Najdi forum

Pozdravljeni!

Redno prebiram ta forum in moram priznati, da mi je že marsikateri odgovor pomagal pri osebnih odnosih z možem,…
Na vas se obračam z eno (skromno) željo.
V kratkem pričakujem svojega prvega otroka in pri nečem se je zataknilo – ne vem kako ga poimenovati. Ali mi lahko kdo pomaga? Mislim v tem smislu – ali obstaja kakšna knjiga ali zbornik imen (prosim za naslov).
Najlepša hvala vsem in lep dan.

Lana

Obstaja knjiga z naslovom Leksikon imen avtorja Janeza Kebra. Mislim, da je pred leti izsla pri Mohorjevi druzbi. Poglej v knjigarnah ali knjiznicah.Sicer pa lahko imena poisces na kaksnem koledarju ali v revijah Mama in Moj malcek.

Pa prijetno iskanje.

Ursa

To obstaja.
Ampak nikar , za bozjo voljo , prevec intenzivno ne klici svojega malcka po imenu ze zdaj !
Jaz sem mojo mrvico poimenovala Jasi (s kot sola , sala , skarje…) in Jasi sem , Jasi tja , se pogovarjala z njim in to.
Pa se mi rodi – Maska ! Vse lepo in prav , le da moja Maska ze od malega gleda pistolce pa avtomobilcke pa policaje pa Herkula …
In ima blond lase do pasu ( ves , mami , tudi Samson je imel dolge lase – je moc v njih ;))))
Moz mi se zdaj ocita !
Pa veselo pricakovanje in eno lepoticko !
LP A.

Hvala Andrejka za tako hiter nasvet. Ze sedaj obljubljam, da “Ne” mislim klicati nerojenega otroka po imenu, a vseeno si mi v zanosu verjetno pozabila povedati za naslov kaksne literature.

LP Lana

Lana, lep pozdrav.

Midva sva pa vzela v roke par koledarjev, ene bolj navadne, pa ene bolj cerkvene, pa sva ven pisala na list vsa imena, ki so nama bila všeč. (vsak svoj spisek)

Nato sva spiske “križala” in povzela imena, ki so se zapisala obema.
Nato sva en drugemu črtala taka imena, ki bi bila bolj za silo, pa taka bolj naj naj, pa tako naprej. na koncu je ostalo par variant, tisoč besed in nobenega dogovora, pa sva se že bala, da bo tako kot s tisto smučarko, Picaboo Street, ki poleg tega, da ima tako nenavadno ime, ni imela imena ene 5 let, so jo klicali kar baby girl.

No, potem je prišla ena zdolgočasena nedelja, pa sva gledala košarko, pa je Jaka Daneu dal koš, pa še enega, pa še enega, pa še……..

He he, midva sva bila pa takoj sklepčna pri imenih…. Ker se davnega l. 90′ to ime ni pojavljalo kaj prida, sva hitro ugotovila, da bo otrok zato nekaj posebnega (pa midva tudi, ker sva se za to ime odločila). Tašča je rekla obup, moja matka groza, tete so padale povprek, strici so se križal….. :))) no, ni bilo tako hudo. Še župnik pri krstu ni vedel, od kje bi potegnil svetnika. Po enournem iskanju po mašnih in ne vem še kakšnih knjigah, ga je vendarle našel :))
Torej ti svetujem isto kot Sašo… Par koledarjev, pa bo!

Lep dan!

p.s. aja svetnik vas zanima :)) Sigismund, ja, ta je, he he he

moj moz pa je enkrat po tv gledal en kulturni prispevek in videl eno lepo zensko, in ime ji je bilo eva julija. in tako bo moji hcerki tudi ime. Fantek pa bo peter.
V bistvu moras o imenu razmisljati ze veliko prej pred rojstvom, midva sploh se nimava namena imeti otrok. ampak tako mislim, da mora v tebi dozoreti, ne pa da je potem sila in hitro se odlociti za ime. tako je sicer moje mnenje.
lp

Jaz ti dam predlog.

Crt naj bo. 😉

Tommy

Pozdravljena!

Moj predlog pa je, da daš otroku dve imeni. Jaz sem dala namreč dve imeni svoji hčerki. Prvi vzrok za to odločitev je bil ta, da se z možem pravzaprav nisva mogla zediniti, katero bo obveljalo, drugi vzrok pa je bil ta, da sva dala svojemu otroku možnost izbire za slučaj, če ji ne bi bilo izbrano ime všeč.
Sicer pa je marsikje v tujini to stalna praksa, da dajejo dva imena.

