otroški avtosedež – jahač – ali je ok?
Povejte mi, dragi moji. Ali se vam zdi jahač primern avtosedež nasploh? Vidim, da boljše firme (roemer, maxi cosi) sploh ne izdelujejo jahačev. Imamo en sedež, Roemer King od 9 -36, star tri leta, še zelo ohranjen, saj sva kupila highline, vendar nam gre zelo na živce, ko ga prestavljava iz enega v drug avto. Malček je visok 110cm, težek 16kg in star 4 leta. Razmišljamo o nakupu jahača, poleg tega bi ta avtosedež v enem avtu obdržali, saj bo še v njem komot sedel vsaj kakšno leto ali dve. Sedeži od 15-36 so zelo dragi in razmišljam, da bi sedaj kupili kar jahača. Sem pa v dilemi, ker ne vem, če so jahači dovolj zanesljivi.
Verjetno razmišljate o jahaču brez naslonjala.
Mi ga imamo za 6-letnika (ki je velik in težak kot vaš 4-letnik) in starejšo hčero v drugem avtu, s katerim se vozita samo občasno in krajše razdalalje. Pride prav, če jih jaz nekam peljem, mož pa spotoma iz službe pobere.
Problem je v tem, da samo ta spodnji del ne nudi nobene zaščite ob bočnih trkih. Drugače pa mislim, da so zanesljivi, morajo pa imeti tiste ročaje, pod katere se napelje pas.
V prvem avtu še vedno oba (6 in 8 let) sedita na avtosedežih 15 – 36.
Naš je glih tak ku vaš (no … ima 16 kg) in tudi jaz razmišljam že en čas o jahaču … sploh sedaj ko je zadaj mal “prostorske stiske”. In odločila sem se tako, da ko bosta ta mala dosegla tistih 9 kg, da jih dam ven iz lupinice in damo enega v bratov sedež, drugega v en drugi ki ga imamo in bratu gremo kupit jahača. On tako in tako sedi na sredi, tako da ob bokih bo imel “zaščito” ostalih dveh stolčkov, zadaj bo pa itak hrbtišče.
Edino kar vidim kot “problem” je, ko bo zaspal v avtu se v temle nima kam naslonit, medtem ko v “celem” vozičku ima te robove kamor lahko nasloni glavo. Ma bomo že. Če ne drugače se bo kupilo tisto blazino za okrog vratu.
Jaz pa nikoli ne razmišljam, predvsem kar se varnosti tiče, da bi bilo za otroka nekaj predrago.
Avtosedež je osnova varnosti in seveda da potem not tudi sedi.
Mi smo vse avtosedeže kupili prek e-baya bistveno ceneje. Moja hčerka je malenkost manjša pa niti ne pomislim na to,da bi jo dala samo na jahača.
Eni pa smo bili rojeni, ko avtosedežev še sploh ni bilo.
To ni najbolj tolažilno dejstvo, saj se je promet v zadnjih letih potrojil, kaj šele desetletjih, da ne govorimo o večjih zmogljivostih avtomobilov. S tem se je bistveno povečala možnost nesreče. Prav tako se ne sme slepiti, da takrat ni bilo nesreč s smrtnim izidom otrok, ki niso bili pripeti. Mislim, da je takrat statistično umiralo precej otrok, zato pa so izumili sedeže.
Moj je bil zdaj pet let in je še vedno v tistem sedežu z naslonjalom, še nisem razmišljala, da bi dala naslonjalo stran. Se mi zdi mnogo bolj varno, da ga še ima. Ima pa 20kg, merila ga pa že nekaj časa nisem. Imava pa v dveh avtomobilih različna, se različno pripenjata, eden se z avtomobilskim pasom, pri drugem je pa še z avtosedeževim pasom.
Mi imamo dva otroka in dva sedeža in ko sem se vrnila v službo in kupili še en avto (en zjutraj otroke pelje, en jih pobira) smo morali kupit še dva avtosedeža.
Tudi sama sem razmišljala o jahaču za mojega 4 letnika, ker konec koncev varne avtosedeže za dalše razdalje imamo, 2. komplet rabimo samo za po manjšem mestu. Ampak se kasneje nisem odločila za nakup, ker se mi ni zdel dovolj varedn.
Od prej smo imeli Maxi Cosi Priori XP in Maxi Cosi Rodi XP , potem pa smo kupili Maxi Cosi Rodi SPS in Nania Driver SP, ki sta bila cenovno precej ugodna, glede na prva dva.
Jaz sem razmišljala o nakupu jahača, vendar se ne morem odločiti, predvsem ker ni bočne zaščite.