Najdi forum

Palpitacije

Špoštovani

Že nekaj let se ukvarjam z “nemirnim” srcem. Kljub terapiji z Bloxanom
2X1/4 (zjutraj, zvečer) večkrat doživim napade palpitacij. Zanima me kako v danem trenutku odreagirati. Ali je smiselno v času napada, zaužiti dodatno četrtinko bloxana? Kozarec vode, zadržanje diha ipd., mi ne pomaga.

Lep dan

Jože

Brez skrbi lahko zvišate odmerke Bloxana na 2 x 1/2 tablete na dan. Ob “napadu” palpitacij lahko vzamete še 1/4 Bloxana ali pomirjevalo.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani dr. Cibic!
Najprej pohvale za vaš trud in popolne odgovore!
Stara sem 32 let, visoka 167, težka 57 kg. Dva meseca imam težave bitjem srca, ki nastopi po obroku in pa zvečer. Pulz je v takih primerih okrog 80 – 90 na minuto. Traja okrog ure in pol, najbolj pa me moti to močno zavedanje bitja srca. RR je okrog 130/85. Pred cca 6 leti je bil opravljen UZ srca, ki je bil BP. Novembra 2011 EKG BP, krvni izvidi tudi BP. Imam GERB, gastritis in hiatalno hernijo, po potrebi pijem Controloc 40 mg. Sem po stresom, zadnje čase pa še bolj zaradi navedenih težav, saj se bojim, da ne bi bilo kaj resnega. Pri telesnih obremenitvah težav sicer nimam.Prosim za vaše strokovno mnenje. Vnaprej se vam iz srca zahvaljujem in vam želim vse dobro.
Lep pozdrav!

V dopisu ste navedli težave, zelo značilne za bolezen, ki smo jo pred mnogimi leti imenovali “gastrokardialni sindrom” in smo ga zdravili s tabletami za želodec in poimirjevali. Danes to bolezensko sliko imenujemo “psihovegetativni sindrom”. V večini primerov gre za rahločutne bolnike (bolnice?) z zdravim srcem ali z manjšo prirojeno srčno napako (prolaps mitralne zaklopke) pri katerih, ob stresnih stanjih, nastopijo funkcionalne motnje (palpitacije) srca in funkcionalne motnje želodca in požiralnika (GERB). Priporočam zdrav način življenja (nekajenje, izdatno gibanje, izogibanje stresnim vplivom…) in po potrebi blaga pomirjevala (Persen v prosti prodaji, Lexaurin na zdraniški recept). Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close