Ovce?
Ovce,
prvo z ovcam ni malo dela. Poterbuješ veliko prostora, še posebej, če jih želiš pasti na odprtem, rabijo gibanje. Poterbno jih je molsti, kar veliko dela, če seveda misliš delati sir ali skuto ali kaj podobnega, terba jih je striči, spet veliko dela.
V glavnem dela za več kot le celo službo, vse je odvisno od namena, zakaj jih želiš imeti. Predlagam, da greš en dan kam na Bovško, recimo pod Mangart ali naMAngart poiščeš hribovsko kmetijo, ki ima ovce in si podrobno ogledaš, kajv se je potrebno početi.
Primož
jaz jih pa imam ravno zato, ker hodim v službo in je z njimi po mojem najmanj dela, ker sem pač podedovala malo zemlje. Seveda jih imamo samo osem. Molzemo jih ne, ker jagenjčki vse posesajo. Od konca aprila pa do zime jih imamo zunaj ograjene, takrat praktično nimaš z njimi nobenega dela. Pozimi pa zjutraj in zvečer koš sena in vodo pa kake napol gnila jabolka in kak košček kruha občasno za pocrkljat, imajo pa tudi mineralni kamen za lizat . Treba jih je pa strič, to pa je bolj za take, ki znajo, pri nas to opravi mož in ima tudi električne škarje. sicer pa imajo mlade na približno 0sem mesecev, če je koštrun skozi zraven, da se lahko oplodijo. povržejo enega, včasih dva. Če je vse normalno (večinoma je), jih pustiš pri miru in jagenjček začne sam sesati in že drugi dan kar tekati po pašniku.
torej, rabiš pašnik z ograjo višine 1 meter, ni pa treba ne vem koliko prostora za tekanje, saj se pasejo kot krave in ko so site, počivajo)
za pozimi pa hlevček, veliko jih gre na majhen prostor, ker se zelo rade tiščijo skupaj. Jagenjčki so dobri za pojest (čeprav se grdo sliši, ker so tak čedni). Stare ovce pa kakor kdo, mi jih prodamo, radi jih kupijo tisti, ki ne marajo svinjine , zlasti muslimani iz bivših republik Jugoslavije, meni jih ni problem prodat. Kar korajžno! Manj kompliciraš, bolj gre vse naravno!
Jaz jim še dam 2x letno tablete proti parazitom, ali pa jih pride veterinar cepit. Seveda jim pozimi vsaj 1x na teden natrosim steljo, da niso umazane. In kaj se mi zdi najhuje? Da jih je treba zaklat, seveda! Pa tisto kidanje gnoja spomladi iz hleva tudi ni glih zabavno 🙁 Jih imam pa malo več kot osem, no.
Kamen je tak približno 1 kg težak in se dobi v vsaki kmetijski trgovini, stane pa kake 3 EUR ali kaj takega in ga imajo za cel mesec . Požrejo pa tako približno 1 srednje velik koš zjutraj za recimo 5 ovc in zvečer enako, je pa treba tako narediti jasli, da ne morejo preveč ven zmetati. Če je silaža, je seveda tudi ok, mi je nimamo, vem pa, da jo dajejo za zraven. Sicer pa so ovce hitro preveč debele, v bistvu rabijo samo seno in minerale.
Nisem kak strokovnjak, mi pač tako rihtamo in so zmeraj zdrave. Tablete proti zajedalcem pa sem pozabila, tudi mi jih damo takrat, ko ovce strižemo. In parklje je treba tudi porezat ob striženju volne. Parklji se samo malo poščipljejo, mi kar s škarjami za rezanje sadja. Čisto vodo pač morajo vedno imeti na voljo, mi imamo kar potok mimo pašnika in tam pijejo. Popasejo pa še kar veliko, mi imamo en breg cca 100 x 30 metrov in ga kar dobro počistijo, sploh če je suša in trava ne raste sproti. Dež jim ne škodi, so lepo oprane. Mi imamo eno tak nadstrešek, da gredo noter spat , včasih so pa spale kar pod drevesom. Če je pa zelo dolgo deževje, jih pač zapreš v hlev za kakih nekaj ur, da se osušijo iin malo sena dobijo , da ne dobijo driske…
za ograjo je najboljše da v zemljo zabiješ lesene kole in po njih napeleš eletričnega pastirja. najboljše je da daš od 4 pa do 5 drotov pa ovce nebojo mogle nikamor ojit.eletričen pastir najboljši stane okoli 130 e samo odvisno je koliko pašnika imaš dobiš ga lahko v t+trgovinah samo tam je 1 dražji mi smo ga dobili za 130 e v trgovini pa tak stane 260 če te zanima lahko poiščem številko od tega gospoda ki jih prodaja.imam pa eno vprašanje za vse ali ve zakaj bi ovce umirale kar tako saj so nam zdaj umrle že osem imamo jih okoli 100 če ve kaj je možni vzrok naj napiše pls
hvala