Ovulacija
Dabroston se v bistvu predpisuje samo zaradi popustljivosti rumenega telesca (RT). Vi tega ne morete vedeti, ampak, če so vam predpisali Dabroston v drugem delu ciklusa, so to naredili zato, da bi zdravili ta “problem”, če je ali pa če ga ni.
Aha, v tem primeru so pa sploh vprašljive ovulacije in je Dabroston zgolj metoda za sprožanje odtegnitvene krvavitve, ki ni menstruacija. V tem primeru bi bilo pa treba najprej raziskati, zakaj ni ovulacije (hormonski, UZ…). Dabroston v tem primeru ni vzročno zdravljenje ampak zgolj simptomatsko
Joooj, težko je diskutirati z laiki, ki ne razumete osnov reprodukcije, pa bi vseeno radi vse razumeli. Ne vem kaj konkretno pomeni konkreten “krogec”, ker ne vem niti njegovih mer niti točnega mesta, kjer ga je domnevno G videla. OK? Če je bil v jajčniku in je meril več kot 18mm, potem je bil verjetno res Graafov folikel, sicer pa je lahko karkoli drugega. Pri prejšnjem odgovoru pa sem se predvsem skliceval na vašo informacijo, da tudi po 2 leti skupaj niste imeli menstruacije, torej tudi po 2 leti skupaj niste imeli ovulacije, kajti vsaki ovulaciji s 14 dnevnim zamikom vedno sledi menstruacija ali pa nosečnost.
Se opravičujem za toliko vprašanj, vendar se laiki ravno zaradi vsega nerazumevanja obračamo na vas z sto in enim vprašanjem. Ogromno namreč pomeni, da se imaš možnost vprašati več različnih strokovnjakov, še več pa, da ste na razpolago tudi, ko ginekološke ambulante ne dvignejo telefona. Pač se ti po takšnem času poskušanja, da bi zanosila, poraja milijon vprašanj in bi rada razumela čim več. To naredi obup. Pregledi pri osebnem ginekologu pa so na žalost tako redki, da težko karkoli urediš tam.
ni problem v vprašanjih, ampak v nujnem kontekstu, brez katerega na vprašanja ni mogoče odgovoriti. Da veš, kakšen kontekst je za vprašanje sploh potreben, pa moraš vsaj nekaj vedeti o samem procesu o katerem sprašuješ in brez osnovnega razumevanja zelo zapletenih procesov vam ne preostane drugega kot da se povsem prepustite odločitvam drugega, npr. zdravnika. V nekaj stavkih ni mogoče pojasniti procesov, ki v učbenikih zavzemajo nekaj 10 strani in za njihovo razumevanje zahtevajo predznanje v nekaj različnih bazičnih naravoznanstvenih področjih od biologije, kemije, fizike, fiziologije in anatomije dalje na več 100 straneh različnih učbenikov. Medicine se žal ne da razumeti ali celo izvajati podobno kot se da kuhati na osnovi kuharskih receptov ali popraviti odtok cevi na osnovi youtube filmčka.
Pozdravljeni!
Ze dalj casa se trudiva s partnerjem zanositi, zato si spremljam ovulacijo. Ponavadi sem vedela, da se bliza ovulacija, saj sem imela plodno sluz in rahle bolecine v jajcnikih in spodnjem delu trebuha. Vmes sem imela odstanitev adenomioze. Kaksne pol leta opazam, da imam mocnejse bolecine v jajcnikih, kot krce, plodne sluzi pa vec ne opazam. 2 leti nazaj sem opravila krvne teste za hormone, ginekologinja ni komentirala, da bi bilo kaj narobe. Kaj bi lahko bil vzrok, da ni plodne sluzi? Prav tako ze dalj casa opazam, da se pri spolnih odnosih ne navlazim. Hvala za odgovor.
Spoštovani,
ne bi znal odgovoriti. Lahko le povem, da nič od naštetega, po čemer ste prej prepoznavali čas ovulacije, ni obvezno ni nujno prisotno vseh 40 let reproduktivne dobe.