OZDRAVITEV DIABETESA tip 1
Pozdravljeni,
sem dijak srednje sole za farmacijo in me zanima ce kaj veste o novih raziskavah za ozdravitev diabetesa tip 1. To sem zasledil na CNN-u. Je kaj novic glede tega. Slisal sem, da naj bi maticne celice kaj pomagale. Kako je z raziskavami ozdravitve ta trenutek pa a menite da bo kdaj ozdravitev
Pozdravljen,
že danes opravljajo presaditve celic trebušne slinavke, ki pogosto zmanjšajo potrebo po insulinu ali celo za nekaj časa omogočijo življenje brez insulina. toda te osebe morajo jemati zdravila za zmanjšanje zavrnitvene reakcije, kot pri drugih presaditvah organov.
Veliko obetajo matične celice, na sladkornih bolnikih tipa 1 je že bilo opravljenih nekaj raziskav (če pobrskaš po internetu jih boš nekaj našel), tudi na medovernetu je prispevek o matičnih celicah.
Znanost zelo hitro napreduje in mislim, da bodo tudi našli način za ozdravitev tipa 1 sladkorne bolezni.
Lep dan
Pozdravljeni,
Zaenkrat koliko mi je znano v SLO, presajo samo kompletno trebušno slinavnko v kliničnem centru LJ. Potem je treba jemati zdravila za zmanjšanje zavrnitve presaditev tujih organov.
V severni EU presajajo celice langersonovih otočkov. To pomeni, da trebušna slinavka ostane.
Več o tem piše na wikipediji.
Največ uspeha pa kaže iz Diabetes Research Institute (USA- Kalifornija), kjer se ukvarjajo z ”islet cells”.
Ampak tega še dolgo ne bo za navadne smrtnike.
Spoštovana zdravnica,
zanima me, s katero preiskavo se da pri odraslem človeku potrditi sladkorno tipa 1 (LADA).
namreč možu se je po nekaj letih jemanja zdravil stanje močno poslabšalo in je zelo kmalu moral preiti na insulin. Zbolel je pri 50.ih, imel je 66 kg, danes ima 55 let, pred enim letom mu tableti niso več pomagali , prišel je na 58 kg, prešel je na inzulin. Koliko je smiselno sploh potrditi, ali gre za sladk. tipa 1?
LP Jerneja
Pozdravljeni,
zdravljenje je ob neučinkovanju peroralnih antudiabetikov (tablet) enako, potrebno je uvesti insulin, v shemi in dozi, ki je prilagojena vsakemu posamezniku, glede na urejenost krvnega sladkorja. Zdravljenje je enako, ne glede na tip 1 ali 2 sladkorne bolezni, zato se testi za dokaz tipa LADA ne delajo.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.