ovulacijska krvavitev
odvisno od razloga zanjo: po ovulaciji pride do krvavitve zaradi upada estrogenov in še ne pravočasnega nastopa progesteronskega učinka, pred ovulacijo pa včasih zaradi predolgega estrogenskega učinka v dolgih ciklusih, kjer za stabilnost sluznice včasih ni dovolj visoke estrogenske spodbude. Ovulacija pa je itak dogodek, ki traja nekaj minut in gre bolj za mehanski dogodek razpoka jajčnega folikla, ki na krvavitev iz nožnice ne vpliva, lahko pa povzroči krvavitev v trebušno votlino ter bolečine.
Lep pozdrav!
Kot prvo, naj navedem podatek, da sem 1.6.2012 splavila v 22. tednu, diagnoza ICI. Po šest tedenski čišči, je bil potem med dvema M cikel dolg 24 dni (prej 26). Zdaj pa me begajo vmesne krvavitve, oziroma izcedki. 30.7.2012 sem dobila menstruacijo, ki je trajala do 3.8.2012. Včeraj sem v predelu rodil skozi cel dan čutila blage bolečine, danes pa na papirju rjavkasto sluz. Ali je možno da je bila to ovulacijska bolečina in krvavitev? Če ja, zakaj pride do tega? Namreč pred zanositvijo (ZM 4.1.2012) je ovulacijo spremljala sluz. Enkrat prozorna, kdaj tudi motna, nikoli pa rjava. Tudi boleča ni bila nikoli.
Skrbi me, da bom imela zaradi splava, ki je potekal “tekoče”, brez abrazije, dobila sem samo inekcije za krčenje maternice, kakšne težave pri naslednji nosečnosti.
Pa še nekaj. Ali so izločki med menstruacijo v obliki jeter odraz česarkoli v maternici? (npr. nakazujejo dovolj debelo steno, uspešno ovulacijo pri kateri ni prišlo do oploditve, ipd.) vseskozi do nosečnosti sem te izločke opažala, zdaj, po porodu pa jih ni več (v dveh menstruacijah).
Kaj menite na poskus zanositve v tretjem ciklu po splavu – se pravi septembra? (glede na napisano)
Najlepša hvala, lep dan!
do težavic v obliki krčkov, tiščanja, sluzi, rjavih izcedkov ipd. pač pride kdaj tudi v času ovulacije in zato ni posebnega “vzroka”. Četudi se vam je to zgodilo prvič, bi se vam lahko kadarkoli prej ali kasneje in konkretno s splavom nima nobene zveze. Tudi s spremembami pri menstruaciji se ne obremenjujte preveč. Skozi celotno reprodukcijsko obdobje se povprečni ženski ciklus večkrat lahko spremeni. Zaradi vsega zapisanega ne pričakujte posebnih težav z zanositvijo.
Spoštovani!
Že kar nekaj let imam težave z medcikličnimi krvavitvami oz.bolje izcedki, ki jih zasledim včash 9 dni po menstruaciji, včasih 12, 13 ali 14 in tudi 22 dan se je že zgodilo. O tem sem vam pred časom tudi že pisala. Ker imama gilbertov sindrom in ciste na dojki mi ginekologinja ni upala predpisati kontrac.tablet, za ureditev je predlagala Mireno.Sem pa v preteklosti nekje 5 let nazaj jemala tabletke in so mi pomagale, ko sem jih nehala jemati na lastno željo se je po 1 letu vse povrnilo. Sedaj poteka 7 mesec odkar Mireno imam. 5 mesecev je bil totalni nered, krvavitve skozi – mogoče v celih petih mesecih kakšne 4 dni presledka, (nočna mora) šesti mesec je bila menstruacija dolga 10 dni in nato do naslednje ni bilo izcedkov, sedaj sem imela men. 7 dni (z zamudo nekje 3 dni)- sem se že veselila, da se je zadeva po nekaj letih končno porihtala, a glej ga zlomka danes 14-15 dan zopet rahli krvav izcedek med sluzjo viden samo na papirju.In sem zopet tam kjer sem bila pred Mireno. Da bi se kar razjokala, resnično. Strah me je namreč da bi ginekologinja kaj spregledala, čeprav je 3x naredila UZ pred vstavitvijo Mirene in 1x 14 dni po vstavitvi ker sem imela močne bolečine. Ali je možno da je kljub Mireni to ovulatorna krvavitev? Kaj pri hudiču naj naredim da se bo to nehalo. Na druge preiskave me ni poslala, ali naj se vrnem, in kaj naj ji sploh rečem, da se to enkrat končno preveri zakaj so te krvavitve in kaj naj naredim? Me že psihično najeda vse skupaj.Me pa čaka decembra ponovna mamografija zaradi cist na dojki (imela sem tudi izcedek, ki pa je bil bp, prav tako prolaktin v mejah normale)in kaj naj naredim, če zaradi zmede ne bi mogla določiti ciklusa? Ali je v nasprotnem primeru sploh merodajna mamografija?Stara sem 41 let in 2x rodila (prvič carski rez, drugič normalen porod l,1999)
Za odgovor se vam res najlepše zahvaljujem in vam želim lep zaključek poletja!
Spoštovani,
Ob Mireni so možni občasni krvavkasti izcedki, najpogosteje v času siceršnje menstruacije, včasih pa tudi vmes. Če se z UZ ni ničesar dalo videti, gre najverjetneje za krvavitve iz atrofične maternične sluznice, skratka nič nevarnega. Ne pustite se znervirati ob prvi ponovni majhni krvavitvi izven ciklusa, saj ne veste, če ne bo trajala le dan, dva, morda tri. Kako vas spremljajo z mamografijo pri 41 letih mi tudi ni čisto jasno, saj so dojke pri tej starosti še precej goste in z RTG slabo pregledne. Če gre za ciste, se te da bolje preverjati z UZ, Gilbertov sindrom pa ni kontraindikacija za uporabo oralne hormonske kontracepcije, mimogrede….
Se bom pridružila kar v to temo: stara 41 let, razen tega, da sem vse življenje pretežka, nimam drugih večjih težav. M-ciklus vse življenje reden, na 28, redko 29 dni, sama M trenutno traja 4-5 dni, prej 5-7. 3 nosečnosti, en SS, 2 x porod s CR. V 2. nos krvavitve, ležanje, visok tlak, porod ob roku, končan s CR zaradi velikosti otroka. 3. nosčenost Rh D senzibilizacija, CR v 31. tednu. Po 1. porodu sicer nisem mogla zanositi, opravila HSG in zanosila v 1. ciklusu po preiskavi. Hormonske KT ne jemljem, jemala sem jo le 2 leti pred 20 leti. Sem HPV +, za zdaj še brez dvomljivih oz. nevarnih sprememb. G obiskujem redno, vsaj 1 x letno.
Zadnjih 6 mes se mi pojavljajo krvavkasti izcedki od cca. 7 dne ciklusa do ovulacije, to je od 7 do 10 dni vsak ciklus. Po ovulaciji ta izcedek izgine. Zadnji UZ rodil sem imela lani jeseni in na njem ni bilo vidnih nepravilnosti. Pogosto imam pred ovulacijo tudi bolečino in tiščanje na področju jajčnikov, sama O-bolečina je sicer ostra in močna, a kratka, po besedah osebne G naj bi šlo za neprožnost tkiva, ki se pač stara in razpok folikla bolj boli, kot 10 let nazaj. Vseeno me ti krvavkasti izcedki skrbijo, saj se vlečejo pol ciklusa, sicer niso obilni, razen krvavkaste primesi so izcedki čisti, prozorni. Občasno imajo tudi neprijeten vonj, ki se mu priduži pekoča bolečina in ga običajno odpravi le AB mazilo garamycin. Jih lahko pripišem morda začetku mene, tako kot krajšo in manj močno M ali bi bilo vseeno dobro, te izcedke podrobneje pojasniti in če da, kako? S kakšno preiskavo?
Naj povem še to, da je moja mama prišla v meno zelo zgodaj, okoli 38. leta in z 42. letom popolnoma izgubila mesečni ciklus. NHT ni nikoli jemala.
