otrokova starost – samostojno odločanje
Zanima me, koliko mora biti otrok star, da se lahko samostojno odloča pri kateremu roditelju bo živel ter da se njegova želja upošteva. Hčerka me namreč prosi (stara 13,5 let), da naj že v času, ko še o dodelitvi otrok ni odločeno (ima še mlajša bratca, skoraj 2 leti in 4 leta), sodni izvedenec pa nas še ni pozval na razgovore, uredim tako, da bo ona živela ves čas z menoj, pri tem pa imela možnost svobodne izbire, kdaj v tistem tednu, ko ni z očetom in bratcema, obiskati jih po svoji želji in potrebah.
Lepo prosim za vaša mnenja in pomoč!! Hvala!
Ali mi lahko prosim poveš, kje je zakonsko tako zapisano in še, kam se naj obrnem, da hčerki to omogočim – kar na sodnico, saj do sodnega izvedenca še nismo prišli, ali na svojega odvetnika? Ne želim, da mi oče otrok, ki se na željo hčerke ne bo oziral, temveč bodo njegove besede (v to sem prepričana), da s hčerko manipuliram in jo želim odtujevati od njega in bratcev, nastopal na sodišču in na vseh področjih kjer je mogoče, čeprav to v celoti ne drži. Na sami tedanji poravnavi, sem sama predlagala, da ostanejo vsi otroci na istem naslovu, midva se pa pri njih tedensko izmenjujeva, dokler ne bo izvedenskega mnenja. Otrok nisem želela “deliti”, želela sem, da ostanejo skupaj, ker se imajo zelo, zelo radi, hkrati pa sem tudi upala, da bo mož našel s hčerko skupen jezik, da se bo tudi zato potrudil. Sedaj, po 2 mesecih, ko vidim, da je hčerka v takšnem načinu življenja nesrečna, in mi pravi, da tega ne bo vzdržala več kot dva meseca (tistih tednov namreč, ko nismo skupaj), pa menim, da je v prvi vrsti pomembno, da sledim njeni želji in potrebam!
Draga Sandra!
Ne zavidam ti situacije,..v kateri si se znašla,…..niti ne vem,kje zakonsko piše o starosti otroka,…vem pa,da je moja starejša hčerka imela 9,5 let,ko je zadeva prišla na CSD in tam je svetovalka povedala,…da bo otrok dopolnil 10 let v času postopka in da ima pravico odločati se sam.Ker pa sva se midva dogovorila,da otroci ostanejo pri meni,ju je samo vzela k sebi v pisarno na razgovor in jima razložila nastalo situacijo.Nič ni spraševala,kje želi katera živeti,ampak jima je pač povedala,da sta se oči in mamica dogovorila,da bosta živeli pri mamici in da bodo omogočeni obiski z očetom.
Upam,da boš zadevo uredila v prid otrokom,…če pa želiš še kakršen koli nasvet ali pa pomoč,se mi javi na mail,ki je v profilu!
Veliko sreče!
Živjo, Sandra!
Otroci starejši od deset let na sodišču ob razvezi nastopijo kot priča in takrat povejo, pri kateremu staršu želijo ostati. Ker je ta situacija zanje zelo boleča (posebej če se starša nista uspela dogovoriti), se temu lahko izognejo, vseeno pa izrazijo svojo željo. To poteka tako, da dajo pisno izjavo, da ne želijo nastopati kot priča v postopku razveze. CSD pa z otrokom v odsotnosti staršev opravi pogovor in na zapisnik zapišejo njegovo željo. Ta zapisnik pa pošljejo direktno na sodišče in sodišče ga pri razvezi upošteva.
LP
Zanima me:
1. Ali je sploh možno kaj spreminjati sedaj, ko že oz. še čakamo na izvedenca in sem sama redlagala takšno poravnavo, dokler ne bo odločeno?
2. Ali to, da hčerka ne želi na sodišče zapiše socialna delavka na CSD v tisti zapisnik, kjer je tudi izražena hčerkina želja?
3. Ali je vseeno kdo hčerko tja pripelje; jaz ali oče; kajti verjetno bo želela mene, že zato, ker se zame odloča, oče pa bo verjetno to izrabil kot napad nanj oz. to opisoval na sodišču kot manipulacijo?
