Otroški dodatek – nadaljevanje
nadaljevanje tega članka: http://med.over.net/forum5/read.php?197,5885090
V prejšnji kolumni sem govorila o razumevanju MDDSZ-ja kaj je roditeljska pravica in kdo vse jo po njihovo izvaja. Tudi starši, ki se za otroke ne zmenijo, pa starši, ki za otroke ne plačujejo preživnine in celo starši, katerih otroci so v reji. Slednji sicer ne dobijo otroškega dodatka, dobijo pa rejenci zanje finančna sredstva v višini otroškega dodatka za prvega otroka. Če torej staršu ni uradno odvzeta roditeljska pravica MDDSZ smatra, da jo izpolnjuje, čeravno bi na CSD-jih našli zajetne fascikle dokazov, da starši te pravice ne izpolnjujejo.
Moja znanka, recimo ji Maja, se je nad odločbo CSD-ja, da po novem ni več enostarševska družina in da ji ne pripada 10% višji dodatek, pritožila. Prejema majhno plačo, po sodni kalvariji ji preživnino za njena otroka plačuje Preživninski sklad, na CSD-ju pa je tudi jasno evidentirano, da se oče za hčeri ne zmeni. Na pritožbo ji je MDDSZ odgovorilo naslednje, citiram:
»Pri preučevanju celotne spisne dokumentacije pritožbeni organ ugotavlja, da je za A.B. določena preživnina, M.B. pa prejema nadomestilo preživnine od preživninskega sklada RS, zato pritožbeni organ pojasnjuje, da na podlagi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih oba starša izvršujeta roditeljsko pravico, čeprav ne živita skupaj in nimata oba varstva in vzgoje otrok. Eden od staršev roditeljsko pravico izvršuje sam samo v primeru, če je bila drugemu odvzeta, če je drugi od staršev umrl, če je dalj časa odsoten oziroma očetovstvo ni urejeno.« Podpisana je ga. Breda Skubic, sekretarka, po pooblastilu ministra.
Po njihovo torej oče skrbi za hčeri, saj v njegovem imenu zanju plačuje preživnino Preživninski sklad. Razumete? Tudi jaz ne. Ne samo, da oče noče plačevati preživnine in se na vse načine izmika, ne samo da otroka niti pogledati ne pride, MDDSZ je šel celo tako daleč, da je Preživninski sklad, državno institucijo, določil za očetovega zastopnika, ki naj bi v očetovem imenu plačeval preživnino. Absurd vseh absurdov.
Pred mesecem dni sem, potem ko sem že vedela za to tajno obvestilo MDDSZ-ja CSD-jem, vložila vlogo za državno štipendijo. V rubriki IV. Posebni statusi, ki vplivajo na višino cenzusa v višini 70% minimalne plače na družinskega člana v prvi alineji piše: Vlagatelj živi v enostarševski družini. Referenta sem vprašala ali obkrožim to rubriko češ, da s hčerama živim sama. Odvrnil je, da ja. Četudi prejemam preživnino zanju? Četudi. Pa niste na CSD prejeli nobenega internega obvestila z MDDSZ-ja kdo je enostarševska družina in kdo ne? Ne. Ste prepričani? Šel je preverit h kolegici, se vrnil in odvrnil, da ne, da sem enostarševska družina, ker imam obe hčeri dodeljeni v skrb in vzgojo, zanju pa prejemam preživnino. V redu, sem zamomljala in obkrožila prvo alinejo. Veste, nočem imeti nobenih nevšečnosti zaradi tega, kar sem obkrožila. Pojasnila sem mu, da vem za tisto obvestilo, v katerem MDDSZ podučuje CSD-je kdo je in kdo ni enostarševska družina. Ne želim si, da bi mi naslednje leto post festum poslali novo odločbo češ, da moram vrniti del štipendije ker da nisem enostarševska družina.
V novem Družinskem zakoniku je v 2. členu jasna in nedvoumna definicija družine. To je življenjska skupnost otroka z enim ali obema staršema ali z drugo odraslo osebo, če ta trajno skrbi za otroka in ima po tem zakonu do otroka določene dolžnosti in pravice. Ker se je pojem enostarševske družine očitno popolnoma izrodil in niti najvišja institucija tj. MDDSZ ne ve kaj ta pojem pomeni, bo po sprejetju Družinskega zakonika spet jasno, kaj in kdo je enostarševska družina. Takrat bo Majina družina spet postala to, kar je zadnjih šest let bila in kar po novem ni več, enostarševska družina.