Spoštovani,
glede na rednost in predvidljivost krvavega izcedka gre skoraj zanesljivo za funkcijske krvavitve, torej nekaj, kar ni nevarno in če e, bi se lahko zdravilo le s hormoni. Glede na vaš pozitivni status HPV, me še najbolj skrbi vaš MV, ki pa je kot pravite pod skrbnim nadzorom vsaj 1x letno. Seveda tudi starost lahko doprinese k spremembam v ciklusu, kaj je zdaj posledica česa pa seveda ne vem in tudi težko rečemo. zanima nas pravzaprav le, če je za vsem kaj organskega, za to pa je skrajno majhna verjetnost. Organske razloge za krvavitve se izključi deloma z UZ pregledom rodil, dokončno pa z abraziji maternične sluznice.
lep pozdrav… spet 🙂
moji nekateri podatki so že nanizani par objav višje…
da nadaljujem…
23.8.2012 sem spet dobila menstruacijo, se pravi po 24. dnevih. vse lepo in prav, če nebi v sredo dobila rjavkast izcedek, danes pa krvavega in to “pred vrati” ginekologinje, kamor sem se naročila, zaradi preventivnega UZ po splavu.
Rekla je, da načeloma ne vidi nič kritičnega kar bi to krvavitev povzročalo, MOGOČE MAJHEN polipček, ampak res MOGOČE (zaradi tega mi je naročila, da naj se čez kakšna 2 cikla, v kolikor ne bo boljše, naročim takoj po menstruaciji) in da naj se niti ne “psihiram” dokler bo to samo izcedek ne pa količinsko večjih razsežnosti, saj imajo nekatere ženske ovulacijsko krvavitev in to po par dni… ok, VEM, da sem imela vse šanse ginekologinji postaviti 1000 vprašanj, ampak le-ta so mi privrela na misel šele zdaj, doma 🙂
pač, so se mi očitno hormoni odločili ponagajati, zdaj me pa zanima, če je možno, da če je to res ovulacijska krvavitev, da bi bila prisotna še danes, ko ni več ovulacije (tudi po UZ ni videla, jajčniki BP) – predvidevam da je bila O okrog 2., 3.9, – če se zanašam, da bo naslednja M točna – 16.9. … je možno, ali je to čisto zgrešeno?
res nebi rada, da čakava v nedogled, sploh zaradi takih stvari, ki če so resne, očitno le opozarjajo nase.
no, kot vedno, naj se Vam lepo zahvalim za prijaznost.
lep pozdrav!
Spoštovani,
zgleda, da si stvari predstavljate precej po svoje. Niti ni tako pomembno, če je tokratna krvavitev v kakšni zvezi z ovulacijo ali ne. Razlogov za krvavitve med ciklusom je veliko, vse kar nas zanima pa je, če jih povzroča kakšna novotvorba ali hormonska nihanja. Slednja so ne glede na vzrok nenevarna, novotvorbe pa se bodisi skrbno nadzirajo (če so benigne) ali odstranimo, če so sumljive. Če gre za kaj resnejšega ali ne, bo pokazal čas in pregled čez 2 meseca.
Lep pozdrav.
Moji podatki se nahajajo v predhodnih dveh objavah, zato z njimi ne bom izgubljala besed.
Na kratko le to, da bi morala 16.9.2012 dobiti M, pa je ni bilo. test negativen, tudi danes.
glede na to, da imam že celo obdobje cikle redne (24 dni), me muči možnost izvenmaternične nosečnosti. vse to še bolj zaradi tiste krvavitve med ciklom, kasneje tudi topa bolečina (sicer ne prehuda) v levem jajčniku – približno od 19.-22. dneva v ciklu.
kaj kot strokovnjak priporočate? kdaj naj se naročim h G – kdaj se vidi IN na UZ? zadnje nezaščitene SO sem imela 6.9., vendar je G naslednji dan na UZ komentirala, da ovulacije ne vidi (več).
izcedkov nimam več, nazadnje je bil rjavkast, 11.9., potem nič več. tudi bolečin ni. Na čase se pojavi bolečina podobna menstrualni, vendar za kratek čas in ne boli preveč.
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
ne vem sploh, kjer bi začel naštevati neutemeljene strahove, ki jih razvijate. Preiskavo ßhCG lahko naredite takoj in če je 40 U/L, ste noseči, ampak se do vsaj 1000 U/L v maternici nosečnosti običajno ne da videti, še manj v jajcevodu. Tudi IMN zelo redko povzroči rupturo jajcevoda preden doseže tolikšno vrednost.