4. Ali lahko poda hčerka to izjavo tudi drugje, npr. kar v šoli in se le-ta šteje za enako verodostojno kot na CSD?
5. S svetovalko na CSD, ki naju je z možem obravnavala sem imela zelo grenke izkušje, psihologinja, katere mnenje pa je tudi bilo posredovano na sodišče, zaradi starosti hčerke je bila namreč hčerka na 20-min. razgovoru pri njej (hčerka je takrat pri njej izjavila, da bi živela tam ko bosta bratca – verjetno je predvidevala je da bosta z menoj – oziroma, če njiju ne bi bilo bi se odločila verjetno zame), pa je v takratnem mnenju pisala tudi o sinovih, ki ju nikoli ni videla (takrat stara 3 in 1 leto), pisala je tisto, kar ji je povedal mož, saj je sam vključen pri njej v osebno pomoč. Ker me je psihlogoginja s svojim mnenjem globoko prizadela, saj je posegla v mene brez vsake osnove in mi prizadela moje osnovne vrednote, sem se na njeno mnenje pred kratkim pritožila, čeprav je bilo že pre 3 meseci na obravnavi sodišča, vendar jaz tega tako ne morem pustiti, saj je v njem prekoračila vsa svoja pooblastila. Zato niti ne vem komu bi jo na pristojnem CSD peljala, saj imam (čeprav gre za enega večjih CSD) z dvema tam zaposlenima slabe izkušnje; ne vem komu naj jo peljem, ki mu lahko zaupam ter da bo prava oseba, oseba pri kateri lahko zapišejo zapisnik, ki ima težo za sodišče. Ali morda lahko poda izjavo pri svetovalki pri kateri sem jaz vključena v osebno pomoč, ali mora biti to psiholog?
Poleg tega se mi postavlja tudi vprašanje, ali bosta morda sinova kdaj zaradi tega lahko mislila, da ju nisem imela enako rada (jaz vem, da se lahko hčerka sama odloča zaradi svoje starosti, toda vprašanje je, kaj jima bo razlagal oče, ko bo z njima ipd.), kajti to NITI SLUČAJNO NI RES! Skrbi me tudi, ali bom morda zaradi tega jaz tista, ki bom kdaj kriva, da sta oče in hči v slabih odnosih (nekdo mi je namreč rekel, da mora hčerka najti pot do očeta, da s tem ko se zapira v sobo očeta jezi, ona da je tista, ki se mu mora približati in ga sprejeti takšnega kot je, ker drugače ne zna – meni to ni bilo in mi ni jasno, takšnih izjav ne razumem. Le kako naj hčerko zaradi tega še pustim tam, če mi je sama izrazila potrebo in željo po tem, da bi bila z menoj)
PROSIM, POMAGAJTE MI!!!!!!!!!!!!
Živjo!
O tem, kje bo otrok, mora odločiti sodišče – to stori ob razvezi ali pa moraš sama sprožiti postopek spremembe začasne odredbe, če želiš, da se to zgodi še pred uradno ločitvijo (če še nisi ločena) oziroma, če si že ločena, pa spet moraš sprožiti uradni postopek za spremembo. Dati je treba vplogo na sodišče in obrazložiti zakaj – zaradi spremenjenih okoliščin, ki jih točno navedeš.
Otrok da pisno izjavo na sodišče, da noče tam pričati (lahko hkrati z vlogo za obnovo postopka ali vlogo za ločitev). Sodišče pa potem zaprosi CSD, da opravi pogovor z otrokom.
Če določeni delavki na CSD ne zaupaš, imaš po moje pravico zahtevati drugo – ki ji boš lahko zaupala. Na tvojem mestu bi se najprej dogovrila o tem na CSD, poiskala osebo, ki ji zaupam in potem sodišču predlagala, kdo naj opravi pogovor s hčerko.
Tudi nikoli ne veš, kaj bo hčerka izjavila pri pogovoru z delavko CSD, dobro bi pa bilo, da to opravita tisti teden, ko si ti skupaj z njo, da očeta vsaj dan ali dva prej ne vidi – da je ne bo ustrahoval ali ji sugeriral, kaj naj reče.
Sprejeti pa boš morala tudi dejstvo, da se lahko hčerka izjasni, da bo raje pri očetu – z vlogo na sodišče tvegaš tudi to. Morda je boljše, da se poskušaš sprijazniti s stanjem, kakršno je – z deljenim starševstvom.
