ovulacija
nosečnostni test lahko opravite 14 dni po ovulaciji, M pa lahko pričakujete 12 do 16 dni po ovulaciji, če ni prišlo do oploditve oziroma ne bo prišlo do zanositve.
Pozdravljeni.
Tukaj bi se še jaz vrinila če lahko? Prebrala sem že veliko tem, ampak zaenkrat nisem še našla podobnega vprašanja mojemu.
Po kar nekajletnem trudu mi je končno uspelo zanosit s pomočjo klomifena. Zanima me sledeče: imam pco in posledično neredne menstruacije (na cca 40 dni). Klomifen sem jemala 5. do 9. dan ciklusa kot mi je predlagal ginekolog. 7. dan ciklusa oziroma 2. dan tabletke sem imela odnose s partnerjem in sem še rahlo krvavela (rjav izcedek). Potem sem tabletke jemala še 3 dni. Zanima me kolikšna je možnost, da sem zanosila ravno takrat? Po mojem mnenju je možnost nična saj svojih ovulacij nimam, s klomifenom pa naj bi ta nastopila šele nekaj dni po zadnji tabletki. Zakaj mi je to tako pomembno? Ker sem kmalu po tem datumu bila na rentgenu, na letalu, na dopustu v Afriki, in me skrbi če je do oploditve prišlo do takrat saj je Afrika zelo nehigienična in se bojim da je moj otrok okužen. V kolikor to v tem času seveda ni bilo možno bom zelo potolažena. Za koliko tednov nosečnosti se ginekolog lahko “zmoti”?. Menda se tedni štejejo že s prvim dnem zadnje menstruacije? Tako potem res ne morem vedet ali je prišlo do oploditve v tem tednu ali teden dni kasneje. Nekako mi ne gre skupaj.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
1. Trajanje nosečnosti se res šteje od prvega dneva ZM, ampak vsi vemo in je tudi nespodbitno dejstvo, da do oploditve pravzaprav pride šele ob ovulaciji, torej v povprečju 14 dni kasneje kot je bil prvi dan ZM. Štetje trajanja nosečnosti od ZM je zgolj formalni, mednarodni dogovor, ker velja že od nekdaj in ga do zdaj še nismo spreminjali.
2. Prvih 14 dni razvoja zarodka je takoimenovano “predembrionalno obdobje”, ko zarodek na kakršenkoli zunanji vpliv lahko le odmre, če preživi pa posledic za njegovo zdravje kasneje ni. To je torej obdobje, ko velja pravilo “vse ali nič”. Če vse to seštejemo torej do 4 tedne (28 dni) po ZM najmanj traja obdobje, ko je zarodek, ki preživi to obdobje praktično neranljiv. To velja tudi za morebitne RTG slikanja ipd., sicer pa RTG slikanje na letališčih ni trdo RTG slikanje ampak mehko RTG slikanje, poleg tega oseb z RTG sploh ne slikajo ampak zgolj prtljago. Osebe se pregleduje le z elektromagnetnimi iskalci magnetnih kovin.
3. do oploditve lahko pride le ob ovulaciji, do te pa tehnično ne more priti pred 8. dnevom ciklusa, pri vas pa najverjetneje ni nastopila prej kot nekaj dni po zadnji tabletki klomifena. Ob omenjenem odnosu torej niste zanosili in ste morali zanositi kasneje.
4. Plod se z ničemer ne more okužiti, ne da bi se okužila nosečnica. Če ste torej zdravi vi sami, potem je tudi plod.
Pa še zmote ginekologov o trajanju nosečnosti. UZ meritve ploda do 10. tedna lahko odstopanjo do 5 dni, od 11. do 14. tedna pa 7 dni. Če meritve odstopajo več, to pomeni, da nosečnost traja manj ali več, odvisno v katero smer meritve odstopajo.
Pozdravljeni,
z možem se že nekaj časa trudiva zanositi pa nama ne uspe. Menstruacije imam redne zadnjih 5 ciklov od 23 do 25 dni (trajajo okoli 5 dni), vendar ker nikoli nisem čutila “tipičnih” znakov ob prisotnosti ovulacije sem se odločila da bom opravila ovulacijske teste, ti mi ovulacije niso zaznali. Leto in pol nazaj sem imela tudi cisto, ki je kasneje sama počila. Zanima me ali je ob “rednih” (ne čisto na točen dan) menstruacijah možno, da ovulacije ni oz. so neredne? Bila sem namreč pri ginekologu in ta mi je postavil diagnozo nerednih ovulacij oz. PCO. Kakšne so možnosti za rešitev tega problema?
Že vnaprej hvala za odgovor!
Spoštovani,
pristopov k vašemu problemu vidim več, katerega se bo ubralo, pa je odvisno tako od dostopnosti vašega ginekologa kot tudi od vaših možnosti. sicer niste navedli, koliko časa se že trudita zanositi, ampak, če to traja že več kot 1 leto, bi se zadeve lahko lotili sistematično. Če vaš ginekolog pravi, da bi lahko šlo za PCO, bi lahko to domnevo preveril tudi s hormonsko preiskavo (FSH, LH, prolaktin, Estradiol 2. do 5. dan ciklusa, nato pa še progesteron nekje okrog 22. dneva ciklusa). Tudi UZ rodil nekje od 11. dneva dalje na 2 do 3 dni bi lahko prinesli “svetlobo” v skrivnost vašega ciklusa. Če se potrdi PCOs, je vredno poskusiti z indukcijo ovulacije (Klomifen, Femara?). Pred vsemi preiskavami pri vas velja preveriti tudi spermiogram pri partnerju
da, pojav pa imenujemo PMS (premenstrualni sindrom).
Pozdravljeni!
Rada bi določila točen dan ovulacije in me zanima, ali je vedno pri vsaki ženski menstruacija točno 14 dni po ovulaciji? Ce bi gledala druge znake (sluz), bi rekla, da sem ovulacijo imela kakih 16 dni pred menstruacijo. Pri ginekologinji sem bila 5 dni pred izračunano ovulacijo in je videla, da se eno jajčece že pripravlja na ovulacijo. Koliko dni pred ovulacijo pa se jajčece začne “pripravljati” na ovulacijo?
Hvala!
Ovulacija je v 95% primerih od 12 do 16 dni pred M, se pa izjemoma lahko zgodi tudi, da je še malo več ali do najmanj 9 dni pred M. Če je ovulacija manj kot 9 dni pred M, to imenujemo popustljivo rumeno telesce in to lahko resno ovira zanositev. Kaj pa mislite pod trajanjem priprave na ovulacijo? Od 5. dneva ciklusa dalje pride do “regrutacije” jajčec pod vplivom FSH in ko se zaradi odziva jajčec raven estrogena poveča na določeno raven, k temu pa prispeva največ glavni, največji folikel, se spodbuda z FSH nenadoma zmanjša in v kolikor folikli niso prešli magične meje okrog 18 mm, ko postanejo samostojni, propadejo, le tisti praviloma osamljeni folikel, ki je večji od 18 mm, se razvija neodvisno naprej in po nekaj dneh pod vplivom sunka LH poči ter sprosti zrelo jajčno celico. V koliko dneh se to zgodi ni enotno. Večinoma se zgodi v 3 do 5 dneh, lahko pa traja tudi 6 in izjemoma tudi več dni do razpoka. Kaj torej pomeni “pripravljati se na ovulacijo”? Je to od začetka razvoja folikla dalje? Je to od 14 mm dalje, morda od 18 mm dalje? Vse je odvisno od definicije….
z odčitovanjem ovulacijskih testov sicer nimam izkušenj, ampak meni imponirajo zadnji 4 pozitivni, prvi pa negativen. kaj to pomeni je seveda nekaj drugega, ampak testi so lahko pozitivni od 6 do 24 ur. Če so pozitivni dalj, gre lahko tudi za pozitivnost na druge snovi, kot je npr. hCG (nosečnost) ali tonično visoki FSH + LH (pri PCO?).
Test nosečnosti mi je pokazal pozitivno. Po izračunih sem sedaj v 5 tednu. Pregled imam 9.12. Sem pa opazila teden po ovulaciji 10.11. rahlo rjavkast izcedek (samo 1x), 11.11. nič, potem pa spet rahlo rjavkast izcedek 12.11.2012 8samo 1x). Po tujih forumih sem zasledila, da bi to lahko tudi pomenila večplodna nosečnost (2x ovulacija, 2x vgnezditev). A ste že imeli kdaj tak primer?
Spoštovani,
dokler se ne ugotovi, če ste noseči z dvojčki, se zdi ugibanje nesmiselno. Krvavitve so možne praktično kadarkoli, pred ovulacijo, ob ovulaciji, po ovulaciji, ob vgnezditvi in tudi brez zveze z vsem skupaj, zato bi raje ne ugibal. Navsezadnje ni pomembno, kaj se je zgodilo in zakaj, ampak le, kako je z nosečnostjo, to pa se bo pokazalo ob obisku ginekologa čez 14 dni.
Pozdravljeni,
od decembra 2013 se trudiva ustvariti novo življenje.
Ker nama še vedno ni in ni uspelo, si že vsaj pol leta merim temperaturo (v ustih), vsako jutro, vendar ko prebiram vaše odgovore, predvidevam, da je to popolnoma brezpredmetno, glede na to, da moja M ni točna. Moji cikli so nekje od 35 do 52 dni.
Za tri mesece (april, maj, junij) mi je ginekologinja predpisala Dabroston, po katerem ni bilo nič.
Ta mesec delam ovulacijske teste. Prav tako se se trudiva, da imava SO vsak drugi ali tretji dan. Ovulacijske teste sem začela delati nekje 10 dni po zadnji M. Vse do danes ni bilo pozitivnega rezultata (ali pa jih jaz ne znam delati). Predvčerašnjim je bila najbolj temna testna črtica, vendar še vedno ne tako temna kot kontrolna. Včeraj pa sem opazila prozorno zelo vlečljivo sluz, ki ni trajala cel dan, ampak samo ko sem šla enkrat na wc sem jo opazila, potem pa ne več.
Ali gre bolj zaupati sluzi ali ovulacijskim testom?
Spoštovani,
katerikoli testi ali opazovanja sprememb v ciklusu, pa naj bo to BT, sluz, slina ali testi LH, pomagajo le, če razumemo, kaj se v telesu sploh dogaja v normalnem ciklusu. Prav vsi testi imajo namreč lahko lažno pozitiven in lažno negativne rezultate, če razumemo, kdaj in kaj se dogaja, pa bomo znali znake pravilno umestiti v realnost in jih ustrezno interpretirati. Glede na to, da je vaš ciklus tako nestabilen in nepredvidljiv, menim, da potrebujete medicinsko pomoč in ni nobenega razloga za slepo čakanje ter uporabo pomožnih metod spremljanja ciklusa. Obiščite ginekologa, mu povejte, da ste žr več kot leto dni neuspešni v prizadevanjih po zanositvi in ga prosite, da vas pošlje v ambulanto za neplodnost, partner pa za to obravnavo napotnico dobi pri svojem splošnem zdravniku.
Spoštovani,
mene pa zanima ali je tak izcedek kot na sliki spodaj po ovulaciji ali takrat, ko je ovulacija? Prosim za odgovor.
http://mucuscolor.com/egg-white-cervical-mucus-after-ovulation-pregnant-or-not/
to je že zgoščen izcedek, torej bodisi že po ovulaciji ali pa je spremenjen zaradi infekcije.
Hvala za odgovor. Sem nekje 4 dni pred menstruacijo, sklepam, da sem ovulacijo imela ravno zaradi tega izcedka, ker je trajal samo en dan, ampak do sedaj so me vedno bolele prsi, sedaj ta mesec pa nič … običajno so me začele boleti po ovulaciji in vse do menstruacije. So lahko kake hormonske motnje pogojene s tem, da prsi ne bolijo? Vem, da pri zanositvi vedno bolijo, to je prvi znak, ne?
joj,joj,joj….ko ni problemov, jih pa pogrešate. Po čem sklepate, da mora biti ciklus vedno enak vseh 40 let, kolikor ga ženske imate? tudi ciklus kdaj “zatrokira”, pride do kakšne motnje, spremembe itd. Ne vsake spremembe v ciklusu takoj tako poglobljeno analizirati…