Ovulacijski testi
Spoštovani,
ker sem seodločila ta mesec prvič uporabljati O teste, me zanima nekaj v zvezi s porastom oz. upadom hormona LH. Ta naj bi narastel (po navodilih) 24-36 ur pred O. Do tukaj je vse lepo in prav. Nikjer v navodilih (tudi na originalnih v nemškem jeziku) pa nisem zasledila, kako ta hormon upada. Takoj po O, ali šele z menstruacijo? Test sem prvič delala včeraj, 14 dni od prvega dneva zadnje M. Kontrolna črtica je bila izraziza, testna pa je bila jasno vidna le nekoliko svetlješa. V navodilih je zavedeno, da je v tem primeru test negativen ali pa, da hormon šele narašča in bo pozitiven naslednji dan. Danes sem ga naredila drugič, testne črtice pa skoraj ni več. Je možno, da je O že mimo in je zdaj hormon LH že skoraj čisto upadel? Če je temu tako, koliko časa po O hormon LH začne upadat? Hvala za odgovor.
Prijazen pozdrav,
Neja
LH vrh traja lahko od 8 do 24 ur, ovulacija pa nastopi praviloma po tem, ko LH že upade. Če je bil test drugi dan negativen, potem se LH vrh verjetno ujeli ravno za rep in je ovulacija verjetno nastopila kmalu po tem.
testi so na voljo v prosti prodaji v lekarnah in kolikor vem tudi v DM trgovinah, Uporablja se jih v času pričakovane ovulacije, če ima nekdo dovolj denarja pa lahko tudi kadarkoli, pokažejo visoke vrednosti LH, kar se pri zdravih ovulirajočih ženskah zgodi le 24 – 48 ur pred ovulacijo, pri neakterih skupinah žensk pač kadarkoli (npr. pri PCO, ali v klimakteriju), na sam dan zvišane vrednosti LH se praviloma še nič ne zgodi temveč šele 24 – 48 ur kasneje. Verjetnost oploditve ni znana, verjetnost zanositve, ki je ztnatno manjša od verjetnosti oploditve pa znese v povprečju 25%, vendar pri različno starih ženskah tudi to ni enotno in znese lahko od 40% pri mlajših od 20 let do manj kot 20% pri starejših od 40 let.
Pozdravljeni,
v tem ciklusu sem delala ovulacijske teste. Bili so negativni do 12. dne cikla. 12. dan cikla naj bi bil okoli 5h zjutraj test pozitiven (testna črtica je bila skoraj identična kontrolni, morda res za minimum svetlejša), popoldne je bila že bolj svetla in potem vsak dan bolj svetla. 13. dan cikla sem tudi najbol izrazito opazila sluz kot jajčni beljak, naslednji dan je sluz še bila, vendar v zelo manjši količini. Ali lahko potem ta dan, ko je bila testna črtica najbolj podobna kontrolni štejem za pozitiven test in je bila ovulacija 13. dan? Prejšnje cikle se je namreč dogajalo, da je bil test pozitiven okoli 24 ur, potem lahko sklepam, da je ta cikel samo krajše trajanje lh vrha? Se opravičujem za zmedeno vprašanje, upam, da ste razbrali kaj me zanima.
Spoštovani,
direktnega vprašanja žal niste postavili, domnevam pa, da vas zanima točen dan ovulacije. Odgovor je: ne vem, po načinu delovanja LH vrha v razmerju z ovulacijo pa se ovulacija pojavi 24 do 48 ur po LH vrhu, v povprečju po 36 urah. Če vam je ta minimalna razlika tako zelo pomembna, ne bi vedel, zakaj, kajti za oploditev je nenazadnje vseeno, če je SO takoj po + testu ali šele kak dan kasneje, ravno na zadnje minute možne ovulacije pa ne gre računati.
Jaz vedno naročam ovulacijske teste na http://www.plusaliminus.si in vedno pokažejo ovulacijo. Pri njih naročam tudi teste nosečnosti.