Glede izbire imena pa ti je lahko v pomoč dodatek, ki je izšel pred nekako osmimi leti v reviji Ognjišče. Izšla je namreč priloga Slovenska imena. Zadeva je res že zdavnaj izšla, ampak prepričana sem, da če pokličeš uredništvo revije Ognjišče, ti bodo zagotovo lahko pomagali. Ampak nekaj; to so samo tipična slovenska imena, vseh teh modernih variant imen, ni na voljo.

Želim ti lepo izbiro!

Romana

Petra, v bistvu se kar strinjam s tabo in moram rečt, da se je pri nas zgodilo prav to … kako bom dala sinu ime sem vedela že od .. nekdaj .. na srečo se je partner z imenom strinjal … problem bi bil, če bi dobili hčero … imena nismo imeli izbranega 🙂
.. dostikrat se pa zgodi, da ko otroka še ni na vidiku, točno veš kakšno ime boš dal otroku, ko zanosiš, pa naenkrat nobeno ni dovolj dobro za tvojega otroka … poznam kar nekaj takih primerov … 🙂

lp, Barbara.

http://www.newbabynameindex.com/

Zbornik imen – ravno na njem sediš: oglej si nicke, imena, nadimke, zaimke in vzdevke na teh forumih, pa morda najdeš kaj za potomko ali potomca. Tu imaš vse, od krščanskih do novodobnih in še več.

Možeš mu dat ime Fadil, po meni. Ime je vrlo lepo i rijedko među slovencima.Tako da bude mali kad poraste, ponosan na svoje ime.Jer ako izbereš neko ružno ime, možda če ga bit sramota kad poraste, jer postoji mogučnost, da če ga drugi zajebavat. Ako če biti curica, onda može slobodno Fadila da bude. I to je super.

Jaz oz. midva s fantom imava pa tud ze izbrana imena, pa ceprav jih se nekaj casa (najbrz) ne bova imela. Za vsak slucaj sva pa izbrala po tri imena za vsak spol:

Karina, Klara, Sabina (vsec so mi pa se Julija, Klavdija)

Dominik, Tilen, Luka (vsec so mi pa se Maj, Nejc, David)

bye!!

Samo ne jim dajat čudnih imen: Ajda, Pšenica, Amerika, Azija, Brižitka, Esmeralda in podobna sranja, pa ti bodo celo življenje hvaležni. Pa tudi ta trend zadnja leta “tri črke” je že malo hecen. Val, Mal, Gal, …

Živjo!
Jaz sem že pred porodom vedela, da bom rodila fantka in sem ime izbrala takoj, ko sem zvedela za to. Tudi mož se je strinjal. Rekla sem, da bo najin sin DOMEN, in tako je tudi bilo.
Če bom imela še enega fantka, mu bom dala ime TILEN, punčki pa bi dala ime ALJA ali pa NIKA.
To je moj izbor, vsakemu pa so vščeč drugačna imena, saj tako je tudi prav, drugače bi bili vsi z enakimi imeni…..
Veliko veselih in razigranih uric z malo štručko ti želim, hkrati pa tudi dober izbor imena.

Lep pozdrav,
Lina

Ob tej temi sem se spomnila mojega primera. Ob drugi nosečnosti pred 19 leti sem bila prepričana da bom rodila sina (imela sem že hčerko, in ni bilo ultrazvoka za ugotavljanje spola) in imela izbrano ime zanj. Pa me je presenetila, bila je punčka. Ime Eva ki sem ga imela tako za vsak slučaj mi ni bil več všeč in tako socialni delavki nisem znala odgovoriti kako bo otroku ime. Malo štručko sem v bolnici vse dni ogledovala kako naj ji bo ime pa se nisem mogla nič odločiti. Domov sem odnesla punčko, dojenčka, ljubico in bila je še kakšen teden brez imena. Kupila sem revijo zdravje kjer so čestitali v klubu mama za rojstva in tam sva z možem skupaj poiskala ime. Tako smo dobili malo Mašo. V tem času pa sem že dobila iz matičnega urada pošto da moram otroka poimenovati sicer mi sledi kazen. Torej, najprej ime, šele potem otrok!

Neli , jaz imam pa Evo in Maso !
Neponovljivi !
LP A.

Še dve neponovljivi; naši Eva in Hana.Prvi sva izbrala ime istočasno ob gledanju filma.Ko sem slišala za ime Hana pa sem takoj rekla, če bo še ena punčka bo Hana.

tudi jaz imam Evo(5) in Mihata(12)
Vivendi

New Report

Close