Najdi forum

ovulacija

Spoštovani doktor Pušenjak!
Zdravim se zaradi neplodnosti (PCO) in jemljem Klomifen. 14. dan ciklusa mi je ginekolog naredil ultrazvok in na desnem jajčniku našel 2 zrela folikla, ki naj bi se po njegovih besedah sprostila prvi čez 2 dni, drugi pa malo kasneje. Zanima me, ali to pomeni ,da imam ta ciklus dvojno možnost zanositve, torej, če nama ne uspe pri prvem sproščenem jajčecu, nama bo pa pri drugem oziroma lahko celo pri obeh in je torej malo možnosti za dvojajčne dvojčke? To si jaz razlagam tako laično. Takrat doktorja nisem vprašala tega, kaj torej dva zrela folikla pomenita.
Za odgovor se najlepše zahvaljujem!
Tina

Draga Tina,

špekulacije okrog tega kateri folikel bo kdaj počil pri jemanju klomifena so “tako-tako”. Reciva, da bo morda res tako kot predvidevate morda pa bo počil le eden ali oba “biološkem smislu” hkrati, torej nekaj ur ali dni narazen. Možnost zanositve je seveda sorazmerna s številom sproščenih jajčec in seveda obstaja tudi možnost dvojčkov, tako dvojajčnih kot tudi enojajčnih, saj se ne da predvideti, ali se bo katero od sproščenih in morda oplojenih jajčec po oploditvi še “razcepilo” na dva. Tako je teoretično možno tudi, da bo prišlo do enojajčn-dvojajčnih trojčkov ali četverčkov (teoretično!!!). Vse kombinacije so torej možne!

New Report

Close