Pap bris
Spoštovani.
V petek sem bila na posegu LLETZ in sem ta teden na bolniškem dopustu. Včeraj sem začela opažati, da me zelo tišči na vodo. Grem sigurno vsako uro, tišči pa me spet takoj po mali potrebi. Voda me sicer ne peče, opažam pa rahle bolečine v spodnjem predelu trebuha. Zanima me ali je to kaj povezano s posegom?
Kaj lahko ukrenem? Vročine nimam, pijem pa veliko tekočine. Hvala in lep dan.
Spoštovani,
LLETZ ne bi smel imeti nobenega vpliva na sečila, zato težava s sečili verjetno zgolj naključno sovpada z LLETZ. Če bo težava še trajala dan, dva, obiščite osebnega splošnega zdravnika, da preveri, če morebiti nimate kakšne infekcije sečil.
pozdravljeni!
je možno da jer bris pozitiven zaradi vnetja? čez 2 tedna sem sicer naročena na ponovni pregled, bris so mi že vzeli, nimam pa pojma kaj bi lahko bilo, vsak dan imam močan izcedek iz nožnice,vsake toliko časa me boli v spodnjem ddelu trebuha,čakanje na izvide od brisa je pa ubistvu malo dovgo še.
hvala in lp,
Spoštovani,
tudi vnetje povzroča spremembe v citološkem brisu, ampak praviloma ne iz najvišje skupine sprememb. Večinoma je tak bris iz skupine B (nespecifične vnetne spremembe), kar pa ni nevarno.
ubistvu je moj bris c20, kej vec mi niso znal povedat, naslednjic ko dobim izvide bo kej bol jasno.ce bo spet isto je najbrz potrebn un odscip ali? nevem pa od kje potem bolecine in pa mocn izcedek je lahko to kaj povezano?ali je lahko oboje?
glede vsega pocas postajam ze mal neucakana, stvar se mi od julija vlece, nikjer pa nobenga zaenkrat pametnga odgovora.
ne, tudi pri ponovitvi C20 se praviloma ne ščipa, v kolikor kolposkopija ne pokaže kakšne spremembe, ki ni skladna s C20 ampak kaže na kaj več kot to. Bolečine in izcedek pa težko komentiram.
Lepo pozdravljeni, zanima me ali ginekolog lahko s prostim očesom vidi-zazna spremembo, ko vzame bris? (in pa če se ta sprememba vidi, se vidi že v zgodnji fazi ali pozni?) Ali bi ginekolog povedal pacjentki, da se mu bris zdi sumljiv? In še nekaj 🙂 … Torej, da se ginekologu zdi bris sumljiv in se odloči, da pošlje pod “nujno” ali je dolžan to povedati pacjentu? Hvala Lp
Spoštovani,
ginekolog bi s prostim očesom lahko zaznal kvečjemu že pravega raka in še tega ne nujno in vedno. Če k pregledu doda še nekaj “barvanja (npr. z 3% ocetno kislino ali z jodom) lahko pod 3 do 10x povečevalom (lupo) vidi spremembe, ki so bolj sumljive, ampak točne diagnoze na tak način ni mogoče dati. Za diagnozo je potreben najmanj odščip sumljivega tkiva in pregled pod mikroskopom. Če se zdravniku zdi kaj sumljivo, je seveda dolžan pacientu pojasniti, kaj, koliko in zakaj se mu kaj zdi pomembno, da se razišče. To spada med normalno komunikacijo med zdravnikom in pacientom.
ob brisu s transformacijske zone (prehod iz ploščatega v žleznega) se vedno pričakuje prisotnost tudi endometrijskih celic. Odsotnost teh nakazuje, da ginekolog brisa ni vzel s transformacijske zone in s tem bris morda ni reprezentativen.
pač ni komentiral. Saj v 95%+ je bris vseeno normalen.