Pap C-je možna samoozdravitev
Pozdravljeni,
Že pred tremi leti sem imela PAP 3,pa sem šla na odvzem vzorca in je bilo potem rečeno, da ni treba na konizacijo, ampak samo opazovanje. No potem se mi je malo izboljšalo in sem imela PAP 2, pred 3 meseci pa zopet PAP c. Jaz sem zelo proti rezanju, pa me zanima, kakšne imate vi izkušnje. Je možno, da se samo pozdravi? Kakšna je verjetnost, koliko takšnih žensk poznate? Ker jaz si želim še enega otroka in poznam preveč zgodb, ki se zaradi konizacije niso srečno končale. Hvala.
Spoštovani,
najprej naj poudarim, da prejšnja razdelitev brisov na PAP I. do V. ni primerljiva z novo PAP A,B,C in še 10 podskupin znotraj C. Vaš izvid C je torej lahko še vedno enak, kot je bil prej pod II. Kolikšna je možnost samo zazdravitve ali ozdravitve (kar sicer ni primeren izraz, ker ne gre za bolezen temveč za stanje) je odvisno od številnih spremljajočih dejavnikov, tako osnovne diagnoze kot spolni navad, patnerstva, uporabe KC, imunskjega stanja, drugih bolezni itd. itd. Statistika “mojih izkušenj” je torej za vaš konkreten primer žal povsem neuporabna.
hm…C5 bi bil verjetno res prej III. kot II. Vendar so tudi nekdajšnje III bile bolj ali manj hude. Skratka, pomen sprememb se ocenjuje s kolposkopijo in morebitnim tkivnih odščipom.