Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Otroska zobna pasta: da ali ne?

Otroska zobna pasta: da ali ne?

Pozdravljeni se enkrat:

pri branju vasega odgovora Margeriti, sem se malo zacudila, da ste spremenili mnenje glede uporabe otroske zobne paste. Namrec, po vasem nasvetu smo prenehali uporabljati otrosko zobno pasto, ker je hcerka ne zna izpljuniti. Sedaj pa vidim, da jo spet priporocate, seveda v minimalnih kolicinah.

Sedaj me pa zanimajo argumenti za spremenjeno mnenje, torej, kaj vas je prepricalo v to, da sedaj svetujete uporabo otroske zobne paste? Namrec, tudi sama bi rada naredila cim vec za dobro otrokovih zobk.

Hvala za pomoc,
Meli

PS: Ves trud, vztrajnost in domisljija, ki smo jih vlozili v dosledno umivanje hcerkinih zobk, se je poplacal. Sedaj umivati zobke res ni vec noben problem, 18 mesecna hcerka rada odpira usta in pomaga naganjati zobne skrate. Torej hvala vam in ostalim mamicam za nasvete.

Spoštovana Meli*,

moram priznati, da sem pričakovala tako vprašanje. V bistvu sem poskušala že sama popraviti svoje nasvete, pa nekako nisem našla časa niti besed. Znašla sem se v situaciji, ko moram popraviti svoje stališče, ki niti ni tako staro.
Pred kratkim sem se udeležila predavanja asistenta na Katedri za otroško in preventivno zobozdravstvo na Stomatološki kliniki v šoli za starše. Tema predavanja so bili tudi fluoridi, ki vedno sprožijo še cel kup podvprašanj. Na poti na kliniko sva razpravljala tudi o umivanju zob z zobno pasto pri otrocih, ki še ne znajo izpljuniti (npr. moj sin). Ker tudi sama svetujem uporabo fluoridov, če je za to indikacija, se strinjam z dejstvom, da popolna ukinitev vseh virov fluorja ni potrebna niti zaželjena. Ker v Sloveniji nimamo fluorirane vode, mleka ali soli, ni nevarnosti, da bi otroci z res majhnimi količinami zobne paste (čeprav jo zaužijejo) dobili prevelik odmerek fluoridov. Lahko ste prepričani, da pri svojem otroku ne bi naredila nekaj, kar bi samo “dišalo” po nevarnosti, ampak sedaj tudi midva uporabljava otroško zobno pasto. Na zobno ščetko jo nanesem res malo in vso to količino otrok med umivanjem poje.
Še zmeraj pa odsvetujem uporabo paste tistim otrokom, ki že uživajo fluorjeve tabletke.
Če ste v dvomih ali pa vas je moje novo stališče zmedlo, se vam opravičujem. Vsekakor pa se mi zdi bolje, da povem, kako je trenutno, kajti dvolična ne bi hotela biti (vi ne umivajte s pasto, mi doma pa bomo).
Zobno pasto uporabljajte po svoji vesti. Če ste proti fluoroidom, uporabljajte pasto brez fluorja, ki jo dobite v bolje založenih drogerijah.

Pozdravljeni:

najlepsa hvala za vas odkrit in posten odgovor. Tocno to sem zelela slisati. Bomo pa tudi mi uporabljali otrosko zobno pasto, ker hcerka ne uziva fluorovih tablet. Sicer jo bomo verjetno uporabljali le enkrat na dan (namesto dvakrat), pa vendarle. Edino kar me je strah je, da bo sedaj hcerka veselo pozirala zobno pasto (ceprav zelo majhne kolicine), in ne vem kako jo bo potem lahko prepricati, da jo mora izpljuniti, ko bo to ze sposobna. No, bomo videli. Se vsak se je naucil.

Zanima me pa se nekaj. Hcerka ima se zmeraj 12 zob (enke, dvojke in stirice). Na zgornjih enkah sem opazila zelo rahlo odkrhanino na obeh zobkih. Je po spodnji sprednji povrsini zobkov, je zelo rahla in se opazi samo ce gledas pozorno pod kotom. Kljub temu, da pazimo, je hcerka ocitno ali ugriznila v nekaj trdega ali pa je padla in si tako rahlo odkrhnila zobka. Drugace ni opaziti nobenih oblog na njenih zobkih. Kaj svetujete, da naredimo? Pri zobozdravniku sva do sedaj ze bili (okoli leta starosti), vendar takrat se ni hotela odpreti ust za dovolj dolgo, da bi zobozdravnik lahko natancno pregledal zobke. Ugotovil je lahko le koliko jih ima. V primeru da bi bil potreben kaksen postopek (recimo premaz), kako se to naredi tako majhnemu otroku, ki ocitno se ni pripravljen drzati usta odprta?

Se enkrat hvala za odgovor.

LP,
Meli

Spoštovana Meli*,

me veseli, da vas moje spreminjanje stališč ni preveč razjezilo.
Glede na to, da so količinne fluoridov v drobcu paste res zelo majhne, tudi popolno zaužitje le-te, ni škodljivo. V to sem popolnoma prepričana in tudi sama nič ne kompliciran (tudi pri nas gre vsa pasta v želodček, celo posesa vse morebitne ostanke). Za boljši občutek pa le izpustite pasto zjutraj, umivanje zobkov pa naj ostane.
Če so zobki le malo odkrhnjeni in je defekt viden res samo pod določenim kotom, potem ne skrbite. V takem primeru tudi premazovanje ni potrebno.
Če pa je premazovanje potrebno (npr. steklenični karies,…), potem zobke premažemo s skupnimi močmi. Mami (ali oči) otročka držita v naročju, mi pa mažemo (kakšne posebne sile za odpiranje ust pa niti ni potrebno uporabiti, ker nam malček sam pomaga z jokom).

Spostovani:

Hvala se enkrat za odgovor. Ker morava itak kmalu spet k zobozdravniku, bomo vprasali se njega, kaj pravi glede odkrhanine. Laicno mislim, da verjetno ne bo potreben kaksen postopek. Drugace pa tudi mislim, da ni v kaksni posebej za zobke rizicni skupini: ne pozna sleklenicke, ponoci se ne doji (ampak samo podnevi), sladkarij skoraj da ne je (sicer poje kar precej sadja), vedno jemo zdravo hrano, genetsko midva z mozem nimava ne vem kako slabih zob, in redno skrbimo za ustno higieno. No bomo videli kaj bo cas pokazal. Jaz upam, da bo imela vedno lepe zobke.

LP,
Meli

Spoštovana Meli*,

vsekakor je na mestu posvet z zobozdravnikom, ki edino s pregledom lahko oceni stopnjo poškodbe.
Skrbite za zobke še naprej tako vestno kot do sedaj in prav gotovo bodo lepi še dolgo let.

New Report

Close