj pomeni oznaka C20 – za kako resno zadevo gre – ali to že lahko nakazuje na predrakave, rakave spremembe? Ali izvid brisa in izvid kolposkopije kažeta na isto zadevo (čeprav je bila kolposkopija opravljena pred PAP brisom)? V kolikšnem času se lahko, če ne zdravimo oziroma saniramo take spremembe, preidejo v kaj resnejšega? Kdaj (po koliko časa) se pri takem brisu ponovi bris? Skrbi me namreč, ker smo sedaj na sredini decembra, moja g. ne bo več delala in si moram poiskati novega g., preden torej pridem do novega zdravnika in preden me ta pošlje kam naprej, da se zadeva zdravi, odreže ipd, da se bo ta čas stanje poslabšalo ali prešlo v kaj še bolj resnega. G. je sicer govorila, da bi bilo dobro narediti LLETZ in da se bom o tem pogovorila z novim zdravnikom, ko bom prišla do njega. Hvala za mnenje, lep pozdrav

Spoštovani,

sprememba C20 je najblažja sprememba med resnejšimi spremembami pod črko C po novejši klasifikaciji brisov PAP. Takšna sprememba je daleč od predrakave in še dalj od rakave spremembe. Takšno spremembo je potrebno zgolj slediti na 6 mesecev in če vztraja ter se sama od sebe ne pozdravi, občasno, morda na 2 do 3 leta preveriti tudi kolposkopsko. Zato v miru poiščite novega ginekologa, če ne gre drugače kar na Ginekološki kliniki, pa boste imeli blizu tudi morebitno rešitev, če bi bilo res kdaj treba kaj odstranjevati.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close