http://bam.czp-vecer.si/portali/7dni/v1/default.asp?kaj=2&id=5494746
Meni teh deset procentov sicer nikoli ni bilo preveč logičnih, saj je OD itak odvisen od prihodka na glavo in zakaj je zdaj tričlanski družini – dva starša, en otrok – lažje kot tričlanski – dva otroka, en starš – z istim prihodkom na glavo, razen seveda v količini dela, skrbi in tako dalje …
Me pa zanima, kako potemtakem ministrstvo obravnava vdove in vdovce – saj če za rod. pravico zadostuje nadomestilo preživnine, bi pokojnina po umrlem staršu po mojem morala biti še bolj prepričljivo izvrševanje roditeljske pravice. Mislim, da če tole dikcijo – izvrševanje roditeljske pravice v Sloveniji v imenu odsotnega starša izvršuje ena od državnih inštitucij v obliki nadomestila preživnine – pošljemo na kako EU institucijo, se bodo valjali po tleh od smeha.
Naj ukinejo teh deset procentov vsem, naj polovijo goljufe in zvišajo OD sploh, pa bo mir.
Ravno to sem jaz dobila (novo odločbo namreč), le da ne za štipendijo, ampak za otroški dodatek. Vrniti moram 10% dodatek na enostarševsko družino, ki mi je bil dodeljen s pravnomočno odločbo aprila 2009, odločba pa je veljala od maja 2009 do aprila 2010. Torej od maja 2009 sem prejemala 10 % dodatek, ki ga moram sedaj vrniti vse za nazaj. Še dobro, da mi ga ni treba vrniti tudi za leto 2008, 2007… in tako nazaj.
Kaj je še kdo dobil novo odločbo za obdobje, za katero je bila odločba že izdana in pravnomočna?
Ravno to sem jaz dobila (novo odločbo namreč), le da ne za štipendijo, ampak za otroški dodatek. Vrniti moram 10% dodatek na enostarševsko družino, ki mi je bil dodeljen s pravnomočno odločbo aprila 2009, odločba pa je veljala od maja 2009 do aprila 2010. Torej od maja 2009 sem prejemala 10 % dodatek, ki ga moram sedaj vrniti vse za nazaj. Še dobro, da mi ga ni treba vrniti tudi za leto 2008, 2007… in tako nazaj.
Kaj je še kdo dobil novo odločbo za obdobje, za katero je bila odločba že izdana in pravnomočna?[/quote]
jaz trenutno ne…….ker sem z decembrom dobila novo, dvomim, da bodo za nazaj (prejšnjo) popravljali……malo sumim, da bodo popravljali samo odločbe, ki se iztečejo v naslednjem letu in so bile “napačne” izdane v letošnjem letu…..
http://24ur.com/novice/slovenija/place-predlog-vlade-ne-pokrije-stroskov.html
Ne, to ni reklama za odstrel ministra ali pa vlade, ampak, če smo odkriti, g. Svetliku se nekam veliko svetlika zadnjih par mesecev, poleg te sramote, ki je na linku zgoraj, pa otroških dodatkov, o katerih pišemo že mesece, pa predloga pokojninske reforme ki vključujejo izenačeno delo do 65 leta za moške in ženske, pa tega, da se porodniški dopust več ne bo štel v delovno dobo in še bi se našlo…
Nisem pametna, priznam, nisem, in zato sem zadnje čase bolj tiho, ampak tukaj nekaj hudoooo smrdi. Smo res takšne ovce, da se nam še kar naprej takole s šampanjcem v roki mirno nasmihajo in se nič ne spremeni, razen na slabše? Ali sploh ne opažamo kaj dogaja?
Sedaj v decembru sem prejela novo odločbo zaotroški dodatek dodatek . Ta odločba je nižja za 10%. Kako se pri tem lahko upoštevajo otroški prihranki.Ali otroci morajo svoj denar ,ki ga dobijo ob rojstnih dnevih in podobno takoj zapravit, ali otroke več nesmemo učiti varčevati? Ai nesmemo varčevati več na bankah. Da takšne stvari nebodo vplivale na vaše pogoje. Prosim vas lepo, kaj smo postali v tej državi. Se pravi, da moram sedaj vsak mesec otrokom vzeti tistih 35 evrov.
Kaj se dogaja v naši državi, se res ne dogaja nikjer.Kot da nebi bilo že zadosti ,da garamo cele dneve za prazen nič.
