Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Otroški dodatek – po novem nič več 10{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9} dodatka

Otroški dodatek – po novem nič več 10{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9} dodatka

že veste? po novem so do 10% dodatka pri otroških dodatkih upravičene samo enostarševske družine, v katerih ima samo en starš starševsko (roditeljsko) pravico. torej vdove/vdovci, matere, katerih otroci nimajo očetovstva in starš, ki sam skrbi za otroke (drugi starš pa roditeljske pravice nima, mu je odvzeta).

pred 3 meseci so ugotovili, da so CSD-ji narobe tolmačili zakon 66. člen ZSDP od 2004 leta in to vseh 5 let narobe izplačevali otroške dodatke, beri napačno obračunavali dodatnih 8 oz po novem 10% višji otroški dodatek VSEM enostarševskim družinam. malo si preglejte izplačila in sporočite ali so vam teh 10% že odvzeli.

p.s.: informacija je verodostojna, žal pa z nobenega CSD-ja ne morem dobit obvestila, ki so ga dobli z MDDSZ glede tega.

Kopirano s stran ministrstva za delo:

Izjemna višina otroškega dodatka:

posamezni znesek otroškega dodatka se lahko poveča za 10 % – če živi otrok v enostarševski družini; pravico do izjemne višine otroškega dodatka za otroke, ki živijo v enostarševski družini, ima eden od staršev, kadar otrok oziroma otroci živijo samo z enim od staršev.

Torej nekako niso krivi CSD-ji.

Me pa ne čudi, da nimajo razčiščenih osnovnih pojmov, ker je tudi z raznimi honorarji, normiranimi stroški in podobnim velikokrat križ.

včeraj zvečer me je klicala mama, ki je vložila vlogo v septembru in prejela odgovor, da ji pač 10% višji dodatek ne pripada zato in zato. danes sem se pozinamala o tem na ministrstvu in je res, toda uradnega dokumenta ne dajo niti na vpogled, niti ga ne moreš dobit v roke. vojna tajna, torej. in ja, pravijo da so si CSD-ji narobe razlagali zakon …

poglej ta redosled: zakon http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006110&stevilka=4671

66. člen
Kadar otrok živi v eno starševski družini, se posamezni znesek otroškega dodatka iz prejšnjega člena poveča za 10%. Eno starševska družina je skupnost enega od staršev z otroki, kadar roditeljsko pravico, skladno s posebnim zakonom, izvršuje sam.
Če predšolski otrok ni vključen v predšolsko vzgojo v skladu s predpisi, ki urejajo vrtce, se posamezni znesek otroškega dodatka iz prejšnjega člena poveča za 20%.
Kadar otrok po 18 letu starosti sam uveljavlja pravico do otroškega dodatka, mu pripada otroški dodatek v višini, ki velja za prvega otroka iz prejšnjega člena.

in “posebni zakon” v tem primeru je ZZZDR :
5. Odvzem roditeljske pravice
116. člen
(1) Roditelju, ki zlorablja roditeljsko pravico, ali je otroka zapustil, ali je s svojim
ravnanjem očitno pokazal, da ne bo skrbel za otroka, ali drugače hudo zanemarja
svoje dolžnosti, se odvzame roditeljska pravica s sodno odločbo.
(2) Roditeljska pravica se roditelju lahko vrne z odločbo sodišča, če preneha razlog,
zaradi katerega mu je bila ta pravica odvzeta, razen če je bil otrok posvojen.
(3) O zadevah iz prejšnjih odstavkov odloča sodišče v nepravdnem postopku.

bodo zahtevali, da vrnemo preveč plačane otroške dodatke?

in še: smo torej družine, v katerih sicer živi en starš z otroci in ima ta starš polno skrbništvo, DVOSTARŠEVSKE družine, ekr drugemu staršu ni odvzeta roditeljska pravica?

Si še ne upam mojega nakazila pogledat.
se bojim, da so mi pomotoma teh 10% odvzeli.
(kolikor poznam naše šlampaste delavke).

…moja odločba je zmagovalna…otroka poleg pokojnine naj bi prejemala še preživnino (da ne bo pomote očeta imata istega, tistega po katerem prejemata pokojnino) ….tako, da sem dala poizvedbo kdo je ta preživninodajalec….in kje so se izgubila nakazila…

***...na koncu se vse uredi, če pa ne, pa še ni konec...***

Ob predpostavki, da otr. dodatek dobiva cirka 50.000 otrok v enostarševskih družinah s preživnino in da je bil ta zaradi tega člena višji za pičla dva evra na mesec (najnižji dodatek je nekaj manj kot 20 evrov) je državo napačno tolmačenje zakona v teh petih letih stalo okoli šest milijonov evrov.
Me pa zanima, koliko jo je v resnici.

