Najdi forum

ozko blato, zaprtost

Spoštovani!

Prosila bi vas za pomoč pri naslednji težavi. Stara sem 30 let. Že dva meseca in pol opažam, da sem precej bolj zaprta kot običajno in da je blato nenavadno ozko, in sicer za malo debelejši svinčnik. Zanima me kaj bi bil lahko vzrok temu? To se je začelo dogajati, ko sem se sredi januarja vrnila iz enotedenskega dopusta. Sicer je zame običajno, da kadar zamenjam okolje, tam ne morem na veliko potrebo (lahko tudi 2 tedna skupaj ne). Na tem dopustu pa sem šla na stran dva dni pred koncem dopusta in blato je bilo običajne debeline in konsistence. Ko sem se vrnila domov pa so se začele težave, od takrat naprej blato kot sem že omenila neobičajno ozko, na veliko potrebo pa grem le 2x na teden, včasih 3x. Morda je pomembna informacija, da od začetka oktobra lani jemljem tablete elevit, ki vsebujejo precej železa. Kljub jemanju teh tablet pa do januarja (do dopusta) nisem imela težav z odvajanjem, le blato je bilo črno, kar naj bi bilo za te tablete običajno. Zelo sem zaskrbljena, med drugim tudi zato, ker sem pred krtakim zanosila (dober mesec po začetku težav), zato bom za vaš odgovor zelo hvaležna.

Lep pozdrav!

Spoštovana!

Sicer velja, da je potrebno pri nenadoma nastalem zaprtju izključiti proces na prebavilih. Glede na vaša leta, jemanje železovih preparatov in sedaj nosečnost menim, da so težave posledica hormonskih sprememb, ki so nastale v organizmu. Kar 50% nosečnic ima težave zaradi zaprtja, kar je posledica povišanega nivoja ženskih spolnih hormonov, predvsem progesterona,ki delujejo tako, da upočasnijo peristaltiko. Vsekakor je potrebno povečati vnos tekočine in hrane bogate z vlakninami.

Lp;Nataša Smrekar

Spoštovani!

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor! Verjetno sem sedaj, ko sem zanosila, res še bolj zaprta, vendar pa bi rada poudarila, da se je ta težava z ozkim (tankim) blatom pojavila že bistveno prej. Zanosila sem namreč okoli 25. feb., ozko blato pa se je pojavilo že proti koncu januarja in je tako ves čas, nikoli normalne debeline. Kaj takega se mi prej še nikoli ni zgodilo. Zanima me kaj lahko povzroča ozko blato (poleg nosečniške zaprtosti)? Do sedaj sem na internetu kot vzrok za ozko blato, namreč zasledila le raka na debelem črevesju in moram priznati, da sem kljub svojim letom, kar malo prestrašena. Za odgovor se vam še enkrat najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav!

P.S. Pozabila sem še omeniti, da sem na smučanju, tik preden so se pojavile težave z zaprtostjo, padla preko palice tako, da se mi je zapičila pod rebra na moji desni strani. Na tem mestu, se je čez dva dni pojavila bolečina, ki pa je v 2 dneh izzvenela. Ali sem lahko na ta način poškodovala kakšnega od prebavnih organov?

Kot svinčnik tanko blato je značilnost funkcionalnega zaprtja, ravno tako tako blato najdemo pri bolnikih z iritabilnim (razdražljivim) črevesjem. Ker vas skrbi, bi bilo dobro še v tem obdobju ko nosečnost ni visoka, opraviti kolonoskopijo.

Lp,Nataša Smrekar

Oprostite, ker vas zopet nadlegujem z vprašanji. Zanima me samo še, kaj točno je funkcionalno zaprtje in razdražljivo črevesje? Ali se lahko pojavita nenadoma in zakaj do njih sploh pride? Poleg tega mi tudi ni prav jasna definicija svinčnika. Pri meni bi šlo morda bolj za dve debelini svinčnika. Zanima me še kako pogosto se zgodi, da za rakom na debelem črevesju zboli človek mojih let? Opravičujem se za nevšečnosti in še enkrat iskreno zahvaljujem!

Lep pozdrav!

Funkcionalno zaprtje-o njem govorimo tedaj, ko ne najdemo organskega vzroka za bolnikove težave. V to skupino sodi lena peristaltika in motnje v praznjenju danke.
Iritabilno črevo je funkcionalna motnja- zaprtje spremljajo še bolečine v trebuhu, bolečine popustijo po odvajanju blata.
Kadar rečemo,da nekdo odvaja blato v obliki svinčnika, mislimo na tanko (ozko) blato.
Žal se karcinom lahko pojavi tudi pri mlajših osebah, čeprav ne pogosto. Pri vas moti predvsem nenadni nastop težav, čeprav se težave ne stopnjujejo in trajajo sedaj že skoraj tri mesece, kar pa bolj kaže na funkcionalno težavo, ki se je poslabšala sedaj ko ste noseča. Morda bi bilo potrebno še izključiti bolezni ščitnice.

Lp,Nataša Smrekar

Samo še za obrazložitev. Nisem dobro razumela, ali je nenadni nastop ozkega blata značilen za raka ali se pri raku blato oži postopoma? V mojem primeru se je pojavilo nenadno in je že skoraj 3 mesece ozko za dva redko tri svinčnike. Prej sem prežvečila tudi veliko žvečilnih z aspartmanom (2 – 3 paketke na dan), kar mi je vsak dan povzročilo hude vetrove in zvijanje. Ali bi lahko bili zvečilni vzrok za to težavo?

Hvala in lep pozdrav!

P.S. Še to. Včeraj sem naredila kuro s sokom iz suhih sliv in danes se je blato omehčalo in šla sem zelo enostavno, vendar je še vedno ozko..Kar pomeni, da je ozko ne glede na to kako sem zaprta…ali to potem pomeni, da je vzrok res neka “ovira” v črevesju? Tumor? Oprostite za nevšečnosti z vprašanji.

Spoštovana!

Žal v medicini ni pravil. Rak lahko nenadoma zapre svetlino črevesaj lahko pa ima človek dlje časa težave in se stanje poslabšuje. Obsata majhna verjetnost, da je za vaše težave kriv tumor, seveda pa jo nikoli ne moremo izključiti samo na osnovi anamneze (tega kar navajate). Ker ste zelo zaskrbljeni vam svetujem, da opravite kolonoskopijo.

Lp;Nataša Smrekar

Meni definitivno pomaga SLADOLED + MRZLO MLEKO ALI RADENSKA V KOMBINACIJI Z KOŠČKI MASLA, KI SEM SI JIH DALA SAJ VESTE KAM 🙂 . Rečem vam, da pomaga ker sem sama mislila, da mi ni druge pomoči kot pa kakšno klistiranje ali celo operacija. Vsekakor pa ga ni čez zdravo prehrano in pitje velikih tekočin vode.

Lp 😉

Pozdravljeni.

IMam en problem. In sicer že 2 dni nisem šel na veliko potrebo. Danes zjutraj pa me je zelo tiščalo in sem šel, a blato ni moglo priti ven. Blato je na vsak način hotelo ven a ni moglo, mene pa je zelo napenjalo in postalo tudi slabo na trenutke. No potem sem končno en del blata spravil ven, ampak imam občutek da še ni šel ves ven. Ali je to zaprtost ali kaj drugega?, in tudi skoraj nikoli nisem imel težave z zaprtostjo, star pa sem 16 let.

LP.

Spoštovani,

tako funkcionalno zaprtje se prej ali slej zgodi vsakemu. Razreši se lahko hitro. Pijte dovolj vode, Donat, lahko janežev čaj, jejte vlaknine, ne pa čokolade in sladkih koncentriranih živil. Če se težave ne bodo uredile, pa obiščite osebnewga zdravnika ali zdravnico.

Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani lepo prosim za razlago mojih težav z črevesjem. Stara sem 36 let ne pijem ne kadim. Že pred kakimi petimi leti sem opazila na zadnjiku nekakšen manjši polip ki pa me ni bolel le motil me je občasno kadar je zdrsnil vem iz zadnjičnje odprtine. Ker pa sem lansko leto imela kar nekja težav z bruhanjem bolečinami v želodcu ter vetrovi in ker imam vstavljen gastrični trak me je zdravnik poslal na gastroskopijo kjer so mi potrdili gastriis in bakterijo HP,ki pa sem jo zdravila z tremi zdravili. Od novembra lani pa opažam da imam najverjetneje hemeroide saj me občasno zadnjik pošteno boli in tudi videla sem kako bi črevo sili ven vendar samo občasno . Svoji zdravnici sem povedala za te težave vendra ob pregledu ni opazila nič posebnega . Je pa res da so bile takrat moje težave še bistveno manjše kot sedaj ko imam občutek nonstop da sedim na neki buli da me občano srbi zadnjik ali pa pošteno boli. Ob odvajanju sicer nimam bolečin imam pa občutek da čreva ne morem spraznit do konca prav tako je moje blato ozko za približno ženski palec ali mogoče kazalec. Ker se sedaj redno mažem z kremo za lajšanje težav z hemeroidi me boli bistveno manj in tudi ko sem si sama želela otipati notranji hemeroid sem res otipala večji kos nekakšnga vozliča. Sprašujem pa vas ali je možno da če imaš hemeroide blato tako tako ozko ali naj začnem razmišljati o kolonoskopiji katere me je panično strah. priznam da me je pošteno strah vsega tega .
hvala in lp

Spoštovani,

nič se ne bojte. Pregled, ki bo stanje razjasnil, ni koloskopija, ampak rektoskopija, se pravi pregled končnega črevesa. Lahko vam da napotnico osebni zdravnik ali pregled opravite praktično brez čakalne dobe samoplačniško. Preiskava je neboleča, le malo zoprna.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Najlepše se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor in dokaj spodbuden hvala vam. bi pa vas samo še vprašala če je možno da so vzrok za ozko blato hemeroidi. Sicer me nič ne boli nič ne črviči ali kaj podobnega . počutim se čisto vredu. hvala in lp

Spoštovani,

za ozko blato je lahko več tazlogov, tudi hemeroidi. Tudi to dilemo bo razrešila rektoskopija.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

najlepša hvala za odgovor in ja naročila sem se že na ta pregled pa da vidimo kaki bodo izvidi.
lp

Pozdravljeni,

Star sem 33 let in nekaj me zanima..Prebavo sicer imam redno ampak recimo danes sem pred 2 urama probal s češnjami uro za tem sem spil 3 deci vode in v kolker sem bral,da bi naj češnje delovale odvajalno na mene češnje sploh nimajo odvajalnega učinka pojedel pa sem jih okoli 20 češenj.

Torej vprašanje kaj je kljub sicer redni prebavi 1x do 2x na dan krivo,da me stvari,kot so Donat,česnje ipd ne poženejo v nasprotju z večino ljudi?

Hvala vnaprej za odgovor.

 

Lp

 

New Report

Close