Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil OZNAČEVANJE HRANILNIH VREDNOSTI

OZNAČEVANJE HRANILNIH VREDNOSTI

Pred časom sem zasledila razne debate o tem, da bi v Sloveniji uvedli boljše označevanje hranilnih vrednost (energ.vrednosti, maščobe, sladkorji, soli,..), saj bi tako potrošniki vedeli kako izbrati bolj zdrava živila v trgovinah. Zanima me, če pri svojem nakupu opazujete te oznake, jih berete, upoštevate, in kaj vam pomenijo?? Če je kdo spremljal po medijih razprave o tem, kako se vam zdijo razni predlogi oz. sklepi? Sama sem za boljše označevanje, saj nas proizvajalci zavajajo pri nakupu hrane, drugače se pa zadovoljim s trenutnimi označbami in si vzamem čas, da jih pregledam in ocenim, kaj je za moje zdravje in telo najboljše!?

Hvala za vaše odgovore!

Vsekakor pozdravljam, da je na embalaži čim več podatkov o samem živilu. Prav je tudi, da bi se ljudje na tem področju bolj izobraževali, začeti bi morali že pri mladih.
Osebno teh debat nisem zasledila, vsekakor pa morajo biti na embalaži podatki kot so okvirne hranilne vrednosti, vsi dodatki in opozorila za alergene.
Osebno si vzamem čas, da pogledam deklaracije predvsem za izdelke, ki jih kupujem prvič.
Menim, da imamo v splošnem premalo znanja s področja živil in prehrane čeprav gre za zelo pomemben dejavnik kakovosti našega življenja, saj prehrana neposredno vpliva na naše zdravje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Tole žal ne bo držalo. Pri ‘navadnih’ živilih mora biti naveden samo seznam sestavin in njihovi deleži (vključno z aditivi) po padajočem vrstnem redu.

Označevanje hranilnih vrednosti (kcal), vsebnosti beljakovin, sladkorjev, maščob … pa je zaenkrat obvezno le na živilih kjer se proizvajalec pri njihovi predstavitvi ali oglaševanju sklicuje na posebno hranilno lastnost živila (npr. lahko, manj maščob, manj sladkorja, z vitaminom C …)

Je pa v pripravi uredba (na nivoju EU), ki bo uzakonila tako imenovano ‘razširjeno tabelo’, se pravi tabelo s hranilnimi vrednostmi, v veljavo pa naj bi stopila šele proti koncu leta 2012.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200260&stevilka=2888

Res pravilnik (še) ne predpisuje označevanje hranilne vrednosti živil vendar večina proizvajalcev to že navaja.
Da si lahko pravilnika podrobneje pogledate (tisti, ki vas zanima) sami ju pripenjam.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close