Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja otroški dodatek -30{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9}

otroški dodatek -30{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9}

Je že katera sporočila na CSD delo, da ji naj znižajo otroški dodatek, ker se je otrok vključil v vrtec. Naš je začel s 1.septembrom. Spremembe je treba sporočiti, da ti znižajo doklade za 30%. Kaj se zgodi če pozabiš? Ali so vsi pošteni in pokličejo?

Ali lahko bolj podrobno razložiš za kaj gre??? Kako znižajo otroški dodatek, po moje bi ga morali zvišati, ko pa je vrtec tako drag!?

Hvala za pojasnila.

Se strinjam s Tanito. Poleg tega nisem še nikoli slišala, da bi nekomu zaradi vključitve otroka v vrtec znižali otroški dodatek.

Otroci, ki niso vključeni v vrtec imajo 30% višji dodatek. Ko pa ga vpišeš v vrtec je treba takoj sporočiti na CSD, da ti vzamejo teh 30%. Meni se zdi to ful gnilo, ne vem če ne bom pozabila poklicat. Tisti, ki so v vrtcih jim država subvencionira del vrtca in od tu je zdaj teh 30%. Tisti, ki pa jih pazijo babice pa imajo lahko 30% več.

kimi je hotela povedati, da smo mamice, ce otrok NI vkljucen v VVZ upravicene do zvisanja otroskega dodatka – edino, se mi zdi, da meni na odlocbi pise 20%, ne 30 – moram preverit!
sedaj pa jo zanima, ker se odlocba ni potekla, ce mora spremembo javit, kajne, kimi??? mene tudi zanima!!!

LP

Otroškega dodatka ne znižajo, če je otrok v vrtcu… gre za to, da otroci, ki niso v vrtcu dobijo nekaj odstotkov več otroškega dodatka. Jaz smatram, da zato, ker en majhen del oskrbnine (mislim, da 10%) za vrtec krije tudi občina in bi tako starši otrok, ki teh nimajo v vrtcu, na nek način bili prikrajšani.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Otroski dodatek res znizajo (razlage ne poznam).

Mi smo povedali in takoj dobili novo odlocbo CSD-ja.

Kolikor so meni povedali imam sedaj, ko hči še ne hodi v vrtec 10% večji dodatek. Mogoče so se pa zmotili. Kaj bo če ne bom takoj povedala pa ne vem.

Jasna

vladka, nisi razumela! saj ne znizajo dokladov!!! samo ti vzamejo tistih 20% izrednih procentov, ki ti jih naknadno dodelijo?? kapis?

no, vglavnem, bilokako bo – jaz nebom javila! tako ali tako mi potece decembra, tamala pa gre v vrtec oktobra! po moje ne preverjajo… ce pa bodo – bomo pac placali, *ebiga….

Pomota, gre za 20%. Zanima me kolko vas je sporočilo spremembo. Ali kaj preverjajo?

Nas je poklicala gospa s CSD in vprašala, če otrok že hodi v vtrec!
Takrat so nam zmanjšali otroški dodatek za kakih 10%, tako da zdaj dobivamo slabih 11 jurjev otroškega, vrtec pa nas stane 14!
Lp

klicala vas je domov??? ojej…
kaj so zavohali, da ste dali otroka v vrtec???? ;))

Jaz sem kar sama takoj 1.9. oddala nov obrazec za otroški dodatek in danes me na pošti že čaka nova odločba, ki pa jo še nisem šla iskat.
koliko manjši bo znesek bom videla. Upam, da razlika ne bo zelo očitna.

LP Andreja

Po zakonu, ki med drugim ureja tudi otroški dodatek pripada 20 % tistim predšolskim otrokom, ki niso v vrtcu, stari morajo biti več kot eno leto. Seveda je tako pomoč staršem, ki nimajo otroka v vrtcu prav malenkostna in starši, ki otroka nimajo v vrtcu zelo prišparajo občini občutna finančna sredstva in ne le 20 % dokladov. Naj navedem le 1 primer: Celo kdor dobiva najvošje doklade (pa otroka nima v vrtcu), znaša teh 20 % le nekaj manj kot 5000 SIT mesečno – medtem, ko starši otroka, ki ga imajo v vrtcu, jim občina v vsakem primeru (tudi če imata starša milijon dohodka ali pa še več na mesec) torej VEDNO plača 20 % od polne cene vrtca, kar je vsaj 15.000 SIT za enega otroka, v več kot polovica primerih pa starši za vrtec plačajo manj kot 50%, kar torej pomeni, da jim občina plača več kot 40.000 SIT vrtca (dokladov pa je par jurjev) – pa naj še kdo reče, da mi ne prišparamo občini, ki nimamo otrok v vrtcu. Koknretno – imam dva otroka v varstvu, za katera plačam po 30.000 za vsakega na mesec, 20 % povišanih dokladov mi znaša za oba nekaj manj kot 2000 mesečno – če pa bi imela oba v vrtcu, bi občina za vrtec mojih dveh otrok plačala 70.000 SIT mesečno, jaz (oziroma midva z možem) pa ravno toliko.

malenkostna??? oprosti, ampak eni niso tako bogati, da se jim zdi nekaj manj kot 5000 sit – MALENKOSTNO!!!
priznaj, to je bila malo samohvala… saj, vsi to rabimo, ampak tako grdo ponizat, nekoga, ki mu ze 1000 sit na mesec pomeni veliko????
GRDO, GRDO…..

Draga …., jaz vse “kapiram”, razložila sem TaNiTi, ki je za to verjetno prvič slišala!

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Ne vem kako mislite, da občina (ki ima podatke o otrocih vpisanih v vrtec) in CSD v istem kraju nič ne sodelujeta?? Nekaj podobnega kot CDS in DURS. Pa vpišite ene 30% manjši dohodek v vlogo za otroški dodatek in potem čakajte na odziv. Na obrazec za otroški dodatek podpišete, da ste posredovali natačne podatke, če se ti podatki spremenijo – ste CSD dolžni obvestit. Verjetno bi CSD obvestili, če bi npr. zamenjali banko in s tem tudi TRR???
Ker je odločba o otr. dodatku veljavna za 1 leto, je potrebno iti na CSD in prijaviti spremembo (mislim, da v nekaj dneh po nastopu v vrtec), podpisati poseben obrazec in s tistim mesecem potem dobiš novo odločbo, ki ti velja 1 leto od datuma spremembe (nova odločba). Vsaj pri nas je bilo tako.
Glede na to da smo šele 8. in da se lahko še malo zgovoriš, da pač nisi utegnila, vedela ali pa enostavno pozabila, mislim, da še ni prepozno in da še ni nobene panike.
Mislim, da se v tej smeri ne splača goljufat. Sploh pa za take male zneske.

Za 5 jurjev na mesec (60.000 na leto) pa se res splača goljufat.

Ker se otroški dodatek izplačuje za mesec nazaj, bo znesek manjši pri izplačilu v oktobru. Verjetno bodo pri CSD imeli razumevanje za tvojo “pozabljivost”.
Tajila kaj takšnega pa jaz na tvojem mestu ne bi. Razloge sem že pojasnila spodaj. Seveda pa je to stvar posameznika, kakor se kdo odloči.

New Report

Close