ovratnica proti laježu
Slišala sem, da obstaja ovratnica proti lajanju. Vem, da boste napisali odpravi vzrok, nekaj delaš narobe, pojdi v pasjo šolo itd.
Zanima me ali je kdo ovratnico kupil oz. jo ima, kako se obnese. Cena je okoli 28.ooo SIT za srednje velike pasme.
Delovala pa naj bi baje na glasilke.
Prosim napišite izkušnje.
Jessy. Naša »tamala« laja, ko gre mimo pes, ko gre na vrt lulat, ker jo je okoli 22.oo ure strah teme, ko pridejo gostje k hiši, ko sva na sprehodu in gre nekdo, ki ji ni všeč mimo (ploh ne na vsakega), ko nekdo na sprehodu teče mimo (pa spet ne na vsakega). Včeraj mi je na Rožniku spuščena zalajala na tekača. Glih tolk, da sem preprečla, da je ni z sprejem pošpricu po učeh. Čist je bil paničen. Psička pa ima 10 kg.
Takole:
– ovratnice proti laježu: naj bi bile načeloma tiste, ki delujejo na principu vibracije glasilk, ki sprožijo sprostitev – brizg citronske kisline, kar naj bi bilo za psa neprijetno in moteče + šok = zaradi tega naj bi prenehal lajati. Slaba stran – izsuševanje in draženje sluznice + pes se sčasoma navadi, da obrne glavo stran od “šprica” = naredili nismo nič, kvečjemu ogrozili zdravje psa.
Druga stvar je dezer, ki ni ovratnica, pač pa naprava, namenjena za odganjanje nadležnih/napadalnih/vsiljivih psov = uporabi jo napadeni in ne lastnik.
Tretja stvar je teletakt, o katerem sploh ne razpravljam 🙁
Četrta stvar, ki bi jo sama priporočila, je vaja in doslednost. Vedno bodite vsaj korak pred psom! Pes naj bo nujno na povodcu, fleksiju ali 10m vrvici. Bodite pozorni toliko, da vsakega človeka opazite pred psom. Preden ta opazi mimoidočega, zahtevajte izpolnitev povelja (karkoli, npr. sedi). Psu s tem preusmerite pozornost drugam, če vajo izvede, ga izdatno pohvalite + priboljšek ali igra. Če skoči/laja v mimoidočega, sledi kratek “šolski” cuk in ostro, energično povelje “NE”. Vedno pa bodite vztrajni in dosledni, nikoli polovičarski, predvsem pa pametnejši od psa. In seveda, uspešni boste le, če bo pes na povodcu, da imate nad njim 100% kontrolo.
Lp, Yo