Riti nesramne, da jih ni sram v takšnih časih šparat na otrocih…

Poleg tiste že zgoraj napisane obrazložitve, ki jo imajo nalepljeno na spletni strani ministrstva
lahko najdeš tudi takšne izjave kot je tale:

“Minister je povedal, da bomo kljub padcu družbenega proizvoda v zadnjih mesecih s predlogom, ki je še v razpravi, ohranili socialno državo na enaki ravni, kot je bila do sedaj. Celo več, sposobni bomo oskrbeti vse nove prejemnike in pravice, kot so dodatno število brezposelnih, dodatno število upravičencev do otroških dodatkov in ostale upravičence po zakonu, je še dodal minister.
Naš predlog je, da socialni transferji ostanejo nedotaknjeni, kar pomeni, da noben posameznik ne bo ob pravice, ki so mu pripadale do sedaj. Drugi del predloga je vezan na socialno zakonodajo, ki je že v pripravi. Oblikovali jo bomo tako, da bomo lahko dvignili vrednost socialnih prispevkom tistim, ki so najšibkejšim socialne ekonomske kategorijam. Tako bi se vrednost teh prejemkov čim bolj približala vrednosti minimalnih življenjskih stroškov.”

Pa je to res?

Katarina, tisti ZZZDR ima še 113.člen in pravljični 5. odstavek o izvrševanju roditeljske pravice:
Kadar je eden od staršev zadržan izvrševati roditeljsko pravico, jo izvršuje drugi od staršev sam.

Moj primerek res ni mrtev, in je res podpisal očetovstvo, ampak, ker ga sploh ni na spregled in ne plačuje preživnine, lahko sklepamo da ne deluje v otrokovo korist in je očitno KRONIČNO ZADRŽAN pri izvrševanju roditeljske pravice. Torej jo kronično izvršujem sama.
In zato hočem tistih 10% nazaj.

p.s.
Pritožite se.

Katarina mislim, da ne bi smeli tega odvzeti zdaj, ko je tvoja odločba še veljavna. To bodo naredili pri izdaji nove odločbe. Takrat bo manjkal un del kjer je navedeno, da ti pripada 10% več.
Žal proti temu ne moremo nič. Nekateri bi rekli, da smo lahko vesele, da prejemamo “večji” OD, ampak to je pa že druga zgodba 😉

… in če smo do sedaj rekli, da dobijo enostarševci za 10% višji od (in se zato “splača” bit enostarševc) zdaj tudi tega ne moremo reči več. 🙂

pa ravno pred kratkim sem imela intervju za radio si in sem to povedala (tole o 10% višjem O.D.). ups … ne drži več, če si enostarševc nimaš nobene bonifikacije več.

Oh, CSD ima pravico izdat novo odločbo in tudi jo – pri nas vse preverijo in če odkrijejo kak zamolčan podatek, tudi če ne vpliva na višini otr. dodatka, ti izdajo popravek odločbe. Če pa se otr. dodatek zaradi tega zniža, ti pa odbijejo za nazaj. Tako da bo verjetno odvisno od navodil – še vedno jih nove odločbe stanejo manj kot višji otr. dodatek.

Katarina mislim, da ne bi smeli tega odvzeti zdaj, ko je tvoja odločba še veljavna. To bodo naredili pri izdaji nove odločbe. Takrat bo manjkal un del kjer je navedeno, da ti pripada 10% več.
Žal proti temu ne moremo nič. Nekateri bi rekli, da smo lahko vesele, da prejemamo “večji” OD, ampak to je pa že druga zgodba ;)[/quote]

Oh, CSD ima pravico izdat novo odločbo in tudi jo – pri nas vse preverijo in če odkrijejo kak zamolčan podatek, tudi če ne vpliva na višini otr. dodatka, ti izdajo popravek odločbe. Če pa se otr. dodatek zaradi tega zniža, ti pa odbijejo za nazaj. Tako da bo verjetno odvisno od navodil – še vedno jih nove odločbe stanejo manj kot višji otr. dodatek.

[/quote][/quote]

Ima pravico seveda. Saj jo mora. Ampak predvidevam pa, da bi to v tem času že naredili. Ali ne?

Od tebe pa že dolgo ni bilo besede. :)) Torej imaš skrivnega oboževalca. 🙂

Tole z 10% je samo poskus šparanja. Če rata, rata.

Prebrala tole interno navodilo CSDjem.. 🙂

Da ne dolgovezim, citiram samo en odstavek:

Glede na dikcijo prvega odstavka 66.čl.ZSDP je enostarševska družina samo tista skupnost
enega od staršev z otroki, kadar le-ta roditeljsko pravico, skladno s posebnim zakonom,
izvršuje sam. Ker v to definicijo ne sodi eden od staršev, kadar le ta ne živi z drugim od staršev
oziroma kadar ima samo on otroka v varstvu in vzgoji. Eden od staršev pa izvršuje roditeljsko
pravico sam, če drugi od staršev ni več živ ali znan, če je bila drugemu odvzeta roditeljska
pravica oziroma mu je bila odvzeta poslovna sposobnost ali če je zadržan ( dalj časa odsoten).

