pansalt
Pozdravljeni!
Ko so mojemu sinu najstniku ugotovili zmerno povišan krvni tlak in ko je dobil navodila za prehrano (prevsem zmanjšanje soli), sem pričela namesto običajne soli pri kuhanju uporabljati sol Pan salt: http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/april_2002/sol_krvni_tlak.php.
Sedaj po približno enem mesecu uporabe pa opažam jaz spremembe pri sebi (utrujenost, zaspanost sredi dneva…). Zmerila sem si krvni tlak in imam nizkega (95/60), kot nikoli poprej. Očitno sol res deluje.
Sprašujem vas naslednje: ali so v jodirani morski soli snovi, ki jih telo nujno potrebuje, pa jih v tej soli ni? Ali lahko ostali družinski člani, ki imamo (smo imeli) normalen krvni tlak to sol redno uporabljamo?
Hvala za odgovor!
Spoštovani!
Zadeve ne poznam. Kar se tiče zravja, zadošča zmanjšati soljenost pripravljene hrane, zmanjšati vnos industrijsko pripravljenih soljenih izdelkov – salam, čipsov…
V slovenski soli je dodan jod, ker živimo na območju, kjer je zardi pomanjaknja jod možna golšavost. To lahko nadomestite s prehranskim dodatkom joda, ki ga dobite v lekarni samega ali v kombianciji z drugimi mikroelementi in vitamini.
Vaše počutje je težko opredeliti, lahko pa bi med drugim govorilo tudi o premajhnem delovanju ščitnic,e kar se da preveriti z odvzemom krvi.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik