Najdi forum

Spoštovani. Že 3 mesece se borim z panicnimi napadi. Prav tako uživam cipralex 3 mesece , sedaj 3 dan z povečano dozo 1,5 tabl.cipralexa in lexaurin 1,5mg. Ni nobenega izboljšanja. Kupila sem si brahmi prašek, sedaj pa nevem ali ga lahko uživam ne glede na to da imam antidepresive. Hvala za odgovor. Lp Teja

Pozdravljeni,

hvala za vaše sporočilo.

Zdravila, ki jih omenjate ste verjetno dobili pri osebnem zdravniku ali psihiatru. Predlagam, da se glede teh vprašanj obrnete na svojega zdravnika.

Če imate kakšno drugo vprašanje, ki se ne tiče zdravil pa sem vam na voljo.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Miha hvala za odgovor. Ja, te antidepresive mi je naprej predpisala osebna zdravica, ko sem pa imela pregled pri psihoterapevtki pa mi je dozo povečala, najprej na 1,5 tablete nato 2, ki jih sploh ne upam vzeti, saj se mi zdi, da sem po njih cela omotična in tako sem sedaj ostala na 1,5 tabletki. Prosim, če mi poveste s čim naj se še ukvarjam, da bi ta zadeva čim prej šla iz mene. Ker sem že popolnoma obupala. Stara sem 32 let in imam 2 otroka. Obstajajo kakšne vaje ali kaj podobnega.
Upam, da nisem preveč “sitna”.
Hvala že v naprej za odgovor.
LP
Teja

Pozdravljeni,

nič niste sitni, hvala za vaše sporočilo.

Verjetno niste bili pri psihoterapevtki, ampak pri psihiatrinji? Psihoterapevti namreč ne predpisujemo zdravil, ampak to počno izključno zdravniki.

Možno je, da imate po zdravilih stranske učinke omotičnosti. Glede tega se obrnite na zdravnico oz. psihiatrinjo in vam bo povedala svoje mnenje.

Sprašujete kaj narediti, da bo šla ta stvar (mislite panični napadi?) iz vas. Panični napadi so simptomi, ki nakazujejo, da ste v notranji stiski. Morda se vzrokov za takšno stanje ne zavedate ali se zgolj delno. Telo namreč najde način kako sprosti notranjo napetost, ki ni ozaveščena in predelana. To je eden izmed možnih razlogov za nastanek vaših paničnih napadov. Kako izboljšati stanje? Najbolje s strokovno pomočjo psihoterapevta, ki vam bo omogočil prostor za ozaveščanje in predelavo raznih dogodkov iz vašega življenja. Obstajajo tudi drugi načini – npr. spraševali ste po vajah. Obstajajo razne vaje za sproščanje, ki zmanjšujejo trenutno tesnobo ali pa drugi načini kako se soočiti z raznimi stresnimi situacijami. Glede na to, da vaje ne razrešujejo vzrokov za nastanek simptomov (npr. paničnih napadov), je na dolgi rok bolj smiselna psihoterapija ali kombinacija obeh.

Verjamem, da vam je težko, ko se soočate z notranjo stisko, hkrati pa še skrbite za dva otroka. Si predstavljam, da zmorete zelo veliko. Moje izkušnje tudi kažejo, da po dežju vedno posije sonce, zato ne obupajte.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Hvala za izčrpen odgovor in vzpodbudne besede. Čudi me da mi psihiatrinja predlagala teh terapij. Kakšne so vaše izkušnje v kombinaciji z adji? Po kolikem casu se stanje izboljša? Vi imate ordinacijo samo v Ljubljani? Sem sicer iz Maribora in je mal problem se vozit v Ljubljano. Zelo bi bila vesela če bi mi v Mariboru priporočali kakšnega dobrega psihoterapevta. Sedaj sem se odločila za bioenergetika iz Ms G.Titana. Opravila bom 10 terapij tam, zadnja možnost ki jo trenutno vidim je pa psihoterapija. Hvala vam za pomoč Lp Teja

Pozdravljeni,

ni kaj, z veseljem.

Po mojih izkušnjah manjšina psihiatrov podpira in predlaga psihoterapijo. Veliko jih je zgolj biološko usmerjenih in se tako tudi lotevajo zdravljenja (z zdravili). V kombinaciji antidepresivov in psihoterapije ne vidim težav. Najbolj pomembno je, če ste pripravljeni hoditi na psihoterapijo – to pomeni (ponavadi) tedenska srečanja po 1 uro (oz. 45 minut), kjer govorite o sebi in svojem življenju. To je včasih težko, ampak na ta način prihaja tudi do izboljšanja.

Delam samo v Ljubljani. Če želite kontakt za psihoterapevta/tko v Mariboru mi pošljite zasebno sporočilo ali email na [email protected] in vam ga bom poslal.

Lepo vas pozdravljam,

Pozdravljeni, znašla sem se v situaciji, ko potrebujem pomoč. Stara sem 35 let, normalne višine in teže. 4 leta nazaj sem nepričakovano doživela napad, ki je bil najhuša izkušnja v mojem življenju do sedaj. Nenadni slabosti in čudnemu, pekočemu občutku v glavi je sledila panika (hiperventilacija, tresenje, vročina in mraz obenem…)saj sem se zelo ustrašila. Po vrsti različnih pregledov, je vse kazalo nato, da je bil to panični napad, vse na psihični podlagi. Vsi pregledi so bili bp, samo kardiološki je pokazal, da imam tahikardijo srca, ki pa naj ne bi bila nevarna. Par mesecev pred tem prvim napadom, mi je zelo močno zatekla golen leve noge, malo kasneje še roka in prst, vendar zdravniki niso imeli razlage za to. Malo pred napadom se mi je večkrat pojavila vrtoglavica in dvojni vid, kar se je nadaljevalo tudi po napadu. Pol leta sem bila čisto na tleh, fizično in psihično izčrpana. Kadar sem začutila, da je možnost ponovitve napada, sem si pomagala s Helexom, ki mi ga je predpisala os zdravnica. Tako sem se po pol leta postavila na noge, občasno sem še začutila čudne slabosti, vendar se je stanje močno izboljševalo. Pred desetimi dnevi pa se je zadeva ponovila med spolnim odnosom. Občutek sem imela, da se mi je za par sekund ustavilo srce oblila me je slabost. Zelo sem se ustrašila, vendar partnerju to nekako prikrila in nisem zapaničarila. Odšla sem v drug prostor, saj nisem mogla zaspati. Po dveh urah me je zopet oblila slabost in hitro sem se skoncentrirala na pulz srca. Bilo je zelo plitko, komaj občutno, nato pa se je za 3-4 sekunde ustavilo. Tudi občutek je bil tak, kot da možgani ne dobivajo dovolj kisika in počasi ugašajo, Takrat sem se seveda ustrašila, zbudila partnerja in peljal me je na urgenco. EKG je bil normalen, zato sem dobila le pomirjevalo in poslali so me domov. 4 dni za tem zopet slabost, spet sem poslušala pulz in spet je preskočil 3-4 udarce. Kolikor se je dalo mirna sem odšla na urgenco, da bi videli, da nisem panična. EKG je bil zopet normalen. Ko sem povedala da se je srce res ustavilo (prejšnjič so mi namreč rekli, da se mi je to samo zdelo), mi je zdravnik rekel, da je to normalno. Sedaj ne vem kaj naj. Že par dni me peče v glavi, špika in peče pri srcu, slabo mi je, zadihana sem po parih korakih. Ko je prehudo, vzamem 1/4 ali 1/2 Helexa, a tako ne bo šlo v nedogled. V sredo sem se samoplačniško naročila h kardiologu, da še 1x temeljito pregleda srce. Včeraj me je npr. samo butnilo in vsega je bilo konec v parih sekundah. Kot nek zelo kratek panični napad. Ali je to panični napad? Ne bojim se iti ven ali med ljudi, samo utrujena sem tako, da se mi z njimi ne da ukvarjati. Po naravi sem pozitivna in optimistična oseba. Občutek imam da se vrtim v krogu. Zelo rada bi se izognila antidepresivom, nehala sem kaditi, vsak dan hodim 1 uro in pol, sproščam se, veliko berem… Ne vem niti koliko fizični napori vplivajo na te napade, glede na to da sem ga doživela med spolnim odnosom…tako rekoč sem izgubljena in bojim se, da me vse skupaj ne pahne v depresijo. Imate morda kakšen nasvet zame? Hvala, želim vam lep dan, s

Pozdravljeni,

hvala za sporočilo. Predstavljam si, da vam je zelo težko.

Panični napadi in simptomi, ki jih opisujete nakazujejo, da obstajajo neki notranji konflikti ali nepredelani travmatični dogodki. Kaj točno je vzrok je težko vedeti brez temeljite psihoterapevtske obravnave. Takšni simptomi so namreč odziv nezavednih vsebin, ki nam trenutno niso dostopni. Z razkrivanjem in samoraziskovanjem pa lahko počasi pridejo na površje. Telesna aktivnost, tudi antidepresivi, pomirjevala itd. lahko vplivajo na zmanjšanje simptomov, vendar samega vzroka za njih ne morejo razrešiti.

Sem vam odgovoril na vprašanje?

Lepo vas pozdravljam,

Hvala za odgovor!
Res je, 2009 je bilo za oba naju s partnerjem zelo travmatično, saj so na površje prišle nekatere stvari iz preteklosti. Ker je takrat njega situacija popolnoma potolkla, sem bila jaz tista, ki je morala biti močen člen para. Trajalo je več kot leto, da sva predelala vse stvari, res sva si vse servirala na pladnju in šla v detajle, brez skrivnosti. Partnerski odnos sva s pogovori uspela rešiti. Zgleda, da je pri meni vse butnilo ven malo kasneje, ko se je on pobral. Sedaj me zanima, na kakšen način bi to lahko predelala, če sem (sva) to že naredila. Mislite, da bi bilo drugače, oz. bi mi pomagalo, če bi vse podoživela še 1x, poslušale coz. sogovornik pa bi bila tretja oseba, ki v situacijo ni bila vpletena? Če se odločim za psihoterapijo, mi lahko namignete, kako to poteka? In pa zanima me še okvirna cena in koliko obiskov psihoterapevta je priporočljivo v situacijah kot je moja…

Želim vam lep dan, s

Pozdravljeni,

ali so ti dogodki, ki jih opisujete razlog za vaše težave je težko vedeti. Lahko, da so razlogi tudi kje drugje. Potek je odvisen od tipa psihoterapije za katero se odločite. V primeru globinskih psihoterapij, med katere spada tudi psihoanaliza, gre za proces ki se ne ukvarja s simptomi, ampak z razreševanjem vzrokov. Cene se gibljejo od 40 EUR navzgor za srečanje. Gre za proces za katerega vnaprej ni mogoče določiti čas trajanja. Pustite si vsaj 1 leto (obiski enkrat tedensko po eno uro) in potem vidite kje ste.

Lep pozdrav,

Pozdrav! Hvala za vse informacije. Danes sem bila pri kardiologu, potrjena mi je tahikardija srca. Poslal me je še na neke dodatne preiskave, da bomo videli kako bo potekalo zdravljenje. Pravi, da so glede na to, da sem oseba z nizkim krvnim tlakom, zelo močnimi menstruacijami in tahikardijo, ti napadi “normalni”. Tako da sem spet na začetku, ko ne vem ali ima vse to psihično ali fizično podlago. Prosila bi vas še za en odgovor, če vam ni odveč. Torej, ko začutim ta “čuden” občutek, slabost in nebitje srca za nekaj momentov, se ustrašim, ampak mi srce ne podivja več, ker sem se že nekako navadila in ne zapaničarim, ampak se imam pod nadzorom. Ali je vseeno možno, da je to panični napad, čeprav srce bije dokaj počasi in ne pride do hiperventilacije, samo malo sem “omrtvičena”, čutim zmedenost in strah me je?
Hvala in lep dan, s

Pozdravljeni,

se opravičujem za pozen odgovor. Kar opisujete je lahko vrsta anksioznosti. Pomembno je, da skušate sami pri sebi začutit ali imajo vaši simptomi psihično podlago. Simptomi so kot lučka, ki nam kažejo, da nekaj z našim trenutnim stanjem ni OK. Zato so simptomi na nek način tudi naši prijatelji, ki nam kažejo pot.

Sem vam odgovoril?

Lepo vas pozdravljam,

New Report

Close