OVULACIJA?
Ponovno pozdravljeni!
Ker že dve leti ne morem zanositi mi nikoli ne zmanjka vprašanj,kjub temu,da sem že dosti literature o tej temi dala skozi,vendar glede na rezultate sem še vedno v dvomih,zato vas prosim,da mi še tokrat poskusite pomagati!
Ker imam neredno menstruacijo(na 25-30 dni)in glede na to,da si ne merim bazalne tt,ker ni bilo merjenje po 3 poskusih uspešno(služba,seminarji…)sem po nedavnih dogodkih v dvomih!Pred približno pol leta sem opazila krvav izcedek pribl.10 dan ciklusa,ginekologinja mi je rekla,da je to normalno!Zdaj sem imela zopet 2 dni krvav izcedek(10,11 dan ciklusa)pomešan s sluzjo,pa me zanima,če je bila to ovulacija in kdaj je potem najbolj primeren čas za spolni odnos-takoj ali naslednji dan?Hočem reči,ali se jajčece že sprosti,ko se pojavi krvav izcedek,ali se šele sprošča?Zanima pa me tudi to:Iz izvida HSG-ja je razvidno,da je en jajcevod prehoden(za drugega ni dokazano)pa me zanima,če pridejo lahko tu v poštev hormonske tablete za sprožanje ovulacije?Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem in sem zelo vesela,da obstaja ta forum,saj samo nekaj besed človeku,ki je obupan veliko pomeni!Hvala in lep pozdrav!
Draga Ana,
po ovulaciji je za odnos, ki bi povzročil oploditev, prepozno. Če torej merjenje BT ne prinaša dovolj informacij za določanje “plodnih dni” potem je potrebno za zanositev pač večkrat imati spone odnose, recimo redno 2-3x na teden bo verjetno dovoj, če ima partner dovolj živahnih spermijev v semenski tekočini. Slednje je mogoče preveriti s pregledom semenske tekočine na ginekološki kliniki, za katerega pa partner potrebuje napotnico od splošnega zdravnika.
Jajcevodi in njihova prehodnost z delovanjem jajčnikov načeloma nimajo nobene zveze. Imate lahko odlične ovulacije, pa neprehodni jajcevodi ovirajo oploditev in zanositev in obratno, lahko imate odlične jajcevode pa izostajajo ovulacije. Kaj je pri vaju vzrok za izostanek nosečnosti je treba preveriti z ustreznimi pregledi, tudi in predvsem med prvimi partnerjevo semensko tekočino, če ne vas bomo morda po nepotrebnem izpostavljali tveganim diagnostičnim posegom ob tem, da gre morda za vzrok “pri njem”. Hormoni načeloma pridejo v poštev po spoznanju, da ni anatomskih ovir in da leži vzrok v “vaši ovulaciji”.