Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Padec saturacije

Padec saturacije

Spoštovani,

prijateljica je trenutno na pediatrični kliniki v Ljubljani s teden dni starim sinkom. Ugotovljena je bila srčna aritmija, ki se izboljšuje, otroček pa je zadnje dni priklopljen na kisik, ker mu separacija pade pod 90. Zanima nas zakaj pride do tega, če je to pogost pojav in če težavica pušča kakšne posledice?

Najlepša hvala za odgovore in lep dan

Pozdravjeni, Tanja,
gre za SATURACIJO in ne saparacijo. Saturacija pomeni zasičenost krvi s kisikom. Torej merimo koliko kisika lahko kri prenese po telesu in s tem sklepamo na stanje dihal in srca. Satracija ne sme biti nižja od 94%.
Padec saturacije pomeni, da srce nezadostno črpa kri in s tem omogoča prenos kisika po telesu (če ej vzrok srce), najpogosteje pa gre za bolezni dihal, ko zaradi nezadostnosti dihanje pride do slabe oskrbe telesa s kisikom (astma, bronhiolitis…). Dolgotrajno nezdravljeno stanje bi seveda poustilo posledice na otroku, saj je kisik za možgane najpomembnejši, vendar je otrok v bolnišnici, ima kisik, zato je skrb povsem odveč.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor in se opravičujem, ker sem se napačno izrazila. Zanima me še, če se težava ponavadi uredi sama od sebe (z nekajdnevnim dodajanjem kisika)?

Hvala še enkrat

Pozdravljeni, Tanja
odvisno od vzroka.
Če gre za dihalne težave (astmo-zdravimo, ampak tako majhen otrok je pač nima, bronhiolitis se pozdravi sam, samo z dodajanjem kisika), srčne napake pa ne čisto same, odvisno od tega, kaj je vzrok oz. kakšna je napaka.
Bo potrebno počakati na izvid kardiologa.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni.
MEne pa zanima če ima dojenček kasneje kakšne posledice če je saturacija 25. Če mi lahko razložite koliko sekund je lahko otrok oz človek na sploh brez kisika oz s takšo saturacijo…
Hvala in lep pozdrav.

Če je bila izmerjena saturacija 25%, bi bil otrok dobesedno črn od pomanjkanja kisika in je to zelo verjetno stanje, ki ni združljivo z življenjem, razen v primeru nekajsekundnega padca saturacije, ki se takoj in popolnoma popravi ter pri tem ne pride do okvare možganov.
Bolj pogosto se zgodi, da nizko saturacijo izmerimo napačno na mrzlih, mokrih prstkih.

Hvala za odgovor toda zanima me to stanje:
Saturacija se meri neprestano, ker je otrok na intenzivni negi – je nedonošenček. Med hranjenjem s cucljem se ji je zaletelo in ni zakašljala, takrat je saturacija začela padati postopoma in prišla do 25, bila je modra okoli oči in sence. nato je začela prihajat k sebi. Tako da me zanima to stanje, padanje saturacije v tem stanju….

To sre zgodi pri nedonošenčkih pogosto, ker se pri hranjenju jeziček prilepi na nebo. Ker gre za kratkotrajno pomanjkanje kisika oz. se preskrba popravi v sekundi ali dveh, ne pričakujemo nobenih posledic.

Kako pa je s posledicami prenizke saturacije-govorim o saturaciji cca 88% preko cele noči (12ur), kakšne posledice pusti enoletnemu otroku?

Hvala za vaše mnenje.

Ali je bila meritev izvajamo v celotnem tem času in je bila skozi tako nizka? Ima otrok kakšno srčno napako in ob tem stalno nizko saturacijo?

New Report

Close