Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja otroški dodatek -30{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9}

otroški dodatek -30{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9}

Mogoče iz konteksta, pa vseeno,…

Mi plačamo vrtec 55.000sit, otroškega dodatka dobimo 5000 sit, z možem sva se trudila in študirala, da bi kaj v življenju kaj dosegla (pa imava čisto povprečno plačo, no jaz še to ne!, kljub 7. st.), sedaj nas pa odirajo na vseh koncih, kar je možno. Klinc gleda tako bedni sistem, pa naj imajo še tistih 5000 sit!!!!

eLp,
T.

Ja, sistem je res beden. Se strinjam.
Staršem, ki so otroke že imeli vpisane v vrtec in so to navedli v vlogo za otroški dodatek (otrok je vpisan v VVZ), ni potrebno javljati spremembe (ker je enostavno ni). Gre se za npr. starše, ki so imeli odločbo od januarja 04 do konec decembra 04, v vlogo so navedli, da otrok NI v VVZ, zato so prejemali 20% višji otr. dodatek, kot bi ga po zakonu dobivali, s septembrom pa ta otrok gre v vrtec. Takrat se javi sprememba, posledično pa ti vzamejo (od datuma spremembe naprej), tistih 20% več, ki jih prej dobival, ker se je otrok varoval doma. Odločba se popravi oz. izda nova in ta potem velja od septembra 04 do konec avgusta 05, takrat pa je potrebno oddati novo vlogo. Vsaj tako je bilo pri nas.

Vam kar povem, da se ne splača javiti. Naš otrok je lani šel v vrtec s septembrom in kot vestna državljanka sem to javila na CSD. Posledica: nova odločba in znižan otroški dodatek. S februarjem smo ga zaradi zdravja morali izpisati iz vrtca in sem to dejstvo javila na CSD. Posledica: vrnili so mi vlogo nazaj-niti v svoj delovodnik je niso vpisali, da niso puščali sledi, z navedbo, da to ni razlog, da bi mi povečali OD med letom.

Nikoli več ne bom javila sama od sebe na CSD, da mi morajo znižati o.dodatek ali karkoli pač bo že.

micika

Prej ko slej odkrijejo, da si stvar “zatajil”. Če boš nekaj mesecev dobivala več, boš pa potem kak mesec ali dva brez otr. dodatka. V svojo škodo stvari NE bodo spregledali (v tvojo pa jo).

Namreč: nam se je zgodilo (nenamenoma), da smo en delček iz napovedi dohodnine (nek moj avtorski honorar) lani pozabili vpisati. Pa smo kasneje, čez 3-4 mesece dobili obvestilo (skoraj v smislu, da smo namerno oškodovali državo) in so nam sredstva vzeli pač od nadaljnih plačil dodatka, tako da dodatka en mesec nismo dobili.

Če boš pa pozabila pravočasno oddati novo vlogo, pa ne boš dobila ničesar za nazaj…

Čisto dovolj je da po telefonu pokličeš in poveš, da je otrok začel hoditi v vrtec in ti bodo izdali novo odločbo. Vsaj jaz sem to kar po telefonu rešila lani ko je začel hoditi v vrtec. Klicala sem pa okoli 15 septembra pa mi nihče ni rekel da sem zamudila ali kaj podobnega, saj mislim da več ali manj povsod piše da moraš vse spremembe sporočiti v roku 30 dni od dneva nastanka… prej ali slej pa ugotovijo ker sodelujejo z občino, kjer vložiš vlogo za znižano plačilo vrtca in te ne kaznujejo le pri naslednjem izplačilu si zadržijo, kar ti je bilo za nazaj preveč izplačano.

No, ne vem kje se da kar po telefonu urediti spremembo, ki ima za posledico novo odločbo. Tam, kjer živim, še po pošti ne!!! Živim pa v Kamniku.

Bolje je sporočiti spremembo oz. napisati novo vlogo. Jaz lani septembra nisem sporočila, da je šel sin v vrtec (pozabila, ušlo iz glave…), pa so me februarja, ko sem oddajala novo vlogo vprašalil, od kdaj je v vrtcu. No in potem so mi naslednji mesec lepo odtrgali preveč plačan OD.

Tako da, raje povejte.

Seveda povejte, ker preverjajo. Pa še spali boste bolj mirno.

Očitno nočeš razumeti, kaj sem pisala – sicer ti pa lahko povem, da še kako gledam na vsak tolar, saj brez nikogaršnje pomoči, izključno z dvema plačama (in seveda 10 letnim odrekanjem) gradiva hišo, v katero se bomo spomladi vselili. Me pa jezi, da nekateri od vseh strani pričakujete le pomoč – treba je delati.

Ne mi solit pamet, da naj delamo!!!
Oba z možem pošteno delava. Iz službe prideva šele ob petih popoldne, se pač trudiva v službi. Plače pa imava še vedno bedne. O gradnji ali nakupu stanovanja ne moremo niti razmišljati. Nič ne prišparamo čez mesec, pa si tudi nič ne privoščimo. Ne hodima v kino, ne na kosila, kupimo le kar je v akciji in le nujne stvari, oblačila na razprodajah.

Mislim, da je bil odgovor b5 namenjen …. in ne tebi.

Sicer nisem prebrala vseh odgovorov, lahko pa povem svojo izkušnjo. Sama, kot vestna državljanka(ki “serje” v svojo skledo in vedno vse prijavi), sem na CSD sporočila, da je otrok s 1.9. v vrtcu. Rekli so, naj napišem izjavo in jo prinesem. To sem storila, vendar moram še enkrat nazaj, saj moram na novo oddati vlogo, čeprav mi je dodatek pripadal od 1.1.2004 do 31.12.2004.
Prijateljica pa je lani pozabila sporočiti in je povedala šele, ko je oddajala novo vlogo, pa je rekla, da so ji kao kazen oprostili, ker je priznala, da je pozabila, vendar so ji v naslednjih mesecih potem trgali tolikokrat, da je pokrila, kar je “več” dobila.

New Report

Close