Ko berem tvoja pisma ki zvenijo kot obupani klici na pomoč, imam vedno znova občutek, da še nisi uspela uravnotežiti svojega življenja – da si polna skrbi in strahov – premisli, kaj lahko storiš, da se stanje izboljša. Poskusi predelati občutke krivde, zaupaj si, da si dobra mama in dober starš.
In še enkrat – zelo dobra mama si, kljub temu, da ne moreš vsak dan skrbeti za svoje otroke. Tudi, če bi otroci živeli pri očetu, si jim ti še vedno lahko zelo dobra mama – vedno so možnosti, ljubezen vedno najde pot. Poskusi se umiriti in bolj zaupati višjim silam. Poskušaj v dani situaciji poiskati tudi dobre strani. Ne pusti, da te strahovi ohromijo – rajši uživaj življenje!! Otroci potrebujejo srečno mamo!!
Lp
1. Vprašanja enostavno ne razumem
2. Načeloma hčerki ni treba izjave podajati na sodišču če noče, oziroma sme izbrati osebo, ki ji zaupa, da na sodišču pove kje bi rada živela. Načeloma je ta oseba lahko tudi socialna delavka s CSD. Ampak glede na to kar ste napisali o svojih izkušnjah na CSD, se sprašujem ali ste pripravljeni vaši svetovalki zaupat tako pomembno zadevo?
3. Načeloma je vseeno kdo hčerko pripelje. Kaj bo vaš mož izkoristil kot priročno municijo zoper vas, pa sam bog ve. (Ljudje so v izumljanju razlogov za napad zelo domiselni)
4. Zaupanja vredna oseba je lahko tudi razrednik (poudarek na lahko!!)
5. OK glede na zapisano ste se očitno znašli v hudi zagati. Sicer ne vem kako stojite s financami, toda za razrešitev tega zapleta bi potrebovali ne samo odvetnika, ampak zelo dobrega odvetnika. Namreč, če vaš mož hodi na osebno svetovanje k psihologinji, potem le-ta ne bi smela biti tista, ki bo podala mnenje o tem kje bi bilo za otroka primerneje živeti. To pa zato, ker sta vlogi osebne svetovalke in nepristranske izvedenke, ki ju igra v vašem primeru, v konfliktu interesov. Glede na to, da se na CSD-ju do sedaj še nikomur ni utrnila misel, da to kar počnejo ni pravilno, je več kot očitno da imate opravka z birokrati ne pa s strokovnjaki. Gordijski vozel, ki se je zavozljal okoli tega mnenja pa lahko preseka samo izkušen pravnik s poglobljenim znanjem ne samo zakonov, temveč tudi sodne prakse in pa administrativne prakse na CSD-jih. V vašem primeru bi bilo namreč treba doseči ne samo izločitev izvedenke, ampak celotnega CSD-ja.
Prejšnji teden smo imeli končno razgovore pri sodni izvedenki, vendar nimam nobenega pravega občutka o tem, kakšno mnenje si je ona o nas ustvarila. Me pa čudijo nekatere njene izjave, hčerka (oktobra bo stara 14 let)ji je namreč dejala, da bi bila rada z menoj, z očetom pa bi imela stike. Naslednji dan je izvedenka pred mano, očetom in hčerko dejala, da otrok pri tej starosti še ni sposoben vedeti, kaj je najbolje zanj in da je to prevelika odgovornost. Prav tako je izvedenka poudarila, da je hčerka ravno v tem obdobju, ko je funkcija očeta zelo pomembna. Prav tako se mi zdi njen predlog, kako bi do končne odločitve otrroci naj živeli – da 1 teden živijo pri očetu, 1 teden pa pri meni v stanovanju, kjer želim po ureditvi z otroci živeti. Otroci so različne starosti (14 let, 2 leti in 4 leta) in si resnično ne znam predstavljati, kako bi na njih vplivale in potekale vse te njihove tedenske menjave okolja, prenos igrač, koles, vozičkov, oblačil, šolskih stvari itd. hčerka mi je dejala, da v tem primeru pobegne. Mnenje izvedenke bi naj izdelano čez cca. 3 tedne, nato razprava na sodišču, najbrž nov izvedenec, itd. Okoli pa je že skoraj leto, odkar sem vložila tožbo za razvezo.
Zanima me vaše mnenje.
Hvala za podporo!