Sedaj v decembru sem prejela novo odločbo zaotroški dodatek dodatek . Ta odločba je nižja za 10%. Kako se pri tem lahko upoštevajo otroški prihranki.Ali otroci morajo svoj denar ,ki ga dobijo ob rojstnih dnevih in podobno takoj zapravit, ali otroke več nesmemo učiti varčevati? Ai nesmemo varčevati več na bankah. Da takšne stvari nebodo vplivale na vaše pogoje. Prosim vas lepo, kaj smo postali v tej državi. Se pravi, da moram sedaj vsak mesec otrokom vzeti tistih 35 evrov.
Kaj se dogaja v naši državi, se res ne dogaja nikjer.Kot da nebi bilo že zadosti ,da garamo cele dneve za prazen nič.
tudi jaz sem dobila,novo odločbo za ot.dodatek,ki je manjši za 10%
se pravi da tistega dodatka,na enostarševsko družino ukinil.
svašta,sej ni velik,a vseeno če vzameš 20evr,in jih pomnožiš z 12,je to 240 evr,letno.
s tem denarjem pa lahko naprimer ti otroku kupiš že del.zvezke, šolske potrebščine,
za novo šolsko leto
in še kaj za oblečt.
res,kaj se dogaja v tej naši držav.
No, punce, kam pa jst spadam? Sem študentka. Starša sta ločena od mojga 5leta starosti, t.i. oče sicer plačuje preživnino (samo jo je moja mami mogla izterjat), mami pa mi je umrla lanskega aprila (torej bo kmalu 1leto). Živim sama, v najemu, ker je v stanovanju, kjer je živela mami živi sestra z družino (garsonjera). No, po teh kriterijih ne spadam nikamor. in posledično nisem, opravičena do dodatka, ki bi mi veliko pomagal. Ko je bila mami živa, sem imela skoraj 109€ (seveda s temi 10% dodatka), ker sva bili 2, kljub temu da sem sedaj sama, da so stroški večji (še vedno odplačujem kredit po mami in stroške pogreba) imam 47,47€ OD. Štipendijo so mi ukinili, ker presegam za 10,12€ cenzus, presegam pa zato, ker so upoštevali spremembo, oz. da dobivam pokojnino po mami od januarja do decembra (čeprav je bila še marca živa). Če bi se slučajn kdo spotaknu, da dobim pokojnino ta znaša 246€+ 47,47€ in 150€ preživnine. Preko študenta lahko delam samo ob vikendih, kar znese cca 150€ (če mam srečo). Najemnina znaša 220€, saj do študenta nisem upravičena (premala razdalja od stalnega bivališča) + stan.stroški, kredit, hrana… A koga kej briga kako pridem skoz mesec??? NOBENGA. znajdi se. Če ne bi imela fanta tazga kt ga mam, bi dobesedno stradala, saj mi za hrano ne ostane popolnoma nič. Za soc.pomoč pa ne izpolnjujem pogojev. Supr je tko??? Ko sem se pritožila, sem od ministrstva dobila odgovor da zakon je pač tak kot je, in je potrebno upoštevati spremembo. A da sm dobila pokojnino nakazano šele novembra, saj na ZPIZU potrebujejo pol leta da spišejo odločbo, nato pa dodatne skoraj 3mesece, da denar nakažejo, pač nobenega ne zanima. Če delam med tednom zanemarjam študij, če ne naredim letnika, izgubim ves dohodek.
Preveč sem se razpisala…uglavnem sem čist razočarana nad državo. Pol pa nej mam otroka. S čim? Nikol nam pozabla bivšega ministra za delo Podobnika, k je reku da se zarad njegovih ukrepov nataliteta povečuje, ni pa pogruntu da se je takrat povečala zarad prvorodk, ki so imele več kot 35let….
To pove vse…
lep pozdrav vsem…
Klara
Če ti je kaj v tolažbo – zelo veliko študentov mora delati, pa imajo še oba starša živa.
Ne razumem pa tiste pripombe “pol pa nej mam otroka”? Te kdo sili? Mislim, da so redke izjeme, ki o otroku razmišljaju še v času študija in ko še nimajo službe oz. rednega prihodka. Nihče pameten ti v takih okoliščinah ne bi predlagal, da imej otroka.
ločevalka vem da more marsikjer študent delat, ker delam že od 15leta. Prosm, ne mi s takimi “kdo te pa sil met otroka”. Kdo pa je tebe? Sama si se odločila, da je pravi čas-predvidevam. Če bom čakala da bom imela redno zaposlitev, lastno nepremičnino itd. ga nam mela do 50 leta. Glede na to, da pa imam nekaj let delovne dobe bi izkoristla tudi porodniško, dokler mi še pripada, pa to ne pomeni da ga bom naredila danes, če še za sprot nimam.
lp