Najdi forum

Padec z višine in poškodbe hrbtenice

Pozdravljeni, star sem 38 let in sem konec maja padel z gradbenega odra z višine dobrih dveh metrov. Pri tem sem utrpel sledeče poškodbe:
– Zlom desne lopatice
– Serijski zlom levih reber 9÷12
– Zlom levih vretenčnih odrastkov v predelu prsni 10 do ledveni 4

Med bolnišničnim zdravljenjem ni bil izveden noben operativni poseg. V domačo oskrbo sem bil odpuščen 5. dan po nesreči ob čemer sem prejel nekaj protibolečinskih tablet. Že drugi dan po poškodbi sem s precejšnjimi bolečinami, pa vendar, sam brez pomoči vstal iz postelje in samostojno opravil vse toaletne potrebe.
Glede na razmeroma hiter odpust iz bolnišnične in odsotnost kakršnekoli mobilizacije ali operativnega posega poškodovanih mest me zanima mnenje o sledečem:

– Kot sem se laično izobrazil so na odrastke vretenc pritrjene mišice in kite ki omogočajo premikanje in skrbijo za stabilnost hrbtenice. Ker imam le teh zlomljenih več zaporedoma, me zanima kakšen vpliv ima to dejstvo na trenutno stabilnost hrbtenice, glede na to da odrastki niso bili operativno učvrščeni? Ali je to normalna praksa in ali utegne imeti to posledice v prihodnosti na avtonomno čvrstost ledvenega dela?

– Naj povem da bolečine ob premikanju zaenkrat še niso izvodenele, niti ne v nobeni legi mirovanja, če pri njej vztrajam dlje časa (sedenje, ležanje). Zato me zanima ali je počasna hoja v času celjenja poškod priporočljiva oz. dovoljena?   

Pozdravljeni,

– Kot sem se laično izobrazil so na odrastke vretenc pritrjene mišice in kite ki omogočajo premikanje in skrbijo za stabilnost hrbtenice. Ker imam le teh zlomljenih več zaporedoma, me zanima kakšen vpliv ima to dejstvo na trenutno stabilnost hrbtenice, glede na to da odrastki niso bili operativno učvrščeni? Ali je to normalna praksa in ali utegne imeti to posledice v prihodnosti na avtonomno čvrstost ledvenega dela?

To je normalna praksa, saj se ti izrastki običajno dobro zacelijo brez operativnega ukrepanja. Čas, ki je za to potreben, je običajno okrog 3 mesece. Posledice v prihodnje so sicer mogoče, vendar bi bile posledice z morebitno operacijo zelo verjetno še večje (brazgotinjenje).

– Naj povem da bolečine ob premikanju zaenkrat še niso izvodenele, niti ne v nobeni legi mirovanja, če pri njej vztrajam dlje časa (sedenje, ležanje). Zato me zanima ali je počasna hoja v času celjenja poškodb priporočljiva oz. dovoljena?

Priporočljiva in dovoljena, izogibajte pa se aktivnostim, ki vam povzročajo bolečine.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close