Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil ovseno in mandljevo mleko

ovseno in mandljevo mleko

Pozdravljeni,
Rada bi zvedela, kako delajo ovseno in mandljevo mleko ter kakšna je sestava hranilnih snovi v obeh napitkih. Ali vsebujeta tudi vlaknine? Katere vrste ogljikovih hidratov vsebujeta?
Hvala za odgovor.

Priprava je zelo podobna kot sem jo navedla že pri riževem mleku (poglejte pod ta naslov). Je pa receptov več. Toda osnova je vedno namakanje in miksanje zrn.
Ovseno mleko vsebuje samo kompleksne oglijkove hidrate (kot je škrob) mandljevo pa tudi nekaj malega sladkorjev – enostavni ogljikov hidrat. Slednji vsebuje tudi precej več beljakovin.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Tudi jaz imam vprašanje, pa bi se “prištulila” zraven:)

V kolikor bi želela sama delat riževe/ovsene/mandljeve napitke doma , kakšno zrnje naj nabavim? Najbrž neoluščeno in neškropljeno? Kje se to dobi – v kakšnem mlinu?

Že vnaprej hvala za odgovor!

Najbolje je, da kupite čim manj obdelana zrna, neoluščena in nebrušena, saj boste tako pridobili več pomembnih sestavin.
To lahko kupite pri pridelovalcih, ki imajo certificirano ekološko pridelavo (ekolška tržnica v Ljubljani, Kranju,…) ali pa specializirane trgovine z biološko in ekološko pridelano hrano.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni!
Zanima me, če lahko ovseno mleko prekuhavamo, na primer skuhamo z njim ovseno kašo, zdrob in podobno. Lahko vre’ Hvala in lp, Janja

Lahko ga uporabimo za kuhanje, le da vemo da se določene termolabine snovi s kuhanjem uničijo (na primer vitamin C). Morda je bolje da ga le pogrejete do želene temperature uživanja.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close