palatoshiza
pozdravljeni,
Imam leto dni staro hcerko, ki ima shizo mehkega neba.Stara sem 28 let. Zanima me, koliksna je moznost, da se tudi moj drugi otrok rodi z isto, oziroma hujso obliko te napake. Zanima me tudi, kdaj v nosecnosti, lahko ugotovijo hujso obliko(zajcja ustnica) take napake. Dodam, da v druzini nihce nima take ali podobne napake.
Hvala za odgovor
Spoštovana!
Najprej naj se vam opravičim, ker ste tako dolgo čakali na odgovor. Zamudi botrujejo manjše tehnične motnje. In sedaj k statističnim podatkom. V Sloveniji se je v zadnjih 25 letih rodil en otrok s shizo na 600 živorojenih otrok. Torej je verjetnost, da se otrok rodi s shizo, 0,16%. Če je v družini že en otrok s shizo, se ta verjetnost za 20 do 25-krat poveča. Z naraščanjem prizadetih družinskih članov se verjetnost za rojstvo otroka s shizo še povečuje. Vzroki za nastanek shiz so lahko genetski ali prihajajo iz okolja. Mednje spadajo bolezni matere v kritičnem obdobju razvoja zarodka, jemanje nekaterih zdravil, hipoksija, alkohol, organska topila, večje doze različnih oblik žarčenja. V grobem je mogoče reči, da se obraz in ustna ter nosna votlina izoblikujeta od 6. do 10. embrionalnega tedna in da torej po desetem tednu nosečnosti škodljivi učinki iz okolja ne morejo več izzvati nastanka shize. Kolikor sem seznanjen, je shizo mogoče diagnosticirati v 20. tednu nosečnosti.
Lep pozdrav!