Logično je, da posedovanje roditeljske pravice še ne pomeni tudi izvrševanja le-te.

Pravno je verjetno tudi vprašljivo, kako lahko na podlagi enega navodila, ki nikakor ni pravni
predpis spremeniš 5 letno prakso? Ampak to je vprašanje za pravnike..

Torej, tiste, katerih otrok očetje ne IZVRŠUJEJO roditeljske pravice, se pravi so odstotni, smo enostarševske družine in nam dodatek pripada… Je pa potrebno sklobasat pritožbo..
Možno je, da računajo tudi na to, da se veliko število mam v takšni situaciji ne bo pritožlo, kar
je že stara praksa Dursa in še koga…

Še en odstavek v tem ZZZDR tudi določa, da odvzem roditeljske pravice ne izključuje plačevanja preživnine, ob tem se poraja vprašanje, ali lahko že samo plačevanje preživnine potemtakem pomeni tudi izvrševanje roditeljske pravice?

In še idejica, malo za šalo ( ali pa zares )… če se oče ukvarja z otrokom npr. vsak drugi vikend, ali to, prevedeno v številke, pomeni, da oče izvršuje 15% roditeljske pravice? Res, izvrševanje roditeljske pravice bi lahko preračunale v procente, jih odštele od zneska tistih 10% izredne višine otroškega dodatka in zahtevale npr. ostalih 85%.. 🙂

No, kakorkoli, nekaj denarja so le prišparali..

Ne poznam razmer, pa me zanima.. Kako visok pa je otroški dodatek in kako se obračunava? Poznam samo tiste primere iz tujine, kjer je otroški dodatek fiksen in ne zavisi od tega koliko kdo zasluži.

Če se ne motim je bilo ravno danes rečeno, da državni zbor jutri odloča o 30% zmanjšanju socialnih transferov. To omenjam zgolj v vednost vsem tistim, ki me z “trdnimi” argumenti prepričujete, da če so strokovne(ki to niti od daleč niso…) službe, kot so (psihologi, psihiatri, CSD-ji, izvedenci vseh mogočih strok) vse, ki nam krojijo življenje v svojih mnenjih podale to in to…..POTEM IMA TO TUDI NEKO TEŽO, POTEM JE TEMU VERJETI, POTEM TO DRŽI KOT PRIBITO!!!!!! Verjamete skorumpiranim poklicnim lažnivcem???? Očitno da. In potem skušate mene šopati s tem. K sreči, nisem kupec tovrstnih zgodbic. Zato sem (kot se je neka veleumna zavistnica izrazila…)že nekajkrat (baraba??) spodbijal taka skrajno neumna “kvazistrokovna” mnenja. In še vsa podobna bom! Tu imate, pa verjemite navedbam ministra in njegovih plačanih lakajev!

Kdaj bomo navadni državljani že dojeli: ko država obljublja nekaj več, ima že napisano kaj bo vzela.

za moje pojme je ves strokovni javni sektor (izključujem zaposlene, ki so opredeljeni kot tehnični kader v JS) pokvarjen in popolnoma brez občutka do realnega življenja.O njihovi kao strokovnosti nočem izgubljat besed. Njihove plače dvigujejo slovensko povprečno plačo. Živijo v zlatem prepričanju, da krize v gospodarstvu ni. In ker imajo oni tako visoke plače, se jemlje nam, ki garamo v gospodarstvu in zaslužimo konkretno pod povprečjem,.

In zdaj še jemljejo nam – samohranilkam. Ne glede na vso preživnino ki jo dobimo, ne pokrijemo niti polovico stroškov, ki jih imamo z otroci. Zdaj bodo pa vzeli še tistih bogih 10%.
Jasno, njim se ne pozna ko imajo plače neto 1500,00 in še konkretno čez.

Pijavke, ki bodo spile zadnjo kapljico krvi gospodarstvu na račun garaških delavcev.

Ne morem pomagat. Besna sem. Sem ravno naredila plače za učitelje in mi je slabo od njihove višine.
En kup jamrajočega legla zalege so.

Bravo kolotek, vsaj eden..

Tudi jaz sem dobila novo odločbo in se začudila zakaj nižji otroški dodatek. Pa sem klicala in dobila isti odgovor kot vi, od 1.9. je tako. Lahko napišem pritožbo, a bo zavrnjena.
lp

pa jo napiši, da vidimo kakšen odgovro boš ti dobila. lahko ti pomagam.

New Report

Close