panicni napadi, anksioznost, depresija, samoposkodovanje
pozdravljeni..
svoje zgodbe nebom razlagal..trpim za depresijo zaradi katere sem bil ze velikokrat na urgenci za mentalno zdravje..dve leti jemljem tudi paroxat ampak nisem obiskoval terapij..pred kratkim sem imel panicen napad zaradi katerega sem moral v bolnico..sedaj sem prvic sel na psihoterapije..
zanima pa me kako poteka zdravljenje na psihiatriji ce gres tja prostovolno ce seveda sploh lahko gres? na vsake toliko se mi zgodi da me zagrabi nepopisna panika in neobvladovanje svojih misli in dejanj in v tistem primeru sem razmisljal da bi najraje sel ba psihiatrijo da si kaj ne naredim.
Prosil bi za nasvete kako to poteka, kako ti pomagajo in ali je to pametna odlocitev.
Lp,A
Pozdravljeni!
Glede vprašanj o napotitvah na psihiatrijo se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo verjetno dal napotnico za psihiatra. Potem se tudi dogovorite kaj bi bilo za vas najbolj smiselno. Seveda vas lahko sprejmejo v psihiatričn0 bolnišnico tudi na vašo željo.
Psihiatrično zdravljenje večinoma poteka s psihofarmaki (antidepresivi, pomirjevala, stabilizatorji razpoloženja, antipsihotiki,..), menda pa imajo ponekod tudi terapevtske ali celo psihoterapevtske obravnave (spodaj sem vam pripel link). Glede tega kako poteka hospitalizacija vam lahko povem svojo izkušnjo, ko sem tam opravljal prakso. Gre za eno psihiatrično bolnišnico in se seveda lahko tudi razlikuje od izkušnje drugih. Ponavadi je zjutraj vizita, obisk zdravnika, ki preveri vaše počutje in po potrebi prilagodi medikamentozno terapijo. Čez dan se (ponavadi) vrstijo kakšne delavnice, delovne terapije.
Za več informacij malo prebrskajte tu: https://www.psih-klinika.si/strokovne-enote/
V vsakem primeru je pomembno, da si poiščete pomoč, tudi psihiatrično, ko čutite, da vas preplavi panika in neobvladovanje svojih misli in dejanj. Pomembno je, da zaščitite sebe v teh težkih in ranljivih trenutkih.
Če imate še kakšno vprašanje ali pa bi želeli še kaj napisati, ste vabljeni da mi pišete.
Lep pozdrav,
Miha Štrukelj