pa smo v kotu
Hja sem tudi jaz rekla da je treba vse ukinit, vključno z alkoholom. Ampak ne bo šlo. Ker je v ozadju gora denarja, ki ima prevlado nad vsem……..to ne bo uspelo.
Mene muči naslednje:
Pri nas doma sta dve narkomanki kradli. Sicer nista nič ukradli, ker jima ni uspelo. Eno smo ulovili in jo spravili na policijo. Tam so naredili zapisnik in ker je stara znanka (več kot 20 tovrstnih kaznivih dejanj) so jo izpustili.
Hudo mi je v tem, ker sedaj ne stori policija nič. Ko pa se bo to dekle morda šlo nekega dne zdravit in prišla v realni svet in če ji uspe dobiti službo, bo morala povrniti škodo za vse stare grehe. Se vam ne zdi, da bo takrat zopet podlegla čarom zasvojenosti? Pa se začarani krog zopet zavrti. Morali bi jih pošibat v trdo delo, ne pa izpustiti. Tudi sam zapor ne pomaga, če pa tam kar dobro živijo in baje v zaporih še lažje prideš do droge kot na cesti.
To bi bila idealna rešitev, ampak kako do tega zadevo privesti?
Prejšnji teden sem bila na policiji, ker me je prijatelj obvestil, da so mojo hči in fanta odpeljali na policijo. Šla sem tja, da jo skušam nagovoriti, da naj nekaj stori zase. Ker ne vem kje živita (sta namreč na cesti), je bila to prilika, da jo vidim. Hči se mi je zdela skrušena in omahljiva. Morda bi šla na zdravljenje. Fant pa je ignorantski. Pravi, da nimam pojma o drogi, da se od tega ne umre, da sem sama kriva, da sta na cesti, ker jima ne dam toplega doma in da se drogi ne bo odpovedal. Hči pa je močna samo, ko je on zraven. Imam občutek, da bi se sama skrušila. Tudi na policiji so rekli, da sta vedno skupaj. Upala sem, da bodo fanta kdaj zaprli, glede na število kaznivih dejanj in s tem možnost, da hčero vsaj za trenutek odtrgam stran od njega. Lani novembra je imel razpravo na sodišču, za posest droge pred 4 leti. Nekako sem hotela priti do sodnika, pa mi ni uspelo. Nagovorila sem njegovo mamo, da naj govori s sodnikom, pa ni bilo nič od tega. Prosila sem kriminalista, da ju naj zaprejo in zahtevajo zdravljenje, pa je rekel, da on samo zapisnik pošlje naprej sodniku, druge moči pa nima.
Privedli so ju na policijo zaradi kraje, neregistriranega, razpadajočega avtomobila, brez vozniškega izpita. Ko so ju popisali, so ju spustili ven, oba zadrogirana in sta se lahko s tem istim avtom odpeljala naprej. Zakaj niso zasegli avto, kako lahko dovolijo, da se pod vplivom droge peljeta naprej? Ne vem ali sem nora jaz, ali pa naš sistem? Koliko in kako lahko starši vplivamo na naš sodni sistem?
Je že res, da vsi govorijo, da se mora zasvojenec sam zavedati kaj počne in se sam odločiti za zdravljenje. Če gre pri opijatih za poškodbe možganov, ki dajejo lažna sporočila, kot sem brala, je to huda bolezen in je potemtakem treba ukrepati prej, predno se sami odločijo. Nujno je potrebna abstinenca, pa naj gre za prostovoljno ali pa “zaradi drugih” zdravljenje. Saj niso sposobni biti razsodni in dlje ko se bodo drogirali, manjša je verjetnost, da bodo še kdaj sposobni normalno funkcionirati. Znanec ima sina, ki je “ozdravljen”………..ampak pri 30 letih sedi doma in buli v stene, spremenil se je iz človeka v rastlino. Me neupravičeno skrbi?