Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca OŽIVLJANJE

OŽIVLJANJE

Pozdravljeni!

Zanima me, kakšne so lahko posledice pri oživljanju nezavestnega človeka?
Je možno, da se z masažo srca poškoduje tudi organe in prepono?!

Hvala za vaš odgovor!

Marijana

Pozdravljeni!
Pri oživljanju (nezavesten, ki ne diha normalno) zelo pogosto pride do zlomov reber, če ne oživljamo, pa do gotove smrti. NAJVEČ škode naredimo torej s tem, da ne storimo nič. Potencialne poškodbe so pri uspešnem izidu oživljanja marginalen problem.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni, pred dnevi sem prvič oživljala človeka, žal smo bili neuspešni. Ves čas me preganja misel, da se nisem dovolj potrudila, neprestano seciram vsak trenutek žalostne situacije. Gospod se je zgrudil, postal moder, z obrnjenimi očmi. Preverila sem utrip, dihanje. Obojega je bilo za odtenek, tako se nam je zdelo. Dali smo ga v položaj za nezavestnega; nekajkrat je zasmrčal. Po nekaj trenutkih ni bilo nobenih znakov življenja; takrat smo začeli z oživljanjem. Trudili smo se vse do prihoda reševalcev- ni šlo, žal.

Po dogodku so seveda potekali govori o tem in onem; nato je nekdo rekel: “jaz sem že takoj vedel da ne bo preživel, ker je zasmrčal, da je to znak za ‘konec’… ” Kaj je mislil s tem? Kjerkoli na netu o tem ne piše nič. Sedaj imam slabo vest, da smo se oživljanja lotili prepozno. Nočem se počutiti krive, res sem hotela samo pomagati!

Prosim za vaše mnenje.

Gatmana25

Pozdravljeni!
Precej malo verjetno je, da bi nekoga obudili nazaj v življenje zgolj s temelnjimi postopki oživljanja, torej z masažo srca in umetnim dihanjem in brez polavtomatskega defibrilatorja. Da očividci pričnejo z oživljanjem je pomembno zato, ker lahko dramatično izboljša možnost preživetja do prihoda ekipe ali nekoga z defibrilatorjem. Očitati si torej nimate kaj, žal se še vedno zelo malo ljudi-laikov sploh loti oživljanja. Tisto smrčanje verjetno ni bilo dihanje, ampak t.i. gasping, podihavanje, ki ne šteje za dihanje.
Če se torej nekdo zgrudi pred vami, preverite odzivnost – stresete bolnika, sprostite dihalno pot in preverite, če diha normalno in pokličete pomoč (ali zaprosite nekoga, da pokliče 112 in gre po defibrilator, če je kje v bližini). Če ni odziven in ne diha normalno (povdarek na normalno), pričnete z oživljanjem do prihoda ekipe NMP ali pred tem že defibrilatorja. Tisto “smrčanje” ne napoveduje slabega izida oživljanja, kvečjemu, da je srčni zastoj nastopil nedolgo nazaj, definitivno pa napoveduje, da bo bolnik brez tuje pomoči umrl. Lahko ste ponosni, da ste v majhnemu deležu ljudi, ki se je lotilo oživljanja oz storili to, kar bi moral vsak.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovor.
lp

Gatmana25

New Report

Close