Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Padec na glavo

Padec na glavo

Padec in viroza sta povezana le tako, da sta se pač zgodila skoraj sočano. Bruhanje je lahko del znakov virusne okužbe, v primeru hujše poškodbe glave pa skupaj z nezavestjo ali ožanjem zavesti (slabša odzivnost, vedno slabša odzivnost), glavobolom pomeni poškodbo možganov.
Manjše poškodbe glave brez izgube zavesti in brez slabšanja stanja v prvih 24 urah običajno pomenijo, da gre le za blage udarnine, iz katerih se otrok nauči pazljivosti za naprej.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

danes je dobila še drisko. Bili sva tudi na odvzemu krvi in pravijo, da je viroza. Me pa vseeno skrbi bruhanje. Ali bi jo bilo v takem primeru dobro peljati na slikanje glave? Ali se s slikanjem sploh vidijo notranje krvavitve ali le počena lobanja?
Kakšen bi bil otrok če bi po padcu imel notranje krvavitve?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

5 dni po poškodbi je kakršnakoli resna poškodba možganovine izključena, Bruhanje in driska sta znaka črevesne okužbe.
Neprepoznana resnejša notranja krvavitev v nekaj urah/dnevu povzroči izkrvavitev. Pri majhni krvavitvi (pa ima otrok seveda tudi znake poškodbe, bolečine), bi postajal otrok vedno bolj utrujen, bled, zaspan.
Glede na potek in mehanizem padca (iz tricikla, kar pomeni iz višine okoli pol metra), ste lahko mirni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

zanima me ali je lahko visoka vročina posledica padca iz postelje pred cca 28 urami?
Gre za 14 mesecev starega otroka.

Hvala in lep pozdrav.

V kakšnem stanju pa je otrok 5. dan po pretresu možganov?

Vročina ni povezana s padcem na glavo, sploh, če je otrok povsem v redu.

Ne vem, kaj mislite s tem, v kaknem stanju. Običajno v dobrem. Če je poškodba huda, pa je lahko še na intenzivni terapiji. Boste morali napisati kaj več.

Mi smo imeli neke nesreče predvčerajšnjim (udarec ob rob vozička – ima plavico) in včeraj (pritiskanje sedeža v avtu na njeno glavo, ko je ležala v svojem avtosedežu – nisem vedela, da ima moj sedež zadaj neko izboklino, ki je štrlela nad njen avtosede- Je pa okoli obrnjena). K zdravniku je nisem peljala, ker ni bil padec in ni bilo velike sile. Danes popoldne pa je več polivala in jokala kot običajno.

Bojim se, da nisem spregledala česa in me zato zanima, če bi v tolikem času po poškodi bilo še kaj takega…

Ko je sedež pritiskal v njeno glavo, se ji je lobanja usloćila, ampak se je tudi v nekaj minutah nazaj vrnila na svoje mesto – je 3 m stara.

Upam, da ima še vedno toliko likvorja, da ni pritiskalo na možgane…

Pozdravljeni,

v sredo ponoči je 14 mesečna hči padla s postelje. V sredo je bila čisto ok (ni bruhala, ni bila zaspana, jedla normalno). V redu je bila tudi v četrtek dopoldne dokler ni dobila vročine. Odgovorila ste mi že da vročina ni povezana s padcem vendar me skrbi ker je danes (v petek-48 ur po padcu) zelo utrujena. Običajno spi 1x danes pa je šla spat že 3x. Ponavadi smo ko imamo vročino bolj zaspani ampak me vseeno skrbi ali bi se utrujenost po padcu pokazala tudi po 48 urah?
Danes pa je dobila tudi izpuščaje po celem telesu zato gre verjetno za kakšno okužbo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Če se ji je lobanja usločila, gre za hudo poškodbo, običajno z nezavestjo in kasnejšimi krči. Če pa mislite, da se je pač glavica pokrčila v eno stran, potem to ni poškodba glavice-možganovine in toliko dni po poškodbi ni vefrjetno, da je kaj narobe, če je otrok tudi sicer povsem normalnega obnašanja in videza.
Če likvor ne odteka, ga je vedno zadosti, do konca življenja, saj ga imamo vsi.

Vročina s padcem ni povezana. Sitnoba, nerazpoloženost pa je vedno del bolezni in glede na vročino ter kasnejši pojav izpuščaja lahko sklepate, da gre za virusno okužbo, morda šesto infekcijsko bolezen.

Pozdravljeni,

ker ob prebiranju vseh tem kar se tiče padca na glavo nisem zaznal ničesar primerjivega z našim primerom, se bi vseeno obrnil na Vas in Vašo pomoč. Gre za 15 mesečnega sinčka kateri je v zadnjem času ugotovil kako splezati na kavč in ker smo…kot starši zmeraj pravijo “za sekundo” pogledali vstran je bilo že prepozno…pristal je seveda na tleh, na glavi. Sledil je seveda jok, rdečica, buška in vse kar pač spada zraven…nič pretresljivega, nakar je v kratkem času bilo enostavno vse ok.

Drugo jutro ko se je otrok zbudil je neprekinjeno jokal in se z rokico neprestano prijemal za vrat oz. zatilje. Ker je v zadnjem času bil veliko bolan, smo najprej pomislili da bo ponovno kak virus ali pa mogoče tudi zobki in da se posledično zato prijema za glavo oz. zatilje. Čez dan se je pokazalo da otrok v desno pogleduje normalno, v levo pa ne more oz. se obrne s celim telesom, zato smo seveda takoj vedeli da je to posledica padca iz prejšnjega dne.

Nas je potrebno skrbeti in mogoče odpeljati na slikanje ali bi to bilo lahko le od udarca? Vrat vemo da zna boleti dlje časa tako da niti ne pričakujemo da bo kar naenkrat vse v redu, ampak vseeno pa je lahko tudi kaj bolj resnega, kar se tiče vratnih vretenc, hrbetnjače itd. Obračamo se na Vas, ker je v našem primeru bolnica tista zadnja opcija in bi se je v primeru da ne more biti nič hujšega raje izognili. Ne zato, ker bi z bolnico ali zdravniki bilo kaj narobe, ampak bolj zato ker smo enkrat že pristali v bolnici zaradi virusa, dehidracije in je to bila zares zelo slaba izkušnja za otroka, kateri še zdaj po 4 mesecih ni ravno tak kot je bil preden smo bili sprejeti.

Hvala lepa vnaprej za odgovor.

Lep pozdrav!

Brez pregleda pommebnejše poškodbe ni mogoče izključiti, po napisanem pa gr res morda le za nateg mišic vratu in bolečino pri gibanju, ki izvira iz tega. Vendar povsem potrditi tega na ta način ni mogoče.

Pozdravljeni.
Tudi naš 22mesečnik si je pri padcu poškodoval glavo. Na urgenco smo odšli takoj, saj si je prebil čelo in je potreboval šivanje, znakov pretresa pa ni kazal, ne ob pregledu zdravnika, pa tudi jaz naslednjih par dni pri njem nisem ugotovila nič narobe. Potem šesti ali sedmi dan pa sem opazila, da se je parkrat prijel za ušesa. Pomislila sem, da ga mogoče lovi kakšno vnetje in naslednji dan, ko smo šli odstranit šive, to povedala zdravnici. Vročine ni imel, zdravnica pa tudi ni nič videla v ušeskih in sklenila, da vnetja ni, na kaj drugega pa ni pomislila. Danes je šesti dan, pa še vedno opažam to početje, ne pogosto, vendar toliko, da me skrbi. Za ušesa se po navadi prime, ko je pri miru, največkrat, ko sedi, tudi že, ko je ležal v postelji, včasih zraven malo zamrmra… Drugače je normalen, razigran, nič kaj pretirano jokav… Vseeno me skrbi, ali je to morda kaj povezano s poškodbo? Ali morda poznate kakšen primer oz. mi lahko kako svetujete?
Hvala in lep pozdrav.

Po tolikih dneh po poškodbi je prijemanje za ušesa zelo malo verjetno povezano s padcem, če takoj po padcu ni imel nobenih sumljivih znakov za poškodbo možganov.

Spoštovani,
Na žalost se moram tudi sama priključiti tej temi.
Včeraj zvečer je 11 mesečna dojenčica padla v banji in z glavo močno udarila v banjo. Takoj je zajokala, hitro se je potolažila. To se je zgodilo v trenutku, ko sem vzela brisaco, da jo vzamem iz banje. Predvidevam, da je udarila v banjo z zadnjim delom glave (močan pok). Buske ne vidim. Ponoči sem jo zbujala je bila vredu, tudi sedaj je vredu, je normalno.
Zelo sem zaskrbljena, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb, ki jih ne bi opazila, pa bi pustile posledice, ne vem, kakšne notranje krvavitve. Ali se v primeru notranjih krvavitev vedno opazi da z otrokom nekaj ni vredu in kako?
K pediatri sem klicala pa so rekli samo opazovati, zato se obracam se na vas in vaš prosim za mnenje. Kot rečeno me je nakolj strah da bi bilo kaj narobe pa se ne bi opazilo. Koliko časa je možnost da se posledice izrazijo?

Hvala in lepo pozdravljeni.

Pa se to bi vprašala, če v takšnem primeru poči lobanja, kako se to kaže? Se da ugotoviti samo s slikanjem ali so neki drugi opazni znaki?

Hvala še enkrat in pozdrav.

Poškodba, zlom lobanjskih kosti z ali brez pretresa možganov je huda poškodba, ki ne mine brez hudih znakov, ki jih je nemogoče srpegledati. Po poškodbi otroka opazujemo 24-48 ur, saj se zaradi odprtih mečav lahko poškodba možganovine pokaže tudi v nekaj urah, ne takoj po poškodbi.
Vsekakor pa so to hude poškodbe. Tako kot zloma okončine ne morete spregledati zaradi bolečin, joka, neuporabe uda, tako tudi poškodbe centralnega živčnega sistema ni mogoče kar spregledati, saj je otrok iz ure v uro slabši, upočasnjen, ima hud glavobol, ga težko zbudite, postaja slabše odziven, morda ima celo možganske krče.

Hvala za odgovor.
Zanima me se v primeru, če npr. pride do manjše krvavitve v možganih po udarcu, katera ne vpliva na obnašanje otroka (se ne opazi da je kaj narobe), če je takšna situacija sploh mogoča, ali ima to kakšne negativne posledice, tudi dolgoročne, ali se morebitna takšna poskodba sanira sama od sebe?
Po kolikem času lahko zagotovo rečemo da otrok ni utrpel posledic, če nismo opazili nič nenavadnega?

Hvala še enkrat in lep vikend.

Da dodam, v mislih sem imela, da se naredi kakšen hematom v glavi, ki takoj nima posledic, pa se te lahko izkazejo kasneje npr. po enem mesecu ali tudi več (poznam primer na odrasli osebi, ko so ugotovili hematom po poškodbi glave šele več kot mesec dni po udarcu, prej pa je bilo vse vredu). Je kaj takega možno tudi pri otroku, kako se kaže in po kolikem času lahko z gotovostvo trdimo da poškodbe ni bilo?

Hvala še enkrat in pozdrav.

New Report

Close