Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina PANIKAAA: muca ima gliste, kaj pa jaz?? HELP

PANIKAAA: muca ima gliste, kaj pa jaz?? HELP

LP vsem!

Včeraj smo ugotovili da ima muca (stara je 5 mescov) gliste. Že od petka ni nič jedla, niti ni šla na wc, tko da sva s fantom posumla da je mogoče zaprta in sva ji v nedeljo dala odvajalo, pa je sicer šla kakat pa še vedno ni nič jedla in sva ji pol včer še enkrat dala odvajalo in je božica bruhala-samo slino oz tekočino vmes je bla pa še kake 5-6cm dolga glista. Kot en špaget izgleda. Po tem sva jo takoj peljala k vetu in ji je dal kapljice Profender pa še neki podobnega proti bolham kar ji moram dat čez 10dni. Aja pa muca je vseskozi notr v stanovanju (tko da smo gliste kvečjem s čevlji notr prnesl) al pa na balkonu ki je v 1. nadstropju tko da nikamor ne more splezat. Je pa res da je že od petka fuuuul mijavkala, sam sva najprej tud misla da se mogoče “gon” in zarad tega tud noče jesti.. edin kar je skos hotla jest je bla trava. Zgleda zato, da bi že prej vn zbljuvala te gliste.. Muca danes samo počiva, nič več ne je travo, očitn je želodčk že bolj vredu, sam me pa mal skrbi ker že 4. oz 5. dan nič ne je..
Ok, to bi blo na približn to.. zdej pa vprašanja;

1) Kolk časa je morala muca že met gliste v sebi če ji je to že do želodčka pršl in blo dolgo 5-6cm??

2) S fantom sva cel stanovanje sicer čist razkužla, oprala, dala prat, pomila in umila vse možno od posteljnine pa brisač, oblek, tal do kljuk pa stikal za luči in raznih ročajev za likalnik pa vse no, sam se še vseen bojiva da tista jajčeca kje zlobno čakajo da se bodo ličinke razvile pa bo spet cel cirkus. Kolk možnosti je za to oz kolk dolg se jajčeca na splošno lahko obdržijo v stanovanju?

3)konec tega tedna bova tud midva šla blato dat, ker sva se glist po vsej verjetnosti že nalezla-na mucko sva se namreč kr dost navezala, skos sva jo crklala pa božala, večinoma se je zadrževala v istih prostorih kot midva, še celo spala je z nama na postelji ob nogah, zjutraj ko je začela budilka zvonit je pa prišla do najinih obrazov pa naju polizala oz dala “lupčka”. Na te “lubice” sva jo sama navadla, ker jo zjutraj pustiva samo in ko potem popoldne prideva domov že čaka za vrati in jo seveda morš vzet v naročje pa pockrlat pa kako lubico dat.. ona pa takoj začne lizat.. včasih če zvečer na kavču gledava tv pride do naju pa nama kr lase začne lizat-tko kot sebi dlako.. ne vem, a misl da mi bo nardila uslugo pa mi lase umila, tko kot svojo dlako al kaj?:)) skratka, kar sploh hočem vprašat, na koliko časa in koliko časa morva midva pol je dajat blato v pregled zarad teh glist? Sicer naju nič ne srbi, res pa da naju je tek več al mal bolj minil, verjetn zarad tiste gliste v bruhku včer pa vsega cirkusa okol tega, pa tud nasplošn sva kr dost “picajzlasta” kar se higiene tiče, sam naju vseen skrbi, tist del, ko ugotoviš da zarad tega lahk oslepiš al pa da ti pljuča požrejo te gliste je kr strašljiv.. sej mogoče sva preveč paranoična, sam

4) kolk ljudi-odstotek npr.-se naleze glist od mačka?

5) Vet je reku, da tiste kapljice ki ji jih je dal, pobijejo zajedalce v telesu že v 3-4 urah, mene pa zanima kolk časa traja da to pol posračka? Pesek sem ji dans že zamenjala, sam me vseen še zanima na kolk časa ga še moram? 3-4dni?

6) Kaj pa midva, kolk časa je zdej za naju bolš da je ne crklava preveč? Fant je zdej itak sploh noče niti pobožat, men se pa uboga žvalca smil pa jo vseen mal božam pa ogovarjam, sam tud ne vem kolk časa bo to trajal? 3, 4, 7 tednov, da ne bo mela več jajčec v seb? to pomen pol dejansko da mam jst še 6 tednov možnosti da požrem tist jajc od gliste?

Joj, sej vem da sem grozna.. bo to zaenkrat rajš vse.. hvala lepa vsem za kakeršenkoli odgovor! Pa hvala ker ste sploh prebrali:)) Lp do naslednjega javljanja!

Jej, ne vem, če je zadeva tako grozna v resnici. Jaz sem bila v stiku že z ogromno živalmi z glistami… Tukaj je en link:

Če prebereš vidiš, da res ni tako hudo, da se ne bi več crkljali 🙂 Lahko pa sama še več poiščeš pod toxocariasis.

LP, Maša

Mislim, da od božanja ne moreš dobiti glist. Edini način, da bi vidva lahko dobila gliste je, če bi pojedla jajčeca, ki sta jih dobila tako, da sta mačje iztrebke z roko pobirala oz. po njih brskala in šla potem hrano prijemat, brez da bi si roke umila in hrano potem zaužila. Panika je odvečna, saj ne letijo jajčeca po luftu, da jih lahko vdihneš.

Sicer je pa tako priporočljivo, da se mačko razglisti na vsake tri -štiri mesece s tabletami (najbolje Zantel), četudi je notranja. Jajčeca in mrtve gliste bo iztrebila v dnevu ali dveh, pač toliko kolikor ji prebava hitro dela.

O teh kapljicah ti bo pa kdo drug kaj več znal povedati, če so dobre, ponavadi dajo tablete za take zadeve.

Pa prosim brez panike, ne dobi se glist kar tako. Če že hočeta biti previdna, si pač večrat roke umivajta po božanju in preden jesta, kar nedvomno si že. Ok, imata vsaj zdaj po razkuževanju brezmadežno čisto stanovanje . :)))

Lp

Hvala, ma paniko sva zato nardila,ker sva prebrala da glista 200.000 jajčec izleže, ki s prostim očesom sploh niso vidne.. in muca se je umivala ko je šla na wc, midva sva ji pa potem lubice dajala na gobčk, pa bi blo pomojm že čudn če ne bi staknla teh zajedalcev.. sej zdej sva se ful česna pa surovga korenja pa bučnih semen nabasala, tko da upam da jih bo mal požgal notr :)))

te kapljice proti zajedalcem so pa baje super, delujejo proti glistam in trakuljam, trajajo en mesec, najbol je pa ker sam razgrneš dlako na tilniku in nakapaš par kaplc na kožo, to gre pa pol direkt v kri.. čak, sej nekje sem link zasledila..

evo, http://www.vetcontact.com/de/art.php?a=3251 to je za notranje zajedalce, pol pa še za zunanje je pa vet tole dal: Stronghold selamectin, vtipkaš u google pa klikneš na prvo stvar k ti jo vn vrže, ker je u pdf-ju ne morm linka dat.. lp

stronghold drugace deluje tudi na vecino notranjih parazitov (sploh na gliste), tako da bi ga lahko dobila ze kar namesto tega kar je dobila zdaj.

Tale trava, ki jo omenjas … od kod pa je? Je to “trgovinska” macja trava ali jo imate posajeno zunaj? Pa se drugo vprasanje – muca je stara 5 mesecev – je ze bila kdaj razglistena? Ce se ne, potem ima gliste najverjetneje se iz legla.
m.

------- www.kosovir.si

travo sem kupla-še zapakirano, pa je pol notr zrastla.. muca pa še ni bla nikol cepljena, samo je bla pa njena mama in sem zato pol misla, da je ni treba, ker je itak vseskozi notr in nisem pričakovala da bi lahk staknla kake parazite..

95% mladicev je okuzenih z glistami (se okuzijo od mame), zato je treba tako mladice kot mamo med dojenjem (sesanjem?) redno razglistevati po programu.
m.

------- www.kosovir.si

Joj, kakšna panika je to, hehe… :))
Tudi jaz sem kar naprej v kontaktu s takšnimi ali drugačnimi mačkami pa nisem še pobrala glist. Pa ko sem bila majhna sem po rokah vedno valjala mucke pri moji babici, ki niso bile niti enkrat v življenju razglistene in to več generacij… In sem še živa… ;)) Tudi če jih dobiš ni konec sveta… dobiš Vermox tablete in stvar je rešena…
Bodi raje srečna, da mucka nima kakšne hujše stvari. Mi smo se zdaj par mesecev bojevali z mikrosporijo… to je pa že bolj komplicirana zadeva, ampak tudi to enkrat mine….

New Report

Close