Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! overlock ali običajni šivalni stroj

overlock ali običajni šivalni stroj

Po 20 letih se spet spravljam šivat, pa me zanima, ali si z overlock šivalnim strojem lahko na primer naredim krilo ali majico in ali je primeren tudi za raztegljive materiale? Šivala bom pa bolj za dušo oziroma sproščala kreativnost, kar pomeni,tudi kakšne nenavadne oblike, pa vezenje… . Imate kaj izkušenj s tem?

Overlock je odličen stroj, ampak ne za ravne šive, tega se z njim ne da delati. Ravno tako se ne da na ta stroj štikati, ta stroj se uporablja za obšiv blaga ( če pogledaš hlače, krilo z notranje strani, vidiš, da je rob blaga obšit in raven-no to je funkcija tega stroja-obreže blago in obšije, da se ne para) ali za sestavljanje pletenine. Vse ostalo pa se dela na navaden šivalni stroj, ki dela ravni šiv ( prišivanje zadrge, sestavljanje šivov na hlačah, krilih, prišivanje ovratnikov….manšet…tega se na overlock NE da!!)

Iz svojih izkušenj ti svetujem navaden šivalni stroj, pa poišči kakšnega takega, ki ima tudi kakšen osnoven overlock šiv. MOj šivalni stroj ima namreč en šiv, s katerim naenkrat zašiješ (recimo bombažne hlače ali pa kaj iz jerseya ki je elastičen) in tudi zarobiš.

Oboje mora biti, eno brez drugega pač ne gre. In še tako super šivalni stroj ne more nadomestiti overlocka. Majice npr. moraš šivati le z overlockom, sicer ti šivajo popokajo.

Veliko šivam in zadnje čase tudi zelo veliko na overlock. Moj overlock ima tudi raven šiv, tako da na navaden šivalni stroj šivam le še zadrge in stvari, kjer malo napustim pri sešitju. Vse ostalo kjer sem 100%, da bo velikost prava pa direktno sestavljam na overlock. Ne vem kako sem delala prej, ko overlocka nisem imela. Upam, da sem ti kaj pomagala.
Lp

http://marjancica.moj-album.com/ [email protected]

Za fini del šivanja, okrasne šive, zadrge, gumbnice, gumbe, osnove vezenja moraš imeti šivalni stroj. Overlock je pa že stroj za grobo šivanje, prihrani precej časa in obrezovanja. Posebno pri raztegljivih materialih. Rob je močan, se ne strga en dva tri.
Malo povprašaj ko kupuješ, morda pa je kak boljši model šivalnega stroja že toliko dodelan, da overlocka ne potrebuješ.
lp

..................................................................... http://melonca.moj-album.com

zivjo,
ali kdo lahko priporoci katero knjigo ali pa prirocnik o osnovah sivanja in krojenja? rada bi marsikaj popravila in prepravila pa na mojemu otoku ni takega tecaja…

Priporočam knjigo Neli Niklsbacher Bregar, Krojim in šivam sama. CZNG, leti 1974.
Vsebuje mnoge rešitve pri šivanju, popravljanju kroja, ki so večne.